Egy korábbi facebook-posztban megígértük, hogy leteszteljük Márk Szonja nemrég nyílt cukrászdáját, ami a blog nevét viseli (Édesem). Szerencsére délelőtt érkeztünk meg a Millenáris melletti (Tizedes-Kis Rókus utca sarok) üzletbe, délutánra ugyanis már nincs mindenből, annyira pörög a hely.
Apró, de annál addiktívabb üzlet házias, mégis valahogy izgalmasabb süteményekkel. A falakat régi szakácskönyvek lapjai borítják, egészen jól kikapcsolja az embert a régi, szépen illusztrált receptek olvasása, ha már megkapta az aznapi sütiadagját. Az Édesem blog kékes-krémes színvilága köszön vissza az egyszerű, kicsit franciás, kicsit minimál stílusú üzletben. A pult egy csokis tortaszeletet idéz, az újrahasznosított lámpák és a hímzett párnák (Lamotte) igazán egyedivé teszik a helyet.
Ismerős helyzet: a hűtőben még ott vannak a húsvéti lakoma maradékai, de már senkinek sincs kedve hozzájuk. Pocsékolás helyett ajánld fel, vagy hasznosítsd újra a menthető hozzávalókat! Egy kis inspiráció következik:
Rakott krumpli tojással, sajttal (Colors in the kitchen)
Túlvásároltuk magunkat húsvétra, már mindenkit megvendégeltünk, és már rá sem bírunk nézni az ételekre - ugye ismerős? Mi legyen a megmaradt élelmiszerekkel?
1)Hasznosítsuk újra! Rengeteg olyan receptet találunk, amely kifejezetten a maradékok feldolgozásáról szól. A húsvéti maradékok rakott egytálételek, levesek alapanyagaiként folytathatják pályafutásukat még néhány napig.
2)Adjuk oda azoknak, akik rászorulnak! A tojásos ételek például nem bírják sokáig, de semmiképp ne dobjuk a szemétbe a felesleget. A Budapest Bike Maffia azt javasolja, hogy a megmaradt ételeket adagonként becsomagolva vigyük le a fedél nélkül élőknek.
(Forrás: www.bbm.hu)
Ha a sonka mellé van torma, mustár, tojás, kenyér, kalács, csomagoljunk azt is! Ha erre nincs időd, vidd el a CSAK Cselekvés Alkotás Közösségbe (VIII. Krúdy u.- Mária u. sarkán található félszuterén közösségi tér) húsvét hétfőn 16:00 – 20:00 között. Itt kiporciózzák, becsomagolják és bringákkal az utcán élő embereknek szállítják a Húsvéti Extra Vitamin Kommandó keretében.
A Budapest Bike Maffia (BBM) fiatal kerékpárosok által alapított szerveződés, olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. Az alaptevékenységük az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak a kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással.
A hűvösebb tavaszi napokon, mint amilyen a mai is, nyugodtan bevethetünk valamilyen "melegítő" és tápláló fogást. Ezúttal India felé vesszük az irányt, és a fűszereknek köszönhetően felcsavarjuk a belső fűtést. A Húsmentes Hétfő jegyében természetesen vegetáriánus fogással készültünk.
A házisajt, a paneer az egyik legfontosabb alapanyag Indiában. Morzsolva zöldséges egytálételek (sabji) összetevője, jól ellensúlyozza a curry-k markáns ízét. Panírozva pakora (bundázott étel) készülhet belőle, az édességekben a friss túrónak megfelelően kell bánni vele, de a tofuhoz hasonlóan is felhasználható.
A paneer házilag is elkészíthető: a forró tejhez citromlevet kell adni, ettől különválik a túró és a savó. Egy liter tejből kb. 10-15 dkg sajt lesz. Jobb, ha friss tehéntejet használunk. Ha ilyet nem tudunk szerezni, a bolti tejek közül a legnagyobb zsírtartalmút válasszuk.
Forrás: Flickr.com- Garrett Ziegler
Egy kis gasztronómiai utazást teszünk Olaszország Abruzzo tartományába, ahol az emberek húsvétkor hagyományosan piknikezni indulnak.
Abruzzo jellegzetesen állattartó vidék, a kopár hegyvidékeken és a síkságokon megszokott látványnak számítanak bárány- és kecskenyájak. A bárányhúsból készült ételek kiemelkedő szerepet kapnak a régióban, a legismertebbek ezek közül a "báránysült olajbogyóval", az "articsókás bárányláb", a "báránysült tojással és citrommal" és a "báránysült olajbogyóval".
Abruzzóban a húsvét az egyik legfontosabb ünnep, és számos tradíció - és természetesen étel - kapcsolódik hozzá. A bárányból készült fogások vannak a középpontban, a nagymamák pedig süteményt készítenek az unikáiknak: a lányok baba, a fiúk lovacska alakút kapnak.
A húsvét hétfőt (Pasquetta) a helyiek hagyományosan piknikkel töltik, és igencsak megadják a módját a szabadtéri ebédnek. Az egyik fogás a fiadone, vagyis sajttorta, amibe a tojás mellett gyakran cukor és citromhéj is kerül. Hidegen fogyasztják.
Következzen két abruzzói recept a Makifood egyik oktatójától, Chef Rossanától:
Forrás: Flickr - Neil MacIntosh