Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi zöldünk már el is tűnik a piacokról és az erdőkből. Éppen ezért használjuk ki, amíg lehet!
A Homebisztro által elkészített recept nemcsak medvehagymával, hanem spenóttal is nagyon finom - ha valaki eetleg besokallt volna a medvehagymától. A palacsinta lime-os fűszervajjal szerepel - nagyon finom, friss és különleges az íze.
"Viszont a palacsintát mártás nélkül nem ajánlom, így két másik lehetőséget is ajánlok hozzá, ami szintén finom, és közelebb is áll az itthoni ízlésvilághoz" - írja a szerző.
"Köretként egy egyszerű salátát készítettem, kb. 100g rukkolához, vagy salátamixhez vagy madársalátához vagy bébispenóthoz öntetként mindössze kb. 4 evőkanál olívaolajat, egy kiskanál sherry ecetet tettem, majd sóval és borssal ízesítettem. Lehet hozzáadni még 10-12 felezett koktélparadicsomot, vagy nagyon finom hozzá még ez a tavaszi saláta is."
Medvehagymás alacsinta lime-os fűszervajjal
Elkezdődött a medvehagymaszezon! Hamarosan itt lesznek a friss zöldségek, zöldek is, de addig is, következzen egy olyan recept, amiben a medvehagyma lehet az egyik főszereplő.
A Selectfood receptjében szereplő sós lepény nagyon jó alternatíva a maradék főtt burgonya felhasználására, de megéri külön ezért is főzni pár szemet. Bármelyik étkezéskor megállja a helyét, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora.
"A vadon termő zöldek mennyiségét lehet növelni, nekem sebtében ennyit sikerült szednem, ezért ennyi került bele. A csalánnal természetesen kesztyűs kézzel kell bánni, de megéri a fáradozást. A fiatal hajtásokat szedjük. Alapos hideg vizes átmosással már ártalmatlanná lehet tenni a csalán hangyasavtartalmú mirigyszőreit, de egy rövid hőkezelés után garantáltan nem bánt. Még az ártalmatlanítás előtt a konyhában kézenfekvőbb konyhai csipesszel hozzányúlni."
Burgonyás tönkölylepény lazaccal, kecskesajttal és vadon termő növényekkel töltve
Azt hiszem, hogy minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez egy csodás cannellonirecept" - írja a Selectfood blog szerzője. "A töltelék adta magát az itthon fellelhető alapanyagokból, a halas ízesítésű mascapronés öntet ötlete pedig Jamie Oliver egyik könyvéből való. Könnyű elkészíteni, csak a cannellonik megtöltésére kell némi időt szánni, de mindenképpen érdemes kipróbálni.
Ha nem lenne benne hal, még vegatariánus jelzővel is illethetném".
Halas mascarponeszószban sült spenótos-medvehagymás-paradicsomos cannelloni
Hozzávalók:
25 db (1 doboz) cannellonicsőhöz
650 g blansírozott, lecsepegtetett spenót és medvehagyma keveréke felaprítva (vagy bármilyen más zöld növénykeverék; csalán, tyúkhúr, komló, mángold, pak choy - ami éppen van)
2 db (100 g) lilahagyma nagyon finomra aprítva
25 g szárított shiitake gomba forró vízbe áztatva, majd miután megszívta magát, feldarabolva (helyettesíthető más szárított, vagy akár friss gombával is)
5 dl házi paradicsomszósz
olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió
400 g mascarpone
2 dl főzőtejszín
25 g reszelt parmezán
1 db 200 g-os halkonzerv, alaposan lecsepegtetve (nálam paradicsomos hering, összesen 130 g)
1 maréknyi oregano finomra aprítva
tengeri só
reszelt parmezán a cannelloni tetejére
Elkészítése:
1) Egy serpenyőben kevés olívaolajon futtassuk meg a lilahagymát, adjuk hozzá a shiitake gombát, a zöldeket, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, végül öntsük fel a paradicsomszósszal. Forraljuk fel, majd közepes hőfokon főzzük néhány percig, míg besűrűsödik egy kicsit.
Tegyük félre hűlni.
2) Közben keverjük össze a tejszínt a mascarponéval és a reszelt parmezánnal, enyhén sózzuk meg és adjuk hozzá az oreganot is. A halat villával törjük össze és dolgozzuk simára a sajtkrémben (vagy egyszerűen morzsoljuk bele).
3) Egy megfelelő méretű jénai tálba öntsük a halas sajtkrém felét, majd - ha a paradicsomos töltelék már nem túl forró - töltsük meg vele a cannellonikat és fektessük őket a krémre.
4) Ha végeztünk a csövekkel, öntsük egyenletesen a tetejükre a krém másik felét, reszeljünk rá parmezánt, majd 200°C-ra előmelegített sütőben a középső rácson, 30 perc alatt, fedetlenül süssük készre.
Március végén, április elején kiemelt figyelemnek örvend a medvehagyma. Nem véletlen, hiszen a tavasz egyik első zöldje, ilyenkor nagy vehemenciával vetjük rá magunkat. Ha ennyire szeretjük, fontos, hogy óvjuk is. Szedjük és fogyasszuk környezet- és táplálkozástudatosan, hogy még sokáig a szedhető ehető vadnövények sorában - és a tényérunkon - tudhassuk. Chef Makitól kértünk tanácsot a medvehagyma "tudatos" felhasználását illetően, most az ő tippjeit és receptjeit olvashatjátok.
Üde zöld leveleivel már március közepén megjelenik a medvehagyma. Nagy gasztronómiai népszerűségre tett szert az elmúlt években, hiszen gyógyhatásai mellett kuriózumnak is számít, évente csupán egy hónapig szedhető és fogyasztható frissen. Népszerűsége azonban sajnos sok szempontból kárára van. Mértéktelen és "szabálytalan" gyűjtése ugyanis veszélyeztetheti túlélését. Ezért összefoglaljuk, mit érdemes tudnotok gyűjtéséről, gyógyhatásairól, és adunk mellé egy illatos tavaszi receptcsokrot is.