AJÁNLÓ
 
09:00
2015. 04. 15.
Csúnya zöldséget venni, osztrigát és humuszt enni menő lesz, húst hússal enni pedig nagyon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 04. 15.
Nem ismerünk olyat, akinek február második fele lenne a kedvenc időszaka az évben. Nemcsak...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 04. 15.
Rengeteg olyan vendéglátóhely nyílik, ami az "öko", "zöld", "organikus" stb. jelzőket viseli...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 04. 15.
Besamel, hollandi mártás, csirkealaplé... ha egy kicsit is beleássuk magunkat egy szakácskönyvbe,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 04. 15.
Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A tücskök a jövő egyik legfontosabb fehérjeforrásai - és alapanyagai-  lehetnek, egyre népszerűbb a  tücsökből készült liszt. De miért érdemes megbarátkozni a hatlábúakból készült fogásokkal?

A rovarok fogyasztása bevett dolog

A rovarevés természetesen egyáltalán nem újdonság. Körülbelül 2000 olyan rovart ismerünk, ami táplálkozástudományi szempontból hasznos. A világ 80 százaléka fogyaszt rovarokat több ezer éve, és míg például Thaiföldön természetes, hogy a köret ízeltlábú is lehet, Európa és az Egyesült Államok ódzkodik attól, hogy ezek a fehérjeforrások is bekerüljenek az étrendbe.

A tücsök gazdag fehérje- és vitaminforrás

Forrás: foodnavigator-usa.com

 

Megkérdeztünk egy szakembert is, hogy mit gondol a tücskök tápértékéről. Vági Zsolt táplálkozástudományi szakember megerősítette, hogy ez nem csak egy felkapott extrém trend. "A tücskök kiváló fehérjeforrások: 20-30 százaléknyi fehérjét tartalmaznak, szemben a marhahús 10-15 százalékos fehérjetartalmával" - mondja.

Ezenkívül jó hír a zsírszegény táplálkozás híveinek, hogy körülbelül 5 százalék a zsír bennük, míg egy sajtban ez az érték 45 százalék is lehet, tette hozzá. És akit még nem győztünk meg: háromszor annyi vas található a tücskökben, mint a marhahúsban. Ezenkívül a tücsök kalcium-, magnézium- és B12 vitamintartalma is magas.

Fenntarthatóság

A becslések szerint 2050-ben 9 milliárd ember él majd Földön, és a "hagyományos" fehérjeforrások nem lesznek elegendőek. A magas állati fehérjebevitelt igénylő étrendek (pl. paleo) szintén jelentősen növelik az ökológiai lábnyomunkat. A tücsöktenyésztés nemcsak táplálkozástudományi, hanem ökológiai szempontból is előnyös. A mikrojószágoknak ugyanis csak 6 hét kell, hogy elérjék a "vágósúlyukat", szemben a szarvasmarhák két évével. És ha már a teheneknél tartunk: a metánkibocsátás is elhanyagolható a rovarok esetében.
 
Nyers tücsök helyett: tücsökliszt

Mindezek ellenére a szakértők sem ajánlják, hogy ezentúl tücskökre vadásszunk a szabadidőnkben. A legáltalánosabb - és leginkább befogadható - tücsök-fogyasztási forma ma a liszt. A direkt erre a célra tenyésztett tücsköket megsütik, majd lisztté őrlik, más gluténmentes lisztekhez keverik (mivel gluténmentes, természetesen) és sütéshez használják.

             Tücsöklisztből készült ételek (Forrás: bittyfoods.com)

Külföldön már nem számítanak nagyon különlegesnek a tücsökliszttel készült energiaszeletek, sütemények. A tücsökliszt hívei diós, földes ízről számolnak be, és ha markánsabb ízek is szerepelnek a receptben, állítólag nem is lehet észrevenni a különbséget.

Magyarországon egyelőre nem kaphatók tücsökliszttel készült élelmiszerek, de az USA-ban  több brand is foglalkozik az előállításával (Bittyfoods, Chapul, Exo, stb.) Nem kevés energiát fektetnek a marketingbe, és arról számolnak be, hogy a tücsökliszttel készült ételek elfogadottsága lassan, de biztosan nő. Egy belga kutatás szerint azok közül, aki már egyszer kipróbálták a tücsköt, 92 százalék újra fogyasztana az ízeltlábúból.

Aki mégis egész példányokat látna szívesen a tányérján, inkább az afrikai sáskát próbálja ki, állítólag sütve egészen jó.

Tücsöklisztes receptek itt találhatók.
 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog