Mindössze három érvet szeretnénk felsorakoztatni Maki séf fogása mellett:
1. körülbelül 20 perc alatt elkészíthető,
2. egészséges, (és követi a Húsmentes Hétfő hagyományát is)
3. remek munkahelyi ebéd mindazok számára, akik valami könnyű ételre vágynak, ráadásul nem kell melegíteni, mert tésztasasalátának is kiváló!
Hideg capellini tésztasaláta sült koktél paradicsommal és bazsalikommal
Hozzávalók:
- 500 g koktél paradicsom
- 8 bazsalikom levél, apróra vágva
- 1 evőkanál aprított snidling (opcionális)
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 evőkanál aprított kapribogyó
- 10-12 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1/2 citrom leve
- reszelt parmezán
- só, bors
- 400 g capellini tészta, al dente-re főzve, lehűtve hideg vízben és leszűrve
Elkészítés:
Állítsuk be a sütőt 180 fokra. Tegyük a paradicsomokat egy sütőtálba és locsoljuk meg 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal és süssük, amíg megpuhulnak és a héjuk ráncos lesz (20-25 perc). Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten. Keverjük a paradicsomokhoz (+ a paradicsomok levéhez) a bazsalikomot, snidlinget, fokhagymát, kapribogyót, a maradék olajat, citromlevet és ízesítsük sóval és borssal. Adjuk hozzá a megfőzött és lehűtött tésztát, jól keverjük össze és szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Csúnya zöldséget venni, osztrigát és humuszt enni menő lesz, húst hússal enni pedig nagyon ciki. A 2015-ös gasztronómiai trendekből válogattunk.
Gasztronómiai trendek
Komló nélküli sörök
A komló nélküli sörféleségek gyógynövényekkel, fűszerekkel és más hozzávalókkal készülnek, a komló keserűsége helyett egyedi ízeket adnak az italhoz, a keserűség pedig eltűnik. Kíváncsiak vagyunk, meddig bírja ez a trend, mi nem jósolunk nagy jövőt neki.
"Ronda" zöldségek és gyümölcsök
A szupermarketekben általában csak a szép zöldségek és gyümölcsök vásárolhatók meg, a túl kicsi vagy túl nagy, tökéletlen formájúak pedig a kukába kerülnek. A "ronda" terményeket népszerűsítő leghíresebb mozgalom egy francia áruházlánc akciójával kezdődött: az üzletek olcsóbban kínálták a szépséghibás zöldségeket és gyümölcsöket, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra. Ezzel együtt egyre több, pazarlást csökkentő kezdeményezés születik.
Sok pezsgőnek kinéző ital sorakozik a polcokon, amelyekről csak a felbontás után derül ki, hogy tulajdonképpen habzóborok, és csípős buborékok helyett csak egy kis gyenge habzásra képesek. Egy kis gyorstalpaló következik, hogy ne érjen csalódás az újévi koccintásnál.
Champagne? Pezsgő?
A pezsgő olyan szénsavat tartalmazó bor, amelyben a szén-dioxid alkoholos erjesztés során képződik, és mindez zárt palackban vagy zárt tartályban történik. A palackos erjesztés azt jelenti, hogy a pezsgőhöz használt alapborokat az élesztővel és a cukorral együtt palackba töltik, és megerjesztik még egyszer.
forrás: Flickr.com (dpotera)
A karácsony utáni időszak már nem a nagy közös vacsorák ideje, ilyenkor jönnek-mennek a rokonok, a barátok. A komoly fogások helyett érdemes többféle vendégváró falattal készülni. Ez a lazacpogácsa főfogásnak és az italokat kísérő ételnek is beválik, szilveszteri buliba is ajánljuk.
A hal gribiche-szósszal, a francia konyha egyik híres mártásával az igazi. A tojás, mustár, kapribogyó, majonéz, kovászos uborka és tárkony felhasználásával készülő hideg szószba most lime is került. Egy kis mediterrán hangulatot csempészhetünk vele a télbe.
Lazac "pogácsa" lime gribiche-mártással
(forrás: Flickr.com-High Over Happy)
A karácsonyhoz - és már az ünnepi készülődéshez is - vitathatatlanul hozzátartozik a kekszsütés. Az illatok, amelyek betöltik ilyenkor a lakást, az együtt töltött idő a konyhában, minden az ünnepről szól. Egy könnyű és látványos karácsonyi keksz és egy, az ünnepi menübe is beilleszthető trüffelgolyó receptje következik. Utóbbi vegán.
A kekszek last minute gasztroajándéknak is bevethetők.
Karácsonyi keksz (Colors in the kitchen)
Hozzávalók (30-35 darabhoz):
A kekszhez:
200 g vaj
200 g (tönköly) finomliszt
100 g pirított mogyoró darálva
60 g porcukor (nád)