Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ilyen kánikulában bevalljuk, egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Persze kalóriát bevinni ilyenkor is kell, eljött tehát a saláták ideje. És hogy ne legyenek olyan unalmasak, megosztjuk Maki két egzotikus salátaöntetének receptjét.

Az ázsiai öntetek intenzív ízvilágáért többek között a szójaszósz felelős, ami a fermentált ételekhez tartozik. Fermentált, vagyis erjesztett szójababpasztából készül, alapvető hozzávaló az ázsiai konyhában. Azt pedig valószínűleg mindenki tudja, hogy nagy melegben a csípős ételek hűtenek, érdemes ilyenkor feszegetni a határainkat!

Korábbi, egyszerű, de izgalmas dresszingeket bemutató posztunk folytatása következik.

"Ázsiai" öntet

A legnagyobb melegben sem szabad megfeledkeznünk a vitamin-, és ásványi anyag-pótlásról. A cékla tökéletes erre a célra - fogyaszthatjuk nyersen, párolva vagy sütőben sütve.

A Colors In The Kitchen blog szerzője egyszerre mindig nagyobb mennyiséget készít el, ugyanis legalább 1 óra, mire a céklák 200 fokon megsülnek.

Sok minden készülhet belőlük: szendvicsben tökéletesek a sült céklakarikák, de fenséges a sült cékla egy egyszerű nyári salátában is, rukkola, feta sajt és pirított magvak társaságában.

Olívaolaj helyett dióolajat használjunk, mert a diós íz csodákat művel a céklával.

Sült cékla egyszerű salátával

Így kerül a lecsó a padlizsánba

Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki az év 365 napján képes lenne lecsót enni, a legtöbb lecsórajongó is eljuthat arra a pontra, amikor egy kicsit unalmassá válik a dolog.

Ez a recept, ami Zöld Múzsa blogjáról származik, tulajdonképpen egy töltött padlizsán receptje, izgalmas, köleses-lecsós töltelékkel.

Fontos, hogy az ételhez ne nyers paradicsomot, hanem concassét használjunk fel.

A concasse a meghámozott, kimagozott és apró kockákra (0,5 x 0,5 cm-es) vágott paradicsomot jelenti. És hogy miért van erre szükség? Mert a friss paradicsomok magja egy kis keserű ízt csempészhet az ételbe, ezenkívül a concasséval készített ételek ételek kevésbé lesznek "vizesek", mint azok, amelyekhez nyers paradicsomot használunk. A concasse szószokba, omlettekbe, hűtve salátákba, stb. kerül.

Isteni házi jégkrém egyszerűen

Ilyen melegben nem nagyon tudunk másra gondolni a konyhában, mint a hideg smoothie, a gyömölcsleves vagy a házi kovászos uborka. És persze a hideg édesség, minden mennyiségben. A sütés helyett fagyasztással készülő tortát már bemutattuk, most következzen egy házi jégkrém!

És hogy miért házi? Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy mennyi minden van a bolti jégkrémekben és a fagyikban. Nem fogsz tudni ugyanúgy lelkesedni értük, mint eddig, ha elolvasod az összetevőket. Ez pedig egy könnyű és egészséges házi jégkrém Zitától, a Zizi kalandjai blog szerzőjétől.

Mandulavajas ribizli jégkrém

Hozzávalók 4 db jégkrémhez:
– 200 ml kókusztej
– 50 g mandulavaj
– 55 g kókuszcukor vagy nádcukor
– 100 g ribizli

Elkészítése:

Öntsük a robotgépbe a kókusztejet, adjuk hozzá a mandulavajat, a kókuszcukrot és 50 g ribizlit. Pürésítsük simára. Keverjük hozzá a maradék 50 g ribizlit, majd öntsük a krémet formákba, helyezzünk mindegyikbe pálcikát és tegyük a mélyhűtőbe legalább 2 órára, amíg megszilárdulnak.

Mindössze három érvet szeretnénk felsorakoztatni Maki séf fogása mellett:

1. körülbelül 20 perc alatt elkészíthető, 
2. egészséges, (és követi a Húsmentes Hétfő hagyományát is)
3. remek munkahelyi ebéd mindazok számára, akik valami könnyű ételre vágynak, ráadásul nem kell melegíteni, mert tésztasasalátának is kiváló!

Hideg capellini tésztasaláta sült koktél paradicsommal és bazsalikommal

Hozzávalók:
- 500 g koktél paradicsom
- 8 bazsalikom levél, apróra vágva
- 1 evőkanál aprított snidling (opcionális)
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 evőkanál aprított kapribogyó
- 10-12 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1/2 citrom leve
- reszelt parmezán
- só, bors
- 400 g capellini tészta, al dente-re főzve, lehűtve hideg vízben és leszűrve


Elkészítés:
Állítsuk be a sütőt 180 fokra. Tegyük a paradicsomokat egy sütőtálba és locsoljuk meg 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal és süssük, amíg megpuhulnak és a héjuk ráncos lesz (20-25 perc). Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten. Keverjük a paradicsomokhoz (+ a paradicsomok levéhez) a bazsalikomot, snidlinget, fokhagymát, kapribogyót, a maradék olajat, citromlevet és ízesítsük sóval és borssal. Adjuk hozzá a megfőzött és lehűtött tésztát, jól keverjük össze és szórjuk meg reszelt parmezánnal.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog