Nem szépítjük, az izakaya valójában egy italmérés, ahol az italok mellé kis adag, étvágygerjesztő fogásokat szolgálnak fel. Leginkább egy tapasbárhoz hasonlít a koncepció, mondja Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapító tanára. "Az ételeket együtt fogyasztják az italokkal, ezért a fogások kissé sósak, szénhidrátban nem gazdagok. Az izakaya vendégei italozás közben csipegetnek, és ha még mindig nem laktak jól, rendelhetnek egy shime-ot, ami a befejező fogást jelenti. Ez viszont szénhidrátban gazdag, rendszerint rizs-vagy tésztaétel."
Izakaya Tokióban. Forrás: Flickr.com (japanexperterna.se)
Ilyen kánikulában bevalljuk, egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Persze kalóriát bevinni ilyenkor is kell, eljött tehát a saláták ideje. És hogy ne legyenek olyan unalmasak, megosztjuk Maki két egzotikus salátaöntetének receptjét.
Az ázsiai öntetek intenzív ízvilágáért többek között a szójaszósz felelős, ami a fermentált ételekhez tartozik. Fermentált, vagyis erjesztett szójababpasztából készül, alapvető hozzávaló az ázsiai konyhában. Azt pedig valószínűleg mindenki tudja, hogy nagy melegben a csípős ételek hűtenek, érdemes ilyenkor feszegetni a határainkat!
Korábbi, egyszerű, de izgalmas dresszingeket bemutató posztunk folytatása következik.
"Ázsiai" öntet
Leszámítva a vegetáriánusokat, valószínűleg nincs olyan ember, aki ne rajongana a bolognai spagettiért. Sokan, sokféleképpen készítik, mi most megkérdeztünk egy szakembert, Molnár Kata Orsolyát, a Makifood Főzőiskola oktatóját, hogy mi a tökéletes bolognai titka. Meg fogsz lepődni!
- Marhahús
Magyarországon sokszor darált sertéshúsból készítik, de ez Kata szerint tévedés. Az igazi Bolognait ugyanis marhahúsból főzik, ezen belül kitűnő választás például a hátszín.
Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd elkészíteni ezeket, tanuld meg a trükköket Maki Stevensontól, a Makifood főzőiskola séfjétől az Ázsiai tésztagyár kurzuson!
Nézzük, mi lesz a menü:
A kalguksu egy koreai csirkés tésztaleves, amihez mi készítjük el az udon tésztát, majd csirkeraguval és a shoyu szójaszósszal fogyasztjuk.
A serpenyőben készült bifun (rizstészta) a dim sum menük alapvető étele. Ahány ház, annyiféle bifunrecept. A kurzuson Maki megmutatja a saját verzióját, ami disznóhússal, rákkal, illatos szárított shiitake gombával és pirított szezámolajjal készül. Már az illata varázslatos!
forrás: Flickr.com - Daniel Go
Bár elmarad a karácsonytól, húsvétkor is nagy a kísértés, hogy a kelleténél több kalóriát fogyasszunk el. A családi összejöveteleken, a közös nagy reggelik és ebédek alkalmával nehéz nemet mondani. A megoldás: egy olyan menü, amit lelkiismeret-furdalás nélkül végig lehet enni. Desszerttel együtt.
A legközelebbi kurzusunkon, amelyet Rezi György tart, el is lehet sajátítani azokat a trükköket, amelyeknek köszönhetően egészséges, mégis elképesztően finom fogások kerülhetnek az ünnepi asztalra.