Nem szépítjük, az izakaya valójában egy italmérés, ahol az italok mellé kis adag, étvágygerjesztő fogásokat szolgálnak fel. Leginkább egy tapasbárhoz hasonlít a koncepció, mondja Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapító tanára. „Az ételeket együtt fogyasztják az italokkal, ezért a fogások kissé sósak, szénhidrátban nem gazdagok. Az izakaya vendégei italozás közben csipegetnek, és ha még mindig nem laktak jól, rendelhetnek egy shime-ot, ami a befejező fogást jelenti. Ez viszont szénhidrátban gazdag, rendszerint rizs-vagy tésztaétel."
Izakaya Tokióban. Forrás: Flickr.com (japanexperterna.se)
Az izakayában való étkezés informális. Természetes, hogy idegenekkel is megosztjuk az asztalt. Ne csodálkozzunk, ha egy ilyen helyen hallani fogjuk a szomszédunk életét. Zajos hely, hiszen mindenki iszogat és beszél.
„Nem tartozik a prémium kategóriba, de én nagyon szeretem az izakayák hangulatát” - meséli Maki. „Az emberek barátkoznak, beszélgetnek. Érdekes hely a japán kultúra megismerésére”.
Informális hely (Forrás: Flickr.com - Hapa Izakaya)
Forrás: flickr.com - Keromi Keroyama
Az izakayában a fogásokat sorban, egymás után és nem egyszerre rendelik, az ételeket akkor szolgálják fel, amikor elkészülnek – nem hangolják össze az asztaltársaságok rendeléseit.
Forrás: Flickr.com - Vincent Diamante
És hogy mi mindent lehet enni egy izakayában? Néhány alapfogás:
Yakitori - grillezett csirkenyárs
Sashimi - nyers halszeletek
Karaage - sült csirkefalatkák
Edamame - főtt, sós szójabab
Hiyayakko - hideg tofu öntetekkel
Agedashi tofu - sült tofu
Tsukemono - savanyúságok
Változtasd az étkeződ egy napra izakayává! Ha szeretnéd elsajátítani a japán gasztronómia fontos intézményének alapvető fogásait, tanulj Makitól izakaya-fogásokat készíteni!
A tervezett menü:
Iburi tebasaki, Tofu saláta sült szardellával, Babcsíra namuru, Dashiyaki tamago, Rák és spenótos yuzukosho tészta.
Még maradt néhány hely a szeptember 25-ei kurzusra!