AJÁNLÓ
 
07:19
2015. 01. 02.
Maki főzött egy fantasztikus ebédet, közben pedig beszélgettünk egy jót. Bár nem hisz a...
A bejegyzés folyatódik
 
07:19
2015. 01. 02.
A tücskök a jövő egyik legfontosabb fehérjeforrásai - és alapanyagai- lehetnek, egyre népszerűbb...
A bejegyzés folyatódik
 
07:19
2015. 01. 02.
Cukor-, és gluténmentes, vegán, ráadásul pár perc alatt elkészül, szinte sütés-főzés...
A bejegyzés folyatódik
 
07:19
2015. 01. 02.
A padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen...
A bejegyzés folyatódik
 
07:19
2015. 01. 02.
A legnagyobb melegben sem szabad megfeledkeznünk a vitamin-, és ásványi anyag-pótlásról....
A bejegyzés folyatódik
Help Sales ÁSZF
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Csúnya zöldséget venni, osztrigát és humuszt enni menő lesz, húst hússal enni pedig nagyon ciki. A 2015-ös gasztronómiai trendekből válogattunk.

Gasztronómiai trendek

Komló nélküli sörök

A komló nélküli sörféleségek gyógynövényekkel, fűszerekkel és más hozzávalókkal készülnek, a komló keserűsége helyett egyedi ízeket adnak az italhoz, a keserűség pedig eltűnik. Kíváncsiak vagyunk, meddig bírja ez a trend, mi nem jósolunk nagy jövőt neki.

„Ronda” zöldségek és gyümölcsök

A szupermarketekben általában csak a szép zöldségek és gyümölcsök vásárolhatók meg, a túl kicsi vagy túl nagy, tökéletlen formájúak pedig a kukába kerülnek. A „ronda” terményeket népszerűsítő leghíresebb mozgalom egy francia áruházlánc akciójával kezdődött: az üzletek olcsóbban kínálták a szépséghibás zöldségeket és gyümölcsöket, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra. Ezzel együtt egyre több, pazarlást csökkentő kezdeményezés születik.

Fizesd ki előre a vacsorát!

A színházakhoz és mozikhoz hasonlóan egyre több étterem törekszik arra, hogy az asztalfoglalást a vendégek előre kifizetett összeggel is biztosítsák. Akárcsak a repülőjegyek esetében, az árak a foglaltság és a vacsora időpontjának közelsége miatt változhatnak. És van, ahol akkor sem adják vissza a pénzt, ha a vendégek nem jelennek meg.

Kevesebb hús

A Meatless Monday (Húsmentes Hétfő) mozgalommal kezdődött a fenntarthatóbb fejlődést célzó kezdeményezés (a 100fokon minden hétfőn vegetáriánus recepteket posztolunk ennek jegyében). 2014-ben eljutottunk oda, hogy Alain Ducasse, összesen 21 Michelin-csillaggal rendelkező séf legújabb éttermében alig van húst tartalmazó fogás.

Ázsiai konyha

Legyen szó street foodról vagy többcsillagos étteremről, a Fülöp-szigeteki ételektől a thai konyháig, koreai fogásoktól a japán ételekig, továbbra is meghatározóak lesznek az ázsiai ízek. A nagy lángon készülő, látványos fogások is egyre népszerűbbek.

Rusztikus tálalás

Az előrejelezések szerint a szép, egyszerűen tálalt ételek reneszánsza jön. Fontos lesz, hogy minél színesebb legyen egy étel. Az éttermek kínálata egyszerűsödik, egyre kevésbé bonyolítják túl a dolgokat, és hanyagolni kezdik a drága terítéket.

Alapanyagok és ételek

Matcha: a japán zöld tea a lattékban, az üdítőkben is megjelenik.

Osztriga: nemcsak újra felfedezik, hanem koktélokat kevernek hozzá, és a „termőhely” is számítani fog a kóstolásnál.

Gyökérzöldségek: egyre több étteremben jelennek meg köret, püré formájában, vagy sütve.

Humusz: állítólag kiszoríthatja a salsát. A tengerentúlon az ízesített verziók népszerűek (céklás, csilis, sütőtökös, spenótos, articsókás...)

forrás: Flickr.com - Yipsygen

Kókuszcukor: a kókuszvirág nektárjából készült cukor, természetes édesítőszer, pálmacukornak is hívják. Már 5000 éve ismerik Kelet-Ázsiában, de csak egy ideje fedezték fel Nyugaton alacsony glikémiás indexének köszönhetően.

Rovarok: újra megjósolták, hogy ezentúl több ízeltlábút hasznosítunk fehérjeforrásnak. Ez a trend egyelőre nem terjedt el széles körben. Szerencsére.

Nduja: fűszeres, kenhető, olasz kolbászkrém, amiért állítólag meg fogunk őrülni.

(forrás: http://www.prnewswire.com és http://www.spicenews.com.au)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog