A piacot nemrég elárasztotta a medvehagyma, amiből kiváló pezstó készülhet. Utóbbi elkészítése pofonegyszerű, miért vennénk meg a bolti verziót? Az házi pesztós spagetti önmagában is zseniális egytálétel, ha még aszalt paradicsomos tonhalgolyókat is készítünk hozzá...
Hozzávalók a pesztóhoz Selectfoodtól:
- medvehagyma
- frissen reszelt parmezán
- fenyőmag
- extra szűz olívaolaj
A hozzávalókat egyszerűen aprítógépben dolgozzunk jól össze.1 rész medvehagymához ugyanannyi olívaolajat, 1/2 rész parmezánt és 1/2 rész fenyőmagot használjunk fel. Vagy csak úgy, szemmértékre. Ízlés szerint sózni, borsozni is lehet.
"A tonhalgombócokat Actifry-ban sütöttem meg, a belekerült pisztáciaolaj viszont egyáltalán nem érződött ki, szóval bármilyen olajat hozzá lehet adni. Ha valaki olajban sütné, akkor felesleges bármilyen és bármennyi olajat belekeverni - írja Selectfood.
Golyók helyett hamburgerformát is készíthetünk belőle, vagy formázhatunk egészen apró golyókat; fogvájóra tűzve remek vendégváró falatka lehet belőle.
Hozzávalók kb. 30 db golyóhoz:
350 g albacore tonhalfilé felkockázva
60 g kenyérmorzsa (az enyém saját, négymagvas kenyérből)
2 db tojás
1 kk sárga vagy fekete mustármag
2 ek olaj (nálam pisztácia, de lehet bármi más is)
1 citrom leve (5 g)
tengeri só, frissen tört fehér bors ízlés szerint
6 db aszalt paradicsom finomra aprítva
Elkészítés:
Az aszalt paradicsom kivételével tegyünk minden hozzávalót egy késes aprítógépbe, és aprítsuk majd keverjük jól össze. Villával keverjük el a masszában a finomra aprított paradicsomokat, formázzunk belőle golyókat, és 16 perc alatt süssük készre Actifry-ban. Akinek nincs otthon Actifry, az süsse meg sütőben, vagy lapítsa össze a golyókat, és süsse ki kevés olívaolajon egy tapadásmentes serpenyőben. (A Delimano tökéletes.)
A végeredményhez már nem kell mást tennünk, mint kifőzni a spagettinket, majd ízlés szerint 3-5 evőkanál pesztót keverni hozzá.