Előző cikkünkből mindent megtudhattatok egyik őszi-téli kedvencünkről, a gesztenyéről. Október közepéig szedhető, és egész télen hozzájuthatunk a piacokon is. Ha nemcsak sütve-főzve fogyasztanátok, gesztenyelisztből is készíthettek különleges kenyérféléket. A gesztenyeliszt az olasz konyha kedvelt alapanyaga. Most egy ilyen hagyományos olasz receptet, a gesztenyés focaccia (kenyérlepény) receptjét hozta el nektek szerzőnk, az olasz konyha nagy kedvelője és szakértője, Riedl Annamária.
Szeptember végén, október elején beköszönt a szelídgesztenye szezonja. Hazánkban kevésbé bár, de Olaszországban elárasztják a sült-gesztenye árusok az utcákat, s a kisebb városokban bármerre is járunk, mindenhol lehet érezni a semmihez sem hasonlító illatot. Alig szoktunk még hozzá kellemes jelenlétéhez, mely visszafordíthatatlanul a tél közeledtét jelzi, az olasz városokban egymás hegyén-hátán rendezik a gesztenyefesztiválokat, ahol minden formában megtalálható ez a finomság.
A minden hónapban megrendezésre kerülő Húsmentes Hétfői Vacsoraklub vendégei ezúttal (október 7-én) a Restaurant Day Budapest szervezői. Ennek apropóján (is) szerzőnk, Nagy Zita beszélgetett a szervező lányokkal, akik ma este Chef Maki mellett az est házigazdái lesznek.
Ősz eleje a nagy befőzések ideje! Sok kedvencünknek ilyenkor jön el a szezonja: a körte, alma, szilva, paradicsom, paprika és padlizsán ideje ez. A zöldségek és gyümölcsök ára lejjebb megy szeptember közepe-végére. Olcsón juthatunk hozzá az óriási, húsos befőző paradicsomhoz és százféle paprika közül válogathatunk. Ilyenkor szoktam nagy paradicsom- és lecsóbefőző szeánszokat tartani. De készülhet sűrű vagy fűszeres szilvalekvár, chutney, paprikakrém, ajvar, almalekvár... és még számtalan finom dolog. Most a Makifood Főzőiksola őszi Befőzés órájáról hoztunk nektek két őszi, pikáns, fűszeres receptet.
Csábító látványt nyújt, ahogy az őszi piacon megjelennek a sötétlila fényben úszó, padlizsántól roskadozó kosarak. Ilyenkor lehet igazán átadni magunkat az önfeledt kísérletezésnek, mert a padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen készítse el. Mi mindig könnyen beadjuk neki a derekunkat. Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként, most három padlizsános receptet hoztunk nektek.