Kósa Gabi, a Rakottkert bloggere szerint itt az idő, hogy a gesztenyét ne csak édesség formájában fogyasszuk. Lisztes, burgonyára emlékeztető íze ugyanis nagyon jól érvényesül fűszeres környezetben is, a téli időszak sztárzöldségével, a kelkáposztával pedig különösen harmonikus párost alkotnak. A tápláló csicseriborsóval és némi fűszerrel kiegészítve pedig egy igazi melengető, laktató levest kapunk, ami a gesztenye pucolását leszámítva gyorsan el is készül.
Ha a kelkáposztát kelbimbóval helyettesítjük, levesünk különböző nagyságú gömbformák valóságos arzenálja lesz, még a gyerekek is élvezettel válogathatnak benne.
Gesztenyés - csicseriborsós kelkáposztaleves
Igen, mostanában elég sok borsós és epres receptet kaptatok tőlünk, de nem bírjuk ki, hogy még egy (két!) reggeli recepttel meg ne ajándékozzunk titeket. Jön a hosszú hétvége, lehet komótosan reggelizni. Ehhez pedig egy édes epres és egy sós, borsós palacsinta receptet is kaptok inspirációnak. Ne felejtsétek el, eper és cukorborsó szezon van, egész évben ez után sóvárgunk!
Előző cikkünk epres-bodzás duója, európai ízelőbimbóinkat kielégítő harmonikus páros volt. Most viszont szofisztikáltabb recepteket hoztunk, ahol az édes és sós ízek egyensúlyára építünk, valamint a nyitottságotokra. Mivel ezúttal az eper sós ételekben szerepel majd!
Nincs jobb dolog a tavasszal frissen fejtett, zsenge, édes zöldborsónál. Nem véletlenül tartozik legkedvesebb gyerekkori gasztroemlékeink közé a frissen fejtett borsó édes íze. Egyértelműen munkásabb magunkak fejteni, de megéri azt a kevéske időt. Nem szemfényvesztés, tényleg édesebb a friss borsó, itt leírtuk már a titkot. A zsenge cukorborsónak rövid a szezonja, de most még éppen borsóhegyek állnak a piacokon, ne hagyjátok ki! Egy zöldborsós hétköznapi menüt hoztunk nektek, ami együtt és külön-külön is megállja a helyét.
Május végén - június elején találkozhatunk először a zsenge cukorborsóval a piacokon. Ilyenkor már a spárga is elérhető áron kapható, de még zsenge. Érdemes kiélvezni mindkét zöldséget, rövid a szezonjuk, és ilyenkor a legfinomabbak! Kombinálhatjátok bátran más szezonális alapanyaggal. Csak néhány gyors ötlet: a spárga-eper, a borsó-reteklevél (pl. pestó formájában) nagyon jól összeillenek.Húsmentes Hétfői receptsorozatunkban szezonális alapanyagokból hozunk nektek egyszerű, hétköznapi recepteket. A május végi piac kedvencei a zsenge borsó és a spárga. Érdemes szezonális ízek és alapanyagok kombinálásával kísérleztezni, mert a természet nagyon jó konyhafőnök! Ez a két zsenge, üdezöld, tavaszi alapanyag pedig nemcsak látványra illenek össze, de ízre és struktúrára is jó párosnak bizonyulnak a tányéron.