A természet tudja, hogy az évszakok és a hőmérséklet változásával mire van szükségünk. Tavasszal friss, zöld leveleket és hajtásokat kívánunk, és a természet is ezt kínálja - például friss spenót, zsenge cukkini, fiatal tök és káposzta, medvehagyma, zsenge borsó és spárga formájában. Most a legzsengébb, legfiatalabb spenótlevelekből készítettünk - elsősorban főzés nélkül - háromféle ételt/italt.
A zsenge zöldborsó a kora nyár egyik legfinomabb zöldségféléje. Számtalan izgalmas fogás készíthető belőle, érdemes elvonatkoztatni a megszokott leves-főzelék-rizibizi hármastól. Húsmentes Hétfői menünket most teljes egészében ennek az édes, roppanós, zsenge, nyári zöldségnek szenteljük: készül belőle rétes fetával, friss, citromos krémleves és rozmaringos-diós borsófasírt. Egy ilyen menüsor után, nem hiszem, hogy bárki hiányolná a húst.
Ezentúl havonta egy alkalommal húsmentes hétfői recepttel (vagy menüvel) jelentkezünk. Szezonális alapanyagokból, hétköznap is könnyen, gyorsan elkészíthető és szállítható ételek receptjeit hozzuk el nektek blogger szerzőink és a Makifood Főzőiskola tanárainak konyhájából. Hogy ötletet adjunk, inspiráljunk, konyhai kalandozásra hívjunk benneteket a zöldségek és gyümölcsök színes világába. Ezúttal egy közel-keleti kedvencet készítünk el nektek egy kis csavarral. Igazi nyárias, friss, savanykás, könnyű étel a salátával és mentás joghurttal tálalt falafel.
Minden hónapban körülnézünk a piacon, és a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz izgalmas recepteket gyűjtünk nektek csokorba. A júniusi piacolás igazi jutalomjáték, a legnagyobb kedvencekből főzhetünk ilyenkor: pirosbogyós gyümölcsöktől és zsenge cukorborsótól roskadoznak az árusok pultjai.
Most már érezni a piaci kínálaton, hogy végre nyár van. A napsütés és az eső jót tett a zöldségeknek és gyümölcsöknek. A hazai termések már többnyire szabadföldiek. Csodás színekben pompázik a piac. Kicsik és nagyok kedvenceitől roskadoznak a pultok: érik az eper, cseresznye, málna, ribizli. Nézzük meg, mi kerül így nyár elején az asztalra!