Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Az egyik utolsó őszi gyümölcs a birsalma. Mintha a nyár összes napsugarát és zamatát begyűjtené, parfümös ízével igazi különlegesség. De tudni kell vele bánni, ezeket a napfényes ízeket előcsalogatni a nyersen egyébként fanyar gyümölcsből. Leggyakrabban lekvár, kompót, birsalmasajt készül belőle, de érdemes sós ételekkel is kísérleteznünk, mert a birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül más zöldségek, például a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában. Szerzőnk, Kósa Gabriella (a Rakottkert blog szerzője) most ebből a különleges őszi alapanyagból készített Húsmentes Hétfői menüt. Ebből a birsalma hummuszból pitával, zöldségekkel, pirított magvakkal tálalva, könnyű őszi ebéd vagy vacsora válhat.


Az évnek ebben a szakában roskadoznak a piacok és boltok polcai a különböző színű, formájú és fajtájú sütőtökök alatt. A sütőtökfajtákhoz előző cikkünkben kaphattatok egy kalauzt, most pedig egy húsmentes, őszies ízekben pompázó receptet hozott nektünk szerzőnk, Nagy Zita (Zizi kalandjai). Ez a töltött sütőtök tele van minden finomsággal, amit az ősz kínálhat: erdei gomba, dió, aszalt paradicsom, na és a fűszerek: rozmaring, chili, koriander...

Aki nem vegetáriánus, viszont hús csak nagy ritkán kerül a tányérjára, na, neki tud jól jönni néhány flexiteriánus recept. A flexiteriánus ételek húsosan és húsmentesen is elkészíthetőek: a hússal vagy hús nélkül (egy zöldséges verzióban). Kiválóak például a húsimádó férj és a vega feleség számára, mert nem kell két különböző ételt főzni. Ezt a gőzgombócot Maki legutóbbi Flexiteriánus óráján készíthették el a résztvevők húsos és zöldséges verzióban. A receptet közkinccsé tesszük - ezúttal a zöldséges töltelékkel.

Előző cikkünkből mindent megtudhattatok egyik őszi-téli kedvencünkről, a gesztenyéről. Október közepéig szedhető, és egész télen hozzájuthatunk a piacokon is. Ha nemcsak sütve-főzve fogyasztanátok, gesztenyelisztből is készíthettek különleges kenyérféléket. A gesztenyeliszt az olasz konyha kedvelt alapanyaga. Most egy ilyen hagyományos olasz receptet, a gesztenyés focaccia (kenyérlepény) receptjét hozta el nektek szerzőnk, az olasz konyha nagy kedvelője és szakértője, Riedl Annamária.


A minden hónapban megrendezésre kerülő Húsmentes Hétfői Vacsoraklub vendégei ezúttal (október 7-én) a Restaurant Day Budapest szervezői. Ennek apropóján (is) szerzőnk, Nagy Zita beszélgetett a szervező lányokkal, akik ma este Chef Maki mellett az est házigazdái lesznek.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog