AJÁNLÓ
 
09:01
2015. 09. 22.
A Világbüfé Fesztivál keretében múlt csütörtökön ellátogattam a Maki Stevenson japán...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2015. 09. 22.
A PlantLife egy "öko vegán" ételműhely a Hollán Ernő utcában, ahol főként élő ételek...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2015. 09. 22.
Bár elmarad a karácsonytól, húsvétkor is nagy a kísértés, hogy a kelleténél több kalóriát...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2015. 09. 22.
Az igazi Tex Mex egyáltalán nem az, aminek gondoljuk. Nem sok köze van a "mexikói" gyorséttermek...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2015. 09. 22.
A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Izakaya, a japán gasztrokocsma

Nem szépítjük, az izakaya valójában egy italmérés, ahol az italok mellé kis adag, étvágygerjesztő fogásokat szolgálnak fel. Leginkább egy tapasbárhoz hasonlít a koncepció, mondja Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapító tanára. „Az ételeket együtt fogyasztják az italokkal, ezért a fogások kissé sósak, szénhidrátban nem gazdagok. Az izakaya vendégei italozás közben csipegetnek, és ha még mindig nem laktak jól, rendelhetnek egy shime-ot, ami a befejező fogást jelenti. Ez viszont szénhidrátban gazdag, rendszerint rizs-vagy tésztaétel."

Izakaya Tokióban. Forrás: Flickr.com (japanexperterna.se)

 

Az izakayában való étkezés informális. Természetes, hogy idegenekkel is megosztjuk az asztalt. Ne csodálkozzunk, ha egy ilyen helyen hallani fogjuk a szomszédunk életét. Zajos hely, hiszen mindenki iszogat és beszél.

„Nem tartozik a prémium kategóriba, de én nagyon szeretem az izakayák hangulatát” - meséli Maki. „Az emberek barátkoznak, beszélgetnek. Érdekes hely a japán kultúra megismerésére”.

Informális hely (Forrás: Flickr.com - Hapa Izakaya)

Forrás: flickr.com - Keromi Keroyama

Az izakayában a fogásokat sorban, egymás után és nem egyszerre rendelik, az ételeket akkor szolgálják fel, amikor elkészülnek – nem hangolják össze az asztaltársaságok rendeléseit.

Forrás: Flickr.com - Vincent Diamante

És hogy mi mindent lehet enni egy izakayában? Néhány alapfogás:

Yakitori - grillezett csirkenyárs
Sashimi - nyers halszeletek
Karaage - sült csirkefalatkák
Edamame - főtt, sós szójabab 
Hiyayakko - hideg tofu öntetekkel
Agedashi tofu - sült tofu 
Tsukemono - savanyúságok

Változtasd az étkeződ egy napra izakayává! Ha szeretnéd elsajátítani a japán gasztronómia fontos intézményének alapvető fogásait, tanulj Makitól izakaya-fogásokat készíteni!

A tervezett menü:
Iburi tebasaki, Tofu saláta sült szardellával, Babcsíra namuru, Dashiyaki tamago, Rák és spenótos yuzukosho tészta.

Még maradt néhány hely a szeptember 25-ei kurzusra!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog