Mivel az időjárás egyelőre tavaszt csak nyomokban tartalmaz, még utoljára egy téli ételt posztolunk. Egy olyan kocsonya következik a Zizi kalandjai blogról, ami semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmaz.
"Imádom a mindent bele zöldségleveseket, ez egy ilyen, csak kocsonyásított változatban" - írja a szerző. "Főzés közben, ahogy puhultak a zöldségek egyre többet ettem belőlük. Imádom a levesben főtt zöldségeket. Gondolatban felidéztem gyerekkorom kocsonyáját és nagyon hasonló hozzá. Egyedül az állaga lett kicsit keményebb, valahogy a húsos verzió puhább, omlósabb, ha lehet ilyet mondani. Az íze viszont nagyon finom, a titok a jó sok zöldség és egy kis extra fűszerezés. A zselés állagot az agar-agar biztosítja, ami tengeri vörösmoszatokból nyert keverék, sűrítő- és gélképző anyagnak használják. Érdekesség, hogy az agar-agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya."
Vegán kocsonya
"Izraelben sokan megesküdnének, hogy a marokkói zsidó konyha a legfinomabb. Van ebben némi igazság - írja Frank Péter, az Izraeli konyha szerzője. Ennek a laktató pörköltnek a leírásában a marokkói származású zsidó nagymamák hangsúlyozzák, hogy csak friss paradicsomot szabad használni, de mivel én nem vagyok sem marokkói, sem nagymama, mégis eltértem ettől, és konzervdobozos, reszelt paradicsomot használtam, hogy könnyebb legyen a munkám, bár eleve egyszerű az étel elkészítése.
A csirke-olívabogyó-paradicsomszósz kombinációt a gyerekek is szeretik (legalábbis azokon a napokon, mikor úgy döntenek, hogy ehető a mártásban főtt étel...)"
Hozzávalók (9 személyhez):
1 doboz kimagozott zöld olajbogyó
olaj a sütéshez
9 csirkecomb
6 összetört fokhagyma-gerezd
6-7 friss paradicsom, meghámozva és lereszelve (vagy egy dobozos reszelt paradicsom)
1 evőkanál édes paprika (ízlés szerint lehet csípőspaprikát is hozzátenni, de én a gyerekek miatt kihagytam)
kb. fél kiskanál római kömény
kb. fél kiskanál kurkuma
só fekete bors
Elkészítés:
Az olajbogyót egy tálba tesszük és felöntjük vízzel, felforraljuk, majd leszűrjük. Ugyanezt további kétszer megismételjük, hogy elvegyük az olajbogyó sós ízét. Egy nagy tálban kevés olajat melegítünk, és a csirkecombok mindkét oldalát kicsit megpirítjuk. Kivesszük a húst és félretesszük.
A tálba tesszük a fokhagymát (ha kell, pótoljuk az olajat) és közepes lángon, folyamatos kevergetés közben aranysárgára pirítjuk (vigyázzunk, hogy ne égjen oda, mert akkor keserű lesz az íze). Hozzátesszük a paradicsomot, paprikát, köményt, kurkumát, sót, borsot és az olajbogyót, lefedjük és enyhe forrással tíz percig főzzük.
Beletesszük a csirkét is, és ha szükséges, pótoljuk a vizet (hogy a folyadék majdnem ellepje a csirkét). Lefedjük és körülbelül 50 percig főzzük, míg a csirkehús megpuhul. Rizsköret passzol hozzá.
Olajat tennél a főzővízbe? Automatikusan előkészíted a parmezánt? Felejtsd el a rossz beidegződéseket! A tésztafőzés egyszerűnek tűnik, de nagyon sokféleképp el lehet rontani. Eloszlatjuk a tévhiteket, és elárulunk néhány trükköt.
A tökéletes tésztafőzés rejtelmeibe Matteo Martinenghi, a 2Spaghi pasztabár egyik mastre pastaio-ja, vagyis tésztamestere avat be minket. Mert a tésztafőzés természetesen művészet. Következzenek az olasz tésztafőzlés legfontosabb alapelvei:
Megfelelő mennyiségű vízben kell megfőzni a tésztát.
Ha nem teszünk a lábasba elég vizet, nem tudjuk kontrollálni a só arányát. Ha pl. a víz nagyon hamar felforr és a felére párolog, a só aránya megduplázódik, és a tészta túl sós lesz.
Forrás: Flickr.com - Kate Ter Haar
"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja kering az interneten recept formájában" - írja a Zöld Múzsa blog szerzője. "Mi is kipróbáltunk többet és a tél végi, tavasz eleji táplálkozás alapanyagait felhasználó céklás-spenótos-köleses változatra esett választásunk, hogy kedvet hozzunk olvasóinknak a kísérletezéshez.
Szerezzünk a burgerhez jó minőségű szezámos zsemléket. Pici pirítás után töltsük meg zöldségekkel, locsoljuk meg a magtejföllel, szórjuk meg a csírával és tegyük bele a céklás pogácsát. Hétvégi családi brunch esetén süssünk magunk zsemlét."
Vegaburger
Tél végén extra mennyiségű vitaminra van szükségünk, ezért érdemes beépíteni az étrendbe a zöldség- és gyümölcsturmixokat. A smoothie-k néhány perc alatt elkészülnek, csak be kell dobálni a turmixgépbe az alapanyagokat. A variációknak csak a fantázia szab határt, a szezonalitás és a hangulatunk is meghatározhatja, mi kerül a smoothie-ba. A klasszikus receptekben banán és joghurt is szerepel, de ezek elhagyhatók, és használhatunk tejet, zöld teát, növényi tejeket, vagy szimplán gyömölcsöket és zöldségeket is.
Néhány tipp: ha tofut is teszünk bele, igazi fehérjebomba lesz, a spirulinapor hozzáadása pedig segít a méregtelenítésben (senkit ne ijesszen el a méregzöld árnyalat). Nyáron a jégkockatartóban legfagyasztott kókusztejjel lehet feldobni a turmixokat, de a feldolgozás előtt érdemes kissé megolvasztani őket, ha nincs nagy teljesítményű turmixgépünk.
Következzen Nóri Mindenmentes Konyhájából egy recept: