Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A legtöbb ember azért megy a piacra, mert friss árut szeretne, mert megbízható forrásból szeretne beszerezni zöldséget, gyümölcsöt, tojást, és mert bízik benne, hogy minden vegyszermentes lesz. Ott aztán elvész a forgatagban, megörül, ha tökéletes színű, állagú, alakú árut lát és boldogan költi a pénzét. Milyen kérdéseket érdemes végiggondolni, hogy ne csapjanak be minket?

1. Honnan felismerhető a boldog tyúkok tojása?

"Például onnan, hogy nem egyforma méretű! A szabadon tartott tyúkok azt esznek, amit akarnak, kényszeretetés nélkül. Ennek következtében mindegyiknek más alakú és méretű lesz a tojása, ami így természetes - mondja Sárdi Dániel, a Makifood Főzőiskola tanára.

forrás: flickr.com, Bud Ellison


Repka Ágnes, a Makifood Főzőiskola oktatója 2008 óta foglalkozik nyers ételekkel. Vidéki családból származik, édesapja egészségügyi problémái miatt változtatott ő is étkezési szokásain. "Először édesapám lett vegetáriánus, majd én is, megtapasztaltuk ennek a szellemi, lelki oldalát, szép lassan változás állt be az életünkbe; többet kezdtünk el például mozogni. A vegetáriánus lét után egyszer csak azt éreztem, nem elég. Utánaolvastam, sok gyógyulásról szóló történet jött velem szemben. Megismertem egy itt élő holland nőt, aki szintén nyers ételeket fogyaszt, ő is nagyon ispirált."

Vannak olyan időszakok, amikor Ági 100 százalékig csak nyers ételeken él, jelenleg ez változó, előfordul például, hogy párolt gabonákat is fogyaszt. "Nem vagyok nagyon szigorú, attól is függ, hogy milyen szezon van, mi elérhető - mondja. Nyáron sokkal könnyebb. Télen több gyökérzöldséget eszem és több magot és diófélét, mert ilyenkor a zsír fontosabb. A magokat általában beáztatom, mert így könnyebb emészteni őket. Télen sok csíra is bekerül az étrendembe, amikben rengeteg a fehérje, a vitamin és az ásványi anyag. Ebben az időszakban szedek táplálékkiegészítőket is, olyanokat, amiknek természetes a forrásuk: csipkebogyó, kendermag, algák."

(Forrás: Repka Ági Facebook-oldala: Életkonyha)

A piacot nemrég elárasztotta a medvehagyma, amiből kiváló pezstó készülhet. Utóbbi elkészítése pofonegyszerű, miért vennénk meg a bolti verziót? Az házi pesztós spagetti önmagában is zseniális egytálétel, ha még aszalt paradicsomos tonhalgolyókat is készítünk hozzá...

Hozzávalók a pesztóhoz Selectfoodtól:

  • medvehagyma
  • frissen reszelt parmezán
  • fenyőmag
  • extra szűz olívaolaj


A hozzávalókat egyszerűen aprítógépben dolgozzunk jól össze.1 rész medvehagymához ugyanannyi olívaolajat, 1/2 rész parmezánt és 1/2 rész fenyőmagot használjunk fel. Vagy csak úgy, szemmértékre. Ízlés szerint sózni, borsozni is lehet.

Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd elkészíteni ezeket, tanuld meg a trükköket Maki Stevensontól, a Makifood főzőiskola séfjétől az Ázsiai tésztagyár kurzuson!

Nézzük, mi lesz a menü:

A kalguksu egy koreai csirkés tésztaleves, amihez mi készítjük el az udon tésztát, majd csirkeraguval és a shoyu szójaszósszal fogyasztjuk.

A serpenyőben készült bifun (rizstészta) a dim sum menük alapvető étele. Ahány ház, annyiféle bifunrecept. A kurzuson Maki megmutatja a saját verzióját, ami disznóhússal, rákkal, illatos szárított shiitake gombával és pirított szezámolajjal készül. Már az illata varázslatos!

forrás: Flickr - Daniel Go

forrás: Flickr.com - Daniel Go

Padlizsán fasírt, ami nem falafel

"Minden padlizsán-kedvelő el fog ájulni ezektől a falafelektől. Az állag, az illat, az íz csodálatos, gyorsan elkészíthető (tudom, én is utálok olajban sütni, de ez tényleg ripsz-ropsz kész), és máris van egy pompás előételünk" - írja a recept szerzője, Frank Peti.

Megjegyzés: Fontos, hogy olyan padlizsánt válasszunk, aminek feszes, sötétlila és fényes a héja, ha pedig kicsit benyomjuk,a húsa rugalmas és "visszarúg". A zöldes színű padlizsán még éretlen, és szolanint, mérgező vegyületet tartalmaz. Az ilyen termést tároljuk szobahőmérsékleten, beérik néhány nap alatt.

A padlizsán kiválasztásánál érdemes a "hímeket" előnyben részesíteni. Jobb az ízük, és kevesebb magot tartalmaznak. A padlizsán alján található "minta" a hímek esetében kerekebb, míg a nőstényeknél hosszúkásabb alakú.

Padlizsán fasírt

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog