Március végén, április elején kiemelt figyelemnek örvend a medvehagyma. Nem véletlen, hiszen a tavasz egyik első zöldje, ilyenkor nagy vehemenciával vetjük rá magunkat. Ha ennyire szeretjük, fontos, hogy óvjuk is. Szedjük és fogyasszuk környezet- és táplálkozástudatosan, hogy még sokáig a szedhető ehető vadnövények sorában - és a tényérunkon - tudhassuk. Chef Makitól kértünk tanácsot a medvehagyma "tudatos" felhasználását illetően, most az ő tippjeit és receptjeit olvashatjátok.
Tavaly, a medvehagymaszezon kezdetekor, átfogó cikkünkben minden fontos információt összegyűjtöttünk a medvehagymával kapcsolatban. Írtunk gyógyhatásairól, környezetkímélő szedéséről, fontos ismertetőjegyeiről - hogy véletlenül se keverjük össze a gyöngyvirág vagy tavaszi kikerics leveleivel, melyek erősen mérgezőek! Mielőtt medvehagymaszedésre indulnátok, mindenképpen tájékozódjatok. A fontos információkat a medvehagyma gyógyhatásairól és gyűjtéséről itt gyűjtöttük össze. Így most elsősorban a medvehagyma gasztronómiai felhasználására koncentrálunk.
A Makifood Főzőiskola tavaly indított egy kifejezetten a medvehagymának szentelt kurzust (Sárdi Danival, aki az iskola befőzés kurzusainak tanára). Most Chef Maki tanácsait, tippjeit és receptjeit olvashatjátok medvehagyma ügyben.
Az elő zsenge levelek felhasználása
Maki elmondta, hogy ahogyan minden alapanyaggal kapcsolatosan, a medvehagymánál is érdemes a korai, zsenge hajtásokat mindenféle hőkezelés nélkül, a lehető legfrissebben fogyasztani.
A zsenge hajtások lédúsabbak, így ne ezekből készítsünk pesztót. Tartósabb lesz a pesztónk ha alacsonyabb a növény nedvességtartalma (az olaj és só tartósít), másrészt a pesztókészítéshez majd nagyobb mennyiségben lesz szükségünk medvehagymára, és a nagyobb, idősebb medvehagyma leveleket olcsóbban be tudjuk majd szerezni a szezon végén, áprilisban.
Maki a zsenge hajtásokból legszívesebben salátát, omlettet vagy frittatát készít. A friss leveleket ajánlja krémleves készítéséhez is. És egy különlegesség, amit zsenge medvehagymalevelekből készíthetünk.
Zsenge medvehagymalevélbe tekert gorgonzola mézzel - Maki "receptje"
Egy kis darab gorgonzola sajtot (akár más érett sajttal is megpróbálhatjátok) tekerjetek zsenge medvehagymalevélbe és csurgassatok rá egy kis mézet. Különleges előétel vagy kísérő lehet könnyű, száraz, gyümölcsös fehérbor mellé.
A nagyobb, időseb medvehagymalevelek felhasználása
Az idősebb leveleket tartósíthatjuk, eltehetjük télre. Néhány módja a tartósítószermentes tartósításnak:
- ecetben eltéve (átveszi a hagyma aromáját és gyógyhatásait az ecet)
- hidegen sajtolt olajak ízesítésére (pl. salátaöntetnek - az ecethez hasonlóan vagy azzal együtt)
- mézben (gyógyhatású)
- fűszervaj
- és pesztó formájában
A medvehagymát szedés után a lehető leggyorsabban tegyük hűtőbe. Nem áll el sokáig, könnyen összeesik, megfonnyad, így érdemes a beszerzését, szedését is úgy tervezni, hogy utána minél hamarabb jusson időnk a feldolgozására is.
Korábbi medvehagymás cikkünkben találtok recepteket
Kövessetek minket facebookon is, mert cikkünket hamarosan medvehagymás receptekkel egészítjük ki!
A cikk Chef Maki tanácsai és receptjei alapján készült.
100fok szerzőinek szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.