l
Szeretnél egy jót enni és egyben segíteni a rászorulóknak? Akkor vasárnap irány a Szimpla Piac, ugyanis Maki is részt vesz a már hagyományosnak mondható vasárnapi ebéd elkészítésében.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett ebédnek szabott ára nincs, a támogatói kassza bevételét a szervezet működésére fordítja. Mivel nem veszik, hanem "mentik" az ételt, az élelmiszeriparban és kereskedelemben jelentkező felesleget gyűjtik össze, 1 Ft működési költségből 30 Ft értékű élelmiszersegélyt tudnak a rászorulókhoz eljuttatni.
forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület, facebook
Elkezdődött a birsalmaszezon, és ha eddig nem kerültetek közelebbi kapcsolatba ezzel a gyümölccsel, érdemes kipróbálnotok. Gazdag ásványi anyagokban (többek között vasat, rezet, káliumot és foszfort tartalmaz), görcsoldó hatású, és magas az öregedési folyamatokat gátló P-vitamin tartalma. Régen a savanyított káposzta eltevésekor annak ízesítésre használták. Sokoldalú alapanyag: készülhet belőle lekvár, leves, kompót, likőr - és birsalmasajt, ami tulajdonképpen egy ízletes "gyümölcskocsonya." Mi főleg előételként, sajtokhoz és húsokhoz fogyasztjuk, a spanyolok vaníliával készítik, az ausztrálok pedig kéksajttal eszik. A legtöbb receptben diót kevernek hozzá, de a Colors In the Kitchen szerzője egy sokkal izgalmasabb variációt készített, pisztáciával.
A 90-es évek közepétől köztudott, hogy a transzzsírok hosszú távon szív-és érrendszeri betegségeket okoznak. Akkoriban a margarinokban (a hidrogénezés miatt) a transzzsírok aránya megközelítette a 10%-ot. Ez az ártalmatlan mennyiség csaknem tízszeresét jelentette. A legtöbb egészségtudatos, de laikus ember a mai napig abban a hitben él, hogy ma is pontosan ugyanez a helyzet. A valóság azonban az, hogy a margaringyártás az elmúlt években rengeteget változott.
forrás: Flickr - voedingscentrum
Ez a hétvége valószínűleg nem lesz a nagy főzések ideje, mindenki utazik, családot látogat, vagy egy Halloween-partit próbál kipihenni. Ezért egy gyorsan elkészíthető mexikói fogást ajánlunk, amit a nap bármely szakában és a lakás bármelyik szegletében lehet fogyasztani. Mindössze annyi tervezést igényel, hogy a babot egy napra be kell áztatni éjszakára.
A quesadilla tésztája egyébként mindig búzalisztből készül, és leginkább egy melegszendvicshez hasonlít. A belsejében megolvadt sajt egyesíti a különféle hozzávalókat, és négy részre vágva szokás tálalni.
Nemsokára támadnak a mínuszok, eljött a melegítő levesek ideje. Most rögtön két izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető receptet is kipróbálhattok.
Ugye mindenki járt már úgy, hogy nagy lelkesen hazaszállított néhány szép sütőtököt, a konyhában viszont elfogyott az ihlet? Természetesen van élet a karamellizált sütőtökön és az alap krémlevesen túl is: most egy egzotikus, pikáns leves receptjét osztjuk meg veletek, Mindenmentes Nóri konyhájából.
A thai konyhával kapcsolatban általában nem egy sütőtökből készült fogásra gondolunk, pedig a thai fűszerek és a kókuszos alaplé nagyon jól működik együtt az ősz egyik legnépszerűbb hozzávalójával. Ez az egzotikus ízvilágú leves akár egy munkanap végén is összedobható: kb. 30-40 perc alatt készül el. Egy esős őszi nap után igazi lélekmelegítő!