Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz cukrot, tejterméket, és még glutént sem, és valószínűleg nem kell sokat enni belőle, mert üres kalóriák helyett koncentráltan tartalmazza a tápanyagokat. Repka Ági, a RépaKonyha blog szerzője és a Nyers édességek kurzusunk oktatója mesél a nyers vegán édességek előnyeiről.

Tavaszváró zöld gyümölcsturmix

Tél végén extra mennyiségű vitaminra van szükségünk, ezért érdemes beépíteni az étrendbe a zöldség- és gyümölcsturmixokat. A smoothie-k néhány perc alatt elkészülnek, csak be kell dobálni a turmixgépbe az alapanyagokat. A variációknak csak a fantázia szab határt, a szezonalitás és a hangulatunk is meghatározhatja, mi kerül a smoothie-ba. A klasszikus receptekben banán és joghurt is szerepel, de ezek elhagyhatók, és használhatunk tejet, zöld teát, növényi tejeket, vagy szimplán gyömölcsöket és zöldségeket is.

Néhány tipp: ha tofut is teszünk bele, igazi fehérjebomba lesz, a spirulinapor hozzáadása pedig segít a méregtelenítésben (senkit ne ijesszen el a méregzöld árnyalat). Nyáron a jégkockatartóban legfagyasztott kókusztejjel lehet feldobni a turmixokat, de a feldolgozás előtt érdemes kissé megolvasztani őket, ha nincs nagy teljesítményű turmixgépünk.

Következzen Nóri Mindenmentes Konyhájából egy recept:

Olasz vegán ebéd tíz perc alatt

Zöld múzsa receptjével több olvasónknak is szeretnénk a kedvébe járni. Annak is, aki húsevő, de szereti a kölest és a paradicsomot, annak is, aki vegán és annak is, aki most épp az alacsony kalóriájú ételeket keresi...

"Szoktam engedni a csábításnak, de biztos, ami biztos Jamie Oliver után szabadon lassan kezdem kidolgozni a tízperces ebédeket. A helyzet ugyanis szerencsés a vega/vegán vonalon (kell ezek helyett egy új szó, nincs mese!), a zöldségféle nem csak főve, félig főve is kiváló, sőt mi több, jobb! És ott van még az az opció, hogy nem is kell mindent megfőzni. Rég gyakorlom azt a módszert, hogy az ételben lévő hozzávalók közül kiválasztok egyet-kettőt...fantázia dolga.

Ezeket amíg a főtt étel készül, félreteszem nyersen, vagy jellegéből fakadóan blansírozom/párolom. Ha fondorlatos módon lecsaljuk az előkészítési időt (azért ez a vegán konyhában sokszor órákban mérhető, ha csak az áztatásokra gondolok), mint ahogy a fent említett tévés szakács sem mosott meg műsorában egyetlen alanyt sem :-), akkor szerintem indulhat a műsor.

A tíz percnél idő igényesebb részeket majd kivágjuk belőle. Komolyra fordítva a szót, ez az olasz paradicsomos kölesgombóc a köles főzési idejét leszámolva (bár az sem sokkal több, mint tíz perc), tényleg nem tartott tovább. Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy az otthona a munkahelye, holnap ne tétovázzon, a recept arra vár, hogy másoknál is a tányéron végezze."

Zsályás paradicsomos kölesgombóc

Még van néhány hét a tavaszig, most különösen fontos, hogy elég sok vitamint és színes, tápláló zöldséget fogyasszunk. Egy indiai étel ilyenkor (is) jó választás. Melegít, táplál, és már a színeitől jobban érezzük magunkat. A Zizi kalandjai blog szerzőjének megjegyzései a recepthez: "A sütőtök szezonja lassan lejár, tudom. Ha már nem kaptok sütőtököt, készítsétek el padlizsánból vagy karfiolból, ha egy kis indiaira vágytok. Én jázmin rizst főztem hozzá, de ha több időtök van varázsoljatok az asztalra házi naan kenyeret. Hétköznapokon szeretem a gyorsan elkészülő recepteket ebédre. Noha ez a recept is megvan 35-40 perc alatt, nekem biztosan eltart vagy másfél óráig az elkészítése, mert főzés közben játszanom kell a kisfiammal. Többek közt fel kell emelnem, hogy lássa a tűzhelyen fortyogó ételt ő is, és még számtalan nem várt esemény közbeszól. Viszont látni a kisfiam arcán, hogy ízlik neki anya főztje, mindenért kárpótol."

Vegán sütőtök csicseriborsó curry

Cukor-, és gluténmentes, vegán, ráadásul pár perc alatt elkészül, szinte sütés-főzés nélkül. Kell ennél több?

A müzliszelet energiatartalma mellett az amarant vagy quinoa teljes értékű növényi fehérjét tartalmaz. Ha szeretnénk még több értékes növényi tápanyaggal megpakolni ezt a finomságot, gazdagíthatjuk például chia maggal, ami szintén teljes értékű fehérje és mellette ásványi anyag forrás is. Az aszalt áfonya antioxidánsokban gazdag, persze használhatunk ízlés szerint más aszalt gyümölcsöt is. A receptet Mindenmentes Nóri küldte nekünk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog