AJÁNLÓ
 
15:23
2013. 04. 15.
Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi...
A bejegyzés folyatódik
 
15:23
2013. 04. 15.
Elkezdődött a medvehagymaszezon! Hamarosan itt lesznek a friss zöldségek, zöldek is, de addig...
A bejegyzés folyatódik
 
15:23
2013. 04. 15.
Azt hiszem, hogy minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez egy csodás cannellonirecept"...
A bejegyzés folyatódik
 
15:23
2013. 04. 15.
Március végén, április elején kiemelt figyelemnek örvend a medvehagyma. Nem véletlen, hiszen...
A bejegyzés folyatódik
 
15:23
2013. 04. 15.
Piackörkép sorozatunkban hónapról-hónapra kedvet csinálunk a szezonális alapanyagokból való...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Medvehagyma - A tavasz első hírnöke

Üde zöld leveleivel már március közepén megjelenik a medvehagyma. Nagy gasztronómiai népszerűségre tett szert az elmúlt években, hiszen gyógyhatásai mellett kuriózumnak is számít, évente csupán egy hónapig szedhető és fogyasztható frissen. Népszerűsége azonban sajnos sok szempontból kárára van. Mértéktelen és "szabálytalan" gyűjtése ugyanis veszélyeztetheti túlélését. Ezért összefoglaljuk, mit érdemes tudnotok gyűjtéséről, gyógyhatásairól, és adunk mellé egy illatos tavaszi receptcsokrot is.




A hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ennek az évelő gyógynövénynek a termését fogyasztja, neve valószínűleg innen ered.  Számos népi elnevezése ismert:  sajamás, sási-hagyma, poroszhagyma, vadfokhagyma, kígyóhagyma, sarima. Hazánkban főleg bükkösök és gyertyános tölgyesek jellemző növénye, erőteljes fokhagyma illata már messziről jelzi jelenlétét.

Gyűjtése

Leveleit virágzás (április-május) előtt ajánlott szedni, hiszen a fiatal hajtások gyógyhatása a leghatékonyabb. Szokás a bimbóját és a hagymáját is fogyasztani, Magyarországon azonban védett növénynek számít a medvehagyma, ezért gumóját kihúzni, értékesíteni, fogyasztani nem lehet. Ugyanígy fontos ügyelni rá, hogy minden tövön hagyjunk meg minimum egy levelet! Gyűjtéskor rendkívül fontos az óvatosság, hiszen a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező májusi gyöngyvirág és az őszi kikerics leveleivel.  A legfőbb különbség a három növény között, hogy a medvehagyma levelei erőteljes fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem.  A gyöngyvirág levelei rövidebbek és tojásdad alakúak, a virágai pedig édes illatúak. A kikerics levelei alakban jobban hasonlítanak a medvehagymáéhoz, de élőhelye nem az erdő, hanem a rétek és mezők.  Amennyiben nem érzzük az erőteljes fokhagyma illatot, akkor semmiképpen se szedjük le, hiszen mindkét említett növény súlyos, de akár halálos mérgezést okozhat! 

A medvehagyma gyűjtésével kapcsolatban mégtöbb tanácsot olvashattok Erdőkóstoló blogján. (Itt a Természetvédelmi- és Erdőtörvény erre vonatkozó szövegei is megtalálhatók.)



Gyógyhatásai

A növény a fokhagyma rokona, így tulajdonságaik szinte megegyeznek, de a vadon termett rokon gyógyereje jóval intenzívebb. A levelek hatása szárított állapotban gyengül, így tavaszi salaktalanítás során mindenképpen frissen használjuk.  A medvehagyma tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést, vértisztító hatása pedig kiemelkedő. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, csökkenti a magas vérnyomást és vércukorszintet, valamint érelmeszesedés-gátló is.

Medvehagyma a tányéron

Bár a medvehagyma friss, zöld leveleit évente csak néhány hétig fogyaszthatjuk, kedvelőinek azonban jó hír, hogy  rengeteg módon tartosíthatjuk! Akár szárítva, fagyasztva, savanyítva, pesztóként, de ecetet, olajat és vajat is ízesíthetünk vele (recept alább). Utóbbit  szintén lefagyaszthatjuk, így egész évben fűszervajként keverhetjük főtt tésztához, kínálhatjuk hal mellé  vagy kenhetjük pirítósra. A fiatal leveleket nyersen salátaként érdemes fogyasztani. Íze talán a fokhagyma és a snidling keverékéhez hasonlítható leginkább.  Készíthetünk belőle  levest, főzeléket, de bármilyen főételt feldobhatunk vele, sőt kelt tésztákban, pogácsákban és mártásokban is nagyszerű.



Medvehagymás vaj

Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 evőkanál semleges ízű olaj (pl. napraforgó-, repce- vagy szőlőmagolaj)
1/2 teáskanál só

A medvehagymaleveleket alaposan megmossuk és papírtörlővel eltávolítjuk a felesleges nedvességet. A medvehagyma felét finomra vágjuk, a másik felét az olajjal pürésítjük. A medvehagymapürét a vajjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott medvehagymát és sóval ízesítjük. A vajat sütőpapírra kanalazzuk és rúddá formáljuk, majd a hűtőben hagyjuk megdermedni. Ha nem kívánjuk az egészet egyszerre felhasználni, akkor érdemes kis adagokban pl. jégkockatartóba töltve lefagyasztani.

És még egy kis inspiráció:

Medvehagymás-juhtúrós rétes
Medvehagymás babsaláta
Medvehagymás túrótorta (sós)
Medvehagyma pestó
Medvehagyma pestós csicseriborsó
Medvehagyma krémleves pecorinoval
Medvehagymás spárga quiche



Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.

A cikket Szabó Noémi, a Mandulasarok blog szerzője írta és illusztrálta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

A Makifood Főzőiskola április 18-ai óráján "Medvehagyma lázban" égünk majd. Az órán Sárdi Danitól mindent megtudhatsz a medvehagyma szedéséről, jó hatásairól és elkészítési módjairól.
Az óra menüje: Medvehagymakrémleves fetagombóccal, Medvehagymafelfújt, kéksajtmártással céklarösztivel, Füstölt kacsamelles medvehagymás tarte, tavaszi vegyes salival, négymustáros vinegrettel, Medvehagymás parmezános keksz, Sós medvehagymakrém, Medvehagyma pesto.
Az órára itt tudtok regisztálni!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog