Igazán nem panaszkodhatunk az időjárásra, a gyenge kezdés után elég erőteljesen kitavaszodott. Ez azt is jelenti, hogy tényleg egyre gazdagabb a kínálat a piacon, tobzódhatunk a zöldben: zöldfűszerek, salátafélék, csírák, friss hajtások és ehető vadnövények állnak rendelkezésre. Ha eddig nem tettétek volna, itt az ideje, hogy szakítsatok a hosszúra nyúlt tél beidegződéseivel: le a bő olajban sütéssel és a sütőben sültekkel, és a hosszan főtt levesek ideje is lejárt! Elő a wokkal - pároljatok, pirítsatok kevés olajon, a leveleseket blansírozhatjátok is. A sok friss zöldségből rövidebb idő alatt is ízletes leves készíthető, nem kell őket rommá főzni. Kezdődik a nyers saláták és a zöld turmixok szezonja!
Májusi piacmustránkból kiderül, mik azok az alapanyagok, melyeket érdemes most frissen beszerezni és enni nyersen, salátaként vagy főzve, befőzve, míg szezonjuk van. Most pedig adunk ezekhez a várva várt májusi zöldségekhez és gyümölcsökhöz nektek egy inspiráló receptcsokrot. Éljen az eper, a cseresznye, a friss fejes saláta és az újkrumpli (meg a többiek)!
Üde zöld leveleivel már március közepén megjelenik a medvehagyma. Nagy gasztronómiai népszerűségre tett szert az elmúlt években, hiszen gyógyhatásai mellett kuriózumnak is számít, évente csupán egy hónapig szedhető és fogyasztható frissen. Népszerűsége azonban sajnos sok szempontból kárára van. Mértéktelen és "szabálytalan" gyűjtése ugyanis veszélyeztetheti túlélését. Ezért összefoglaljuk, mit érdemes tudnotok gyűjtéséről, gyógyhatásairól, és adunk mellé egy illatos tavaszi receptcsokrot is.
Piackörkép sorozatunkban hónapról-hónapra kedvet csinálunk a szezonális alapanyagokból való főzéshez, illetve recept gyűjteményünk segítségével ötleteket is adunk hozzá, hogyan készíthetitek el számtalan módon a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Április a frissesség hónapja. Vessük hát rá magunkat a zöldekre, tegyünk jót magunkkal és fogyasszunk belőlük minden nap! Gyertek, vásároljunk be az áprilisi piacon!
Március elseje van, és ugyan szürke és hideg még az idő, egyszer-kétszer már megmutatta nekünk, hogy végre itt a tavasz! Már vártuk egy ideje. Lassan beköszönt a színkavalkád a piacokon is: jönnek az újabb és újabb zöldségek, gyümölcsök és többségüknek csak egy-két hónapig tart a szezonja, így aztán, ha ki akarjuk élvezni, nem érdemes halogatni az új receptek kipróbálását! Élvezzük hát a vitaminban gazdag, friss, ropogós ízeket! Egy színes tavaszi csokrot állítottunk össze nektek sok-sok recepttel.