Egy mediterrám recepttel folytatjuk a virtuális gasztronómiai utazást. Selectfood receptje következik:
"Egy egyszerű és egészséges receptet hoztam mára. A tonhalnyársakkal alig van munka, viszont nagyon ízletesek, a gnocchik formázása tart talán a legtovább, de azért az sem túl megerőltető.
Én a nem túl szokványos pézsmatököt, más néven pitetököt próbáltam ki ehhez a recepthez, ami tökéletes választásnak bizonyult, ugyanis ez a sütőtökfajta jóval tömörebb, nehezebb és szárazabb a hokkaido vagy a sonkatöknél. Sütőben sütve abszolút nem ereszt maga alá levet, serpenyőben pedig kell alá önteni egy kis vizet, mert anélkül könnyen megég. Nem mállik szét, állaga a burgonyáéhoz hasonló marad. Érdemes felkutatni belőle, mert többek között süteményekben is remekül alkalmazható."
A gnocchi elkészítésének több variácója van. Van, ahol tojás is kerül a tésztába, és van, ahol ez kimarad.
Kapribogyós tonhal nyárson, szarvasgombás olívaolajjal locsolt sütőtökös gnocchival
Hozzávalók 2 személyre:
a tonhalnyárshoz:
kb. 300 g friss vagy fagyasztott tonhal nagyobb kockákra vágva
néhány friss vagy meleg vízben áztatott szárított babérlevél
1 db közepes méretű vöröshagyma
a páchoz:
1 ek. ecetes lében eltett kapribogyó összezúzva
2 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja, és 2 ek. facsart leve
20 szál snidling és 2 szál petrezselyem finomra aprítva
3 ek. olívaolaj
1 tk. frissen őrölt fekete bors
tengeri só
+ a nyársak
a sütőtökös "gnocchihoz":
600 g pézsmatök (Cucurbita moschata) serpenyőben vagy sütőben puhára sütve
ha egyéb, levesesebb sütőtököt használunk, akkor azt jól csepegtessük le passzírozás előtt
5 g finom tengeri só
3 nagy zsályalevél finomra aprítva
250 g búzaliszt
szarvasgombás olívaolaj, ruccola - opcionális
Elkészítése:
1) A tonhalnyárshoz keverjük össze a pác alapanyagait, forgassuk össze vele a tonhalkockákat. Fedjük le folpackkal és tegyük egy órára a hűtőbe.
2) Ezalatt süssük meg a sütőtököt, krumplinyomón passzírozzuk át, keverjük hozzá a sót, lisztet és a felaprított zsályaleveleket. Gyúrjunk belőle tésztát, majd lisztes kézzel formázzuk meg a gnocchikat. Enyhén sós, lobogó vízben főzzük meg őket. Akkor vannak készen, ha feljönnek a víz felszínére.
3) Készítsük el a nyársakat: először 1-1 hagymadarabot húzzunk a nyársra, utána egy tonhalkockát, babérlevelet, ismét tonhalat, hagyma... Folytassuk, amíg minden hozzávaló el nem fogy.
Süssük meg a grill fokozaton a halas nyársakat, és szervírozzuk a szarvasgombás olívaolajjal meglocsolt "gnocchival" és ruccolával.