Március elseje van, és ugyan szürke és hideg még az idő, egyszer-kétszer már megmutatta nekünk, hogy végre itt a tavasz! Már vártuk egy ideje. Lassan beköszönt a színkavalkád a piacokon is: jönnek az újabb és újabb zöldségek, gyümölcsök és többségüknek csak egy-két hónapig tart a szezonja, így aztán, ha ki akarjuk élvezni, nem érdemes halogatni az új receptek kipróbálását! Élvezzük hát a vitaminban gazdag, friss, ropogós ízeket! Egy színes tavaszi csokrot állítottunk össze nektek sok-sok recepttel.
Medvehagyma
A tavasz beköszöntét számunkra egyértelműen a medvehagyma megjelenése jelenti. Megvehetjük piacon vagy gyűjthetjük saját magunk (főleg bükkös, tölgyes és gyertyános erdők aljnövényzetében nő), ekkor viszont nagyon-nagyon ügyeljünk arra, hogy ne tévesszük össze az őszi kikericcsel vagy a májusi gyöngyvirággal (súlyos, adott esetben halálos mérgezés lehet a következménye!). A medvehagyma (amit angolul például vad fokhagymának hívnak) erős fokhagymaillatot áraszt.
Egyes országokban a medvehagymának a gumóját is fogyasztják, Magyarországon azonban védett növénynek számít a medvehagyma, ezért gumóját kihúzni, értékesíteni, fogyasztani nem lehet. Ugyanígy fontos ügyelni rá, hogy minden tövön hagyjunk meg minimum egy levelet!
Néhány éve robbant be a magyar gasztronómiába ez a vadon termő hagymaféle és az 1-1,5 hónapos érési időszaka alatt az interneten tömegével jelennek meg medvehagymás receptek: levesek, piték, pástétomok, pogácsák, saláták készülnek belőle.
Összegyűjtöttünk mi is nektek néhányat:
Medvehagyma pástétom
Medvehagymás pogácsa és medvehagymás sajtkrémmel töltött gomba
Medvehagymás lepény feta sajttal
Medvehagyma pesto
Tavaszi quiche
Medvehagyma krémleves füstölt sajtropogóssal
Medvehagymás krumpligombóc citromos vajjal
A Makifood Főzőiskola április 18-ai óráját teljes egészében a medvehagymának szenteli. Megtudhattok mindent a medvehagyma jótékony hatásairól, és gasztronómiai felhasználási területeiről. Különleges medvehagymás recepteket sajátíthattok el.
Hónapos retek
Az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldség a hónapos retek. Dundi, rózsaszínes-pirosas gömböcskék csokorba kötve elárasztják a piacokat márciusban. Nemcsak magát a retket, hanem a friss, szép levelét is felhasználhatjuk pástétomok, levesek, saláták készítéséhez. Egy szelet ropogós kenyér, megkenve jó minőségű vajjal, megszórva egy kevés sóval, a retek vékonyan felszeletelve és máris kész az egyszerű, mennyei vacsora rohanós tavaszi hétköznap estéken.
Mi frissen, ropogósan szeretjük a legjobban, de készíthetünk belőle kiváló köretet is, akár a húsvéti sonka, tojás, torma szentháromsága mellé.
Néhány recept:
Retek kompót
Párolt retek (sonkához, másképp)
Orosz reteksaláta
Reteklevél pesto
Zsenge sült retek
Sültretek saláta mogyoróval
Snidling
A metélőhagyma, más nevén snidling is gyakori szereplője a tavaszi piacoknak. Termeszthetjük cserépben is, jól tűri a hideget. Tavasztól őszig tudjuk vágni a zöld hosszúkás leveleit, amelyekkel kiválóan ízesíthetünk leveseket, salátákat, pogácsákat.
Halványlila virága júniusban jelenik meg a növényen, amelyet szintén fogyaszthatunk nyersen - feldobhatunk vele bármilyen salátát. Ekkor gyűjthetjük be a virágban rejlő magokat is a következő évi vetés céljából.
Néhány recept:
Túrós tonhalas kence metélőhagymával
Gyors snidlinges-túrós pogácsa
Metélőhagyma krémleves brie sajttal
Pesto kesudióval és snidlinggel
Krumplis palacsinta snidlinges tejföllel
Gabona saláta
Újhagyma
Noha az újhagyma szinte már egész évben kapható, mégis tavasszal fogyasztjuk a legtöbbet, hiszen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Magas C-vitamin tartalma nagyon jó fáradtságűző. Kiválóan keverhető salátákba tavaszi társaival. Fogyasztható főzve és sütve is.
Néhány recept:
Zöldfűszeres kuszkusszal töltött karalábé
Cukkinis-újhagymás húspogácsák
Tavaszi tekercs
Újhagyma leves medvehagyma olajjal
Spenót
A spenót az egyik legkorábbi friss zöldség. Felhasználása sokrétű, már nemcsak főzelékként népszerű, mint gyerekkorunkban a menzán (akkor még sokan nem szerettük, igaz?). Sokféle készítési módjának köszönhetően talán már korábban meg tudjuk szerettetni a gyerekekkel ezt a vitaminban gazdag zöldséget.
Fogyaszthatjuk levesként, piteként elkészítve, beletehetjük pogácsákba, salátákba, sőt még zöld turmixot is készíthetünk belőle.
Néhány recept:
Bulgur kucsmagombával és spenóttal
Spenótos gorgonzolás canelloni
Spenóttal rétegelt harcsa
Zöld turmix
Spenótos medvehagymás pite
Spenótos medvehagymás sárgaborsó
Spenótos frittataSpenótos-ricottás ravioli
Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.
A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
A Makifood Főzőiskola április 18-ai óráján "Medvehagyma lázban" égünk majd. Az órán Sárdi Danitól mindent megtudhatsz a medvehagyma szedéséről, jó hatásairól és elkészítési módjairól.
Az óra menüje: Medvehagymakrémleves fetagombóccal, Medvehagymafelfújt, kéksajtmártással céklarösztivel, Füstölt kacsamelles medvehagymás tarte, tavaszi vegyes salival, négymustáros vinegrettel, Medvehagymás parmezános keksz, Sós medvehagymakrém, Medvehagyma pesto.
Az órára itt tudtok regisztálni!