Egy hűvös februári napot is fel lehet dobni: például egy nyarat idéző mediterrán étellel. Rakottkert receptje azért nagyon izgalmas, mert az "ötödik ízt", az umamit tartalmazó szardellával készül. És nagyon könnyen elkészíthető.
De mi is az az umami? A négy alap íz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett van egy ötödik, amit többek között a szardella kóstolásakor lehet érezni. Valójában egy aminosav (L-glutamát), amelyet nem önmagában érzünk, hanem más ízmolekulákkal együtt fokozza az ízek intenzitását. Tartalmazza a paradicsom, a parmezán, a szójaszósz és az anyatej is.
A szardella pedig az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. A heringfélék családjába tartozó, 2-40 cm hosszúságú halak a langyos tengerekben élnek, és "fűszerként" is funkcionálnak. Friss szardellát itthon egyelőre nagyon nehéz találni, meg kell elégednünk az olajban eltett szardellaszeletekkel. Így is nagyon ízletes és különleges ételek készülhetnek - mint például ez a narancshéjat is tartalmazó tészta. (Fontos, hogy olyan narancsot vegyünk, aminek a héját nem kezelték vegyszerekkel.)
Citrusos-szardellás tészta
Hozzávalók:
400 g spagetti, vagy bavette
8-10 olajban eltett szardellafilé
1 csokor újhagyma
2 bio citrom, vagy 2 narancs reszelt héja
1 citrom, vagy narancs leve
1 dl extraszűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Elkészítése:
Az újhagymát a zöld részével együtt vágjuk karikákra.
A tésztát tegyük lobogva forró, sós vízbe.
Egy nagy serpenyőben, amibe majd a tészta is belefér, melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a szardella filéket, keverjük el, amíg szétoszlanak. Adjuk hozzá az újhagyma karikákat.
Amikor a tészta harapható puhaságúra főtt, szűrjük le, de egy pohárnyi főzővizet őrizzünk meg. A lecsöpögtetett tésztát tegyük a szardellás-újhagymás olajra, adjuk hozzá a félretett főzővizet és a citrom-, vagy narancslevet. Keverjük jól össze, ha szükséges, sózzuk.
Egy perc főzés után zárjuk el alatta a gázt, locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Szórjuk meg a reszelt citrom-, vagy narancshéjjal. Azonnal fogyasztjuk.
Tálaláskor frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Rengeteg fogyasztható zöldség és gyümölcs kerül a szemétbe csak azért, mert nem elég szabályos, vagy nem elég szép. Egy 2014-ben indult mozgalomnak köszönhetően ma már egyre többen kampányolnak a szépséghibás hozzávalókért, többek között Jamie Oliver is küzd a ronda zöldségekért.
Míg a kertekben egyáltalán nem számítanak ritkaságnak a kétlábú répák és a különféle "szabálytalan" alakú zöldségek és gyümölcsök, az üzletekben aligha találkozunk ilyen áruval. A szupermarketek sajnos nem veszik át a nem szabályos külsővel rendelkező terményeket, így ezek nagy része a szemétben végzi.
Forrás: Flickr.com - Prizmatic
Zöld múzsa receptjével több olvasónknak is szeretnénk a kedvébe járni. Annak is, aki húsevő, de szereti a kölest és a paradicsomot, annak is, aki vegán és annak is, aki most épp az alacsony kalóriájú ételeket keresi...
"Szoktam engedni a csábításnak, de biztos, ami biztos Jamie Oliver után szabadon lassan kezdem kidolgozni a tízperces ebédeket. A helyzet ugyanis szerencsés a vega/vegán vonalon (kell ezek helyett egy új szó, nincs mese!), a zöldségféle nem csak főve, félig főve is kiváló, sőt mi több, jobb! És ott van még az az opció, hogy nem is kell mindent megfőzni. Rég gyakorlom azt a módszert, hogy az ételben lévő hozzávalók közül kiválasztok egyet-kettőt...fantázia dolga.
Ezeket amíg a főtt étel készül, félreteszem nyersen, vagy jellegéből fakadóan blansírozom/párolom. Ha fondorlatos módon lecsaljuk az előkészítési időt (azért ez a vegán konyhában sokszor órákban mérhető, ha csak az áztatásokra gondolok), mint ahogy a fent említett tévés szakács sem mosott meg műsorában egyetlen alanyt sem :-), akkor szerintem indulhat a műsor.
A tíz percnél idő igényesebb részeket majd kivágjuk belőle. Komolyra fordítva a szót, ez az olasz paradicsomos kölesgombóc a köles főzési idejét leszámolva (bár az sem sokkal több, mint tíz perc), tényleg nem tartott tovább. Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy az otthona a munkahelye, holnap ne tétovázzon, a recept arra vár, hogy másoknál is a tányéron végezze."
Zsályás paradicsomos kölesgombóc
Még van néhány hét a tavaszig, most különösen fontos, hogy elég sok vitamint és színes, tápláló zöldséget fogyasszunk. Egy indiai étel ilyenkor (is) jó választás. Melegít, táplál, és már a színeitől jobban érezzük magunkat. A Zizi kalandjai blog szerzőjének megjegyzései a recepthez: "A sütőtök szezonja lassan lejár, tudom. Ha már nem kaptok sütőtököt, készítsétek el padlizsánból vagy karfiolból, ha egy kis indiaira vágytok. Én jázmin rizst főztem hozzá, de ha több időtök van varázsoljatok az asztalra házi naan kenyeret. Hétköznapokon szeretem a gyorsan elkészülő recepteket ebédre. Noha ez a recept is megvan 35-40 perc alatt, nekem biztosan eltart vagy másfél óráig az elkészítése, mert főzés közben játszanom kell a kisfiammal. Többek közt fel kell emelnem, hogy lássa a tűzhelyen fortyogó ételt ő is, és még számtalan nem várt esemény közbeszól. Viszont látni a kisfiam arcán, hogy ízlik neki anya főztje, mindenért kárpótol."
Vegán sütőtök csicseriborsó curry
Ma Portugália felé vesszük az irányt, és Selectfood segítségével megmutatjuk, milyen a hagyományos halleves. "Sűrű textúrájú, kissé paradicsomos, főként vegyes tengeri halak felhasználásával készülő, kellemesen pikáns leves. Portugáliában mind karácsonykor, mind a hétköznapokon nagy népszerűségnek örvendő étel. Készülhet egész halból vagy halfiléből, de kitűnő felhasználási módja a halaprólékoknak, mint a fej vagy a farokrész is."
Könnyen elkészíthető, nagyon laktató leves, főételként is kiváló.
Portugál halleves