Ma Portugália felé vesszük az irányt, és Selectfood segítségével megmutatjuk, milyen a hagyományos halleves. "Sűrű textúrájú, kissé paradicsomos, főként vegyes tengeri halak felhasználásával készülő, kellemesen pikáns leves. Portugáliában mind karácsonykor, mind a hétköznapokon nagy népszerűségnek örvendő étel. Készülhet egész halból vagy halfiléből, de kitűnő felhasználási módja a halaprólékoknak, mint a fej vagy a farokrész is."
Könnyen elkészíthető, nagyon laktató leves, főételként is kiváló.
Portugál halleves
Hozzávalók 4-6 személyre:
1kg tengeri halfilé, vagy egész halak/darabok esetén 1,5-2 kg hal (Lehet többféle tengeri hal variációja is, ami inkább legyen száraz, mint pl. hekk, tőkehal, lepényhal, sügér, süllő vagy a zsíros halak közül a lazac.)
40 dkg sűrű, házi paradicsomszósz (cukormentes) vagy konzerv hámozott paradicsom
25 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
tengeri só
egész és frissen őrölt fehér bors
friss vagy fagyasztott koriander
15 dkg burgonya (már meghámozva)
1 dl száraz fehérbor (pl. Egri Chardonnay)
kb. 2 l víz, vagy amennyi a halakat ellepi
15 ml extra szűz olívaolaj
csili ízlés szerint
15 dkg garnélarák (Megtisztítása: először eltávolítjuk a fejét egy határozott mozdulattal, majd levesszük a páncélt. Kis vágást ejtünk a farokrészen, és eltávolítjuk a bélcsatornát.)
1 db babérlevél
a tálaláshoz: extra szűz olívaolaj és néhány szelet szikkadt kenyér vagy zsemle
Elkészítése:
1) A halat tegyük fel a babérlevéllel és 10 szem egész borssal enyhén sós vízben főni. A halfiléknek forrás után már pár pillanat is elegendő, a nagyobb daraboknak fajtától függően néhány percre (3-5) van szükségük, hogy megpuhuljanak. Egy szűrőlapáttal vegyük ki a halakat a léből, hagyjuk őket hűlni, a főzőlevet tegyük félre.
2) Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát és a burgonyát. Egy lábasban az olívaolajon futtassuk meg a hagymákat, öntsük fel a borral, majd néhány pillanat - és az alkohol elpárolgása - után a paradicsomszósszal is. Dobjuk rá az aprított burgonyát, keverjük jól össze az egészet, ízlés szerint fűszerezzük és öntsük fel 2,5 l főzőlével (ha nem lenne ennyi, akkor vízzel kiegészítjük).
Főzzük a levest közepesnél kicsit magasabb hőfokon.
3) Ezalatt a halakról fejtsük le a bőrt, a halhúst bontsuk le a csontról, szálkázzuk ki és vágjuk (vagy kézzel morzsoljuk) kisebb, de nem túl pici darabokra. A filéket csak fel kell aprítanunk.
Miután a burgonya megfőtt, a levest a tűzről levéve, botmixerrel keverjük egészen simára.
4) Tegyük vissza a tűzre, dobjuk bele a garnélarákokat, főzzük még egy-két percig, végül keverjük bele az aprított halat is, és ha még szükséges, akkor finomítsunk a fűszerezésen, majd vegyük le a levest a tűzről.
5) A tálaláshoz vágjuk kis kockákra a szikkadt kenyeret, majd egy serpenyőben közepesnél kicsit magasabb hőfokon, olívaolajon pirítsuk meg őket. Sütés közben többször is keverjük meg, vigyázva, hogy a kockák oda ne égjenek.
Tálaljuk a levest a pirított kenyérkockákkal és korianderrel meghintve.