AJÁNLÓ
 
16:08
2013. 03. 01.
Ez egy tökéletes, szezonális őszi köret, amelyben két olyan hozzávaló találkozik a tányéron,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:08
2013. 03. 01.
Az édeskömény mostoha sorsú, fura egzotikus zöldségként néz ránk a piacok és szupermarketek...
A bejegyzés folyatódik
 
16:08
2013. 03. 01.
Utolsó hajrában vagyunk a nyári befőzést illetően. Bár az idő már már kifejezetten őszibe...
A bejegyzés folyatódik
 
16:08
2013. 03. 01.
Az augusztus a nagy befőzések hónapja: lecsó, paradicsom, zakuszka, szilvalekvár... Nemrég...
A bejegyzés folyatódik
 
16:08
2013. 03. 01.
Ha minden hónaphoz egy ikonikus gyümölcsöt kéne rendelnünk, augusztus egyértelműen görögdinnye....
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Piackörkép - Március első zöldjei

Március elseje van, és ugyan szürke és hideg még az idő, egyszer-kétszer már megmutatta nekünk, hogy végre itt a tavasz! Már vártuk egy ideje. Lassan beköszönt a színkavalkád a piacokon is: jönnek az újabb és újabb zöldségek, gyümölcsök és többségüknek csak egy-két hónapig tart a szezonja, így aztán, ha ki akarjuk élvezni, nem érdemes halogatni az új receptek kipróbálását! Élvezzük hát a vitaminban gazdag, friss, ropogós ízeket! Egy színes tavaszi csokrot állítottunk össze nektek sok-sok recepttel.


Medvehagyma


A tavasz beköszöntét számunkra egyértelműen a medvehagyma megjelenése jelenti. Megvehetjük piacon vagy gyűjthetjük saját magunk (főleg bükkös, tölgyes és gyertyános erdők aljnövényzetében nő), ekkor viszont nagyon-nagyon ügyeljünk arra, hogy ne tévesszük össze az őszi kikericcsel vagy a májusi gyöngyvirággal (súlyos, adott esetben halálos mérgezés lehet a következménye!). A medvehagyma (amit angolul például vad fokhagymának hívnak) erős fokhagymaillatot áraszt.

Egyes országokban a medvehagymának a gumóját is fogyasztják, Magyarországon azonban védett növénynek számít a medvehagyma, ezért gumóját kihúzni, értékesíteni, fogyasztani nem lehet. Ugyanígy fontos ügyelni rá, hogy minden tövön hagyjunk meg minimum egy levelet!

Néhány éve robbant be a magyar gasztronómiába ez a vadon termő hagymaféle és az 1-1,5 hónapos érési időszaka alatt az interneten tömegével jelennek meg medvehagymás receptek: levesek, piték, pástétomok, pogácsák, saláták készülnek belőle.

Összegyűjtöttünk mi is nektek néhányat:
Medvehagyma pástétom

Medvehagymás pogácsa és medvehagymás sajtkrémmel töltött gomba
Medvehagymás lepény feta sajttal
Medvehagyma pesto
Tavaszi quiche

Medvehagyma krémleves füstölt sajtropogóssal

Medvehagymás krumpligombóc citromos vajjal


A Makifood Főzőiskola április 18-ai óráját teljes egészében a medvehagymának szenteli. Megtudhattok mindent a medvehagyma jótékony hatásairól, és gasztronómiai felhasználási területeiről. Különleges medvehagymás recepteket sajátíthattok el.

Hónapos retek

Az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldség a hónapos retek. Dundi, rózsaszínes-pirosas gömböcskék csokorba kötve elárasztják a piacokat márciusban. Nemcsak magát a retket, hanem a friss, szép levelét is felhasználhatjuk pástétomok, levesek, saláták készítéséhez. Egy szelet ropogós kenyér, megkenve jó minőségű vajjal, megszórva egy kevés sóval, a retek vékonyan felszeletelve és máris kész az egyszerű, mennyei vacsora rohanós tavaszi hétköznap estéken.

Mi frissen, ropogósan szeretjük a legjobban, de készíthetünk belőle kiváló köretet is, akár a húsvéti sonka, tojás, torma szentháromsága mellé.

Néhány recept:
Retek kompót

Párolt retek (sonkához, másképp)
Orosz reteksaláta
Reteklevél pesto
Zsenge sült retek
Sültretek saláta mogyoróval



Snidling


A metélőhagyma, más nevén snidling is gyakori szereplője a tavaszi piacoknak. Termeszthetjük cserépben is, jól tűri a hideget. Tavasztól őszig tudjuk vágni a zöld hosszúkás leveleit, amelyekkel kiválóan ízesíthetünk leveseket, salátákat, pogácsákat.

Halványlila virága júniusban jelenik meg a növényen, amelyet szintén fogyaszthatunk nyersen - feldobhatunk vele bármilyen salátát. Ekkor gyűjthetjük be a virágban rejlő magokat is a következő évi vetés céljából.

Néhány recept:
Túrós tonhalas kence metélőhagymával

Gyors snidlinges-túrós pogácsa
Metélőhagyma krémleves brie sajttal
Pesto kesudióval és snidlinggel
Krumplis palacsinta snidlinges tejföllel
Gabona saláta



Újhagyma


Noha az újhagyma szinte már egész évben kapható, mégis tavasszal fogyasztjuk a legtöbbet, hiszen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Magas C-vitamin tartalma nagyon jó fáradtságűző. Kiválóan keverhető salátákba tavaszi társaival. Fogyasztható főzve és sütve is.

Néhány recept:
Zöldfűszeres kuszkusszal töltött karalábé
Cukkinis-újhagymás húspogácsák
Tavaszi tekercs
Újhagyma leves medvehagyma olajjal



Spenót


A spenót az egyik legkorábbi friss zöldség. Felhasználása sokrétű, már nemcsak főzelékként népszerű, mint gyerekkorunkban a menzán (akkor még sokan nem szerettük, igaz?). Sokféle készítési módjának köszönhetően talán már korábban meg tudjuk szerettetni a gyerekekkel ezt a vitaminban gazdag zöldséget.

Fogyaszthatjuk levesként, piteként elkészítve, beletehetjük pogácsákba, salátákba, sőt még zöld turmixot is készíthetünk belőle.

Néhány recept:
Bulgur kucsmagombával és spenóttal

Spenótos gorgonzolás canelloni
Spenóttal rétegelt harcsa
Zöld turmix
Spenótos medvehagymás pite
Spenótos medvehagymás sárgaborsó
Spenótos frittataSpenótos-ricottás ravioli


Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.

A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

A Makifood Főzőiskola április 18-ai óráján "Medvehagyma lázban" égünk majd. Az órán Sárdi Danitól mindent megtudhatsz a medvehagyma szedéséről, jó hatásairól és elkészítési módjairól.
Az óra menüje: Medvehagymakrémleves fetagombóccal, Medvehagymafelfújt, kéksajtmártással céklarösztivel, Füstölt kacsamelles medvehagymás tarte, tavaszi vegyes salival, négymustáros vinegrettel, Medvehagymás parmezános keksz, Sós medvehagymakrém, Medvehagyma pesto.
Az órára itt tudtok regisztálni!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog