Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mindegy, hogy a palacsinta hagyományos vagy valamelyik reform verzióját készítjük el, valószínűleg sikerünk lesz, hiszen maga a palacsinta örök sláger mindenhol. Ha már esetleg unjuk a jól bevált, hagyományos magyar verziót, próbáljuk ki ezt. Profi ajánlja, tetszeni fog.

„Ez az egyik kedvenc reggelink, amit hangulatom szerint variálgatok" -írja Márk Szonja cukrász a 100 fok egyik állandó szerzője, a Makifood Főzőiskola tanára.

Pancake alaprecept

  • 1 csésze liszt (120 g) 
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csésze tej (250 ml)
  • 2 db tojás
  • 2 tk fehércukor
  • 1/4 tk só
  • 1 ek olaj


Elkészítés:

„Általában az egészet egy botmixerrel egyneműsítem, és forró, olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalát megsütöm. Ha könnyebb tésztát szeretnék, a tojásfehérjét külön kemény habbá verem, és a többi hozzávalóhoz forgatom a végén. Az is előfordul, hogy az egész tojásokat keverem ki világosra. Néha túl hígnak tűnik a tésztám, olyankor hagyom öt percet állni, és ha még mindig túl folyós, evőkanálnyi adagokban lisztet adok még hozzá." 

Szonja tippjei a hozzávalókkal kapcsolatban: 

  • a búzaliszt szinte bármilyen liszttel helyettesíthető, én általában kis arányban meghagyom a búza finomlisztet, és hozzákeverek még például barna rizslisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, kókuszlisztet, természetesen gluténmentesen is megoldható
  • a tej helyett sokszor írót, joghurtot, görög joghurtot, vagy laktózmentes variációban rizstejet vagy kókusztejet használok
  • pelyheket is szoktam belekeverni egy-két evőkanállal, például zabpelyhet, rozspelyhet, árpapelyhet
  • ha figyelsz az egészségedre, adhatsz hozzá szezámmagot, lenmagot vagy más apró magvakat is
  • egy beleturmixolt banán krémessé, lággyá teszi az állagát
  • a cukrot értelemszerűen helyettesítheted cukorpótlókkal vagy mézzel
  • az olaj helyett más zsiradékkal is kísérletezhetsz, a vajtól az olívaolajig
  • cukrozatlan kakaópor, kókuszreszelék welcome

Mákos-hajdinás pancake 

Hozzávalók (kb. 20 db)

  • 30 g búza finomliszt
  • 90 g hajdinaliszt
  • 2 ek mák (nem darált)
  • 2 tk méz
  • 100 ml natúr joghurt
  • 100 ml tej
  • 2 ek kókuszzsír
  • 2 db tojás
  • 1/4 tk só
  • 4 ek zabpehely 

Elkészítés:

„Az elkészítés ugyanaz, mint az alaprecept esetében. Juharsziruppal és rengeteg áfonyával ettem. Itthon a többiek fahéjas porcukorral szokták enni, ami nem túl autentikus, viszont jól bevált." 


Ha érdekel, hogyan készíti el Szonja az  Eton mess-t (hagyományos angol desszert lágy tejszínhabból, eperből és durvára tört, ropogós habcsókból), a lisztmentes málnás csokitortát, a hajdinalisztes almás muffint, illetve a lisztmentes máktortát, gyere el a Makifood Főzőiskola következő órájára és megtudod! Ezen kívül számos tippet, ötletet, titkot tanulhatsz meg Szonjától, jövő héten elsősorban gluténmentes témában.
 

Így készíts zöldségalaplevet!

Sokszor olvassuk egy-egy receptben, hogy "és öntsük fel zöldségalaplével" vagy "vegyünk elő egy liter zöldségalaplevet". A Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője kitalálta, hogy az ő hűtőjében márpedig mindig lesz ilyen. "Ilyenkor mindig elgondolkodtam, hogy vajon csak az én hűtőmben nem lapul tartalékban néhány liter zöldség alaplé? Különben is, hogyan készül az?

Igaz, ami igaz, egy fárasztó nap végén sokszor jólesne egy tálka forró leves. Semmi extra, csak tápláló, ízletes lé. Biztosan nem vagyok ezzel egyedül, hiszen úgy hallottam, New Yorkban nyílt egy étterem, ahol elviteles papírpoharakban kínálnak alapleveket, és a városlakók imádják.

Forrás: http://tva.canoe.ca

Van, akinek egészségügyi okokból kell mellőznie az étrendjéből a glutént, és vannak, akik egyszerűen jobban érzik magukat, ha ideiglenesen, vagy hosszabb távon elhagyják a gluténtartalmú fogásokat az étrendjükből. Mindez nem jelenti azt, hogy a desszertektől is búcsút kell venni, hiszen számtalan megoldás létezik arra, hogy gluténmentes, mégis elképesztően finom édességeket készítsünk.

A glutént nem tartalmazó desszertek világában azért is érdemes elmerülni egy kicsit, mert ma már alig akad olyan születésnap, házibuli vagy más összejövetel, ahol ne lenne igény ilyen édességekre. Márk Szonja, az Édesem blog szerzője - akinek nemrég megnyílt cukrászdáját már leteszteltük - segítségével összeszedtük a gluténmentes desszertek főbb típusait. "Nagyon izgalmas dolog különleges lisztfajtákat és magvakat felfedezni, szerintem kifejezetten változatosabb étrendre sarkallja az embert" - mondja a blogger.

„A hamisítatlan  olasz pizzának több titka is van, az egyik a szósz, benne a paradicsom, a friss fűszerek, az extra szűz olívaolaj - szinte minden fázisban egy löttyintésnyi - és a legfőbb titkos hozzávaló: az IDŐ. Rászánjuk? Érdemes. Kipróbáltam. Működött." - írja Zöld Múzsa bloggerünk. 

„Ha már beletettem a legdrágább kincsünket, az IDŐT (a hétvéginemrohanóst, napsütésesmadárcsicsergőset), kipróbáltam a rákenhető szószt három színben-ízben."

1.    A zöld pasta-pesto készülhet bazsalikomból, de érdemes kísérletezni más zöldekkel is (reteklevél, rukkola, petrezselyem, satöbbi)

-    2 marék friss rukkola
-    5 dkg mandula vagy fenyőmag
-    2 gerezd fokhagyma
-    5 dkg friss parmezán vagy pecorino
-    2 dl extra szűz olívaolaj
-    só

Elkészítés:
A rukkolát apróra vágjuk, a fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk és késes aprítóban finomra daráljuk. Összedolgozzuk az aprított rukkolát, a ledarált fenyőmagot, az összezúzott fokhagymát, az apróra reszelt parmezánt és az olajat. Ízlés szerint sózzuk. Ha üvegbe töltjük, akkor öntsünk még a tetejére annyi extra szűz olívaolajat, hogy légmentesen lezárja (így tovább eláll).

2.    A fehér szósz alapja nem más, mint a franciáktól ismert besamel bazsalikommal és oreganoval turbózva. 
-    1 ek. teavaj (lehet sózott is)
-    1 ek. liszt
-    2,5 dl zsíros tej (2,8%-os)
-    só, bors, oregano és bazsalikom (lehetőleg friss)

Elkészítés:
A tejet felforraljuk és közben a vajat olvasszuk fel és a lisztet szórjuk rá. Kavarjunk rajta párat, de vigyázzunk, nehogy megbarnuljon. Állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a forró tejet és főzzük sűrű mártássá. Fűszerezzük. Spenót, spárga, sonka illik hozzá feltétként.

3. A piros paszírozott paradicsomból készül, kicsi hagymás-magyaros beütéssel.
-    egy fej vöröshagyma vagy főzőhagyma
-    3 gerezd fokhagyma
-    0,5 liter passzírozott paradicsom (sűrített paradicsom)
-    olívaolaj
-    só, pici cukor, oregano, bazsalikom


Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, majd beletesszük a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, fűszerezzük és kb. 10 percig főzzük. Ha többet készítünk, mint amennyi az aktuális pizzánkra elhasználunk, a maradékot steril üvegbe töltve pár hétig felhasználhatjuk a hűtőből. 

A piros pizzára mozzarellát morzsoltam, a fehér spenótcsíkokat és spárgasípokat érdemelt, míg a zöld némi plusz parmezán reszelést. A kelesztési idővel nem spóroltam és a sodrófát is jól eldugtam, a sütőt a maximumra csavartam. A feltéteket igyekeztem minimálra venni, a szószok így jobban érvényesülhettek, az ízlelőbimbók megtapasztalhatták annak az örökérvényű axiómának az igazságát pizza nyelvre fordítva, miszerint „a kevesebb néha több”.

 


Marhapörkölt egy kicsit felturbózva

Egy esős, hűvösebb hétvégén jól jöhet egy tápláló, melegítő fogás, amiből érdemes jó sokat főzni. Marhapörkölt következik egy kicsit más ízvilággal, Frank Péter blogjáról. Gluténmentes étel!

Gombás marhapörkölt gránátalmával és vörösborral

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog