AJÁNLÓ
 
08:05
2013. 10. 10.
A legtöbb gyerekkori ízélményünk a karácsonyhoz kapcsolódik, jó visszaemlékezni a régi kiadós...
A bejegyzés folyatódik
 
08:05
2013. 10. 10.
Kósa Gabi, a Rakottkert bloggere szerint itt az idő, hogy a gesztenyét ne csak édesség formájában...
A bejegyzés folyatódik
 
08:05
2013. 10. 10.
Előző cikkünkből mindent megtudhattatok egyik őszi-téli kedvencünkről, a gesztenyéről....
A bejegyzés folyatódik
 
08:05
2013. 10. 10.
A csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka fontos téli tápanyagforrás. Rosttartalma kb. ötször nagyobb,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:05
2013. 10. 10.
A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Szeptember végén, október elején beköszönt a szelídgesztenye szezonja. Hazánkban kevésbé bár, de Olaszországban elárasztják a sült-gesztenye árusok az utcákat, s a kisebb városokban bármerre is járunk, mindenhol lehet érezni a semmihez sem hasonlító illatot. Alig szoktunk még hozzá kellemes jelenlétéhez, mely visszafordíthatatlanul a tél közeledtét jelzi, az olasz városokban egymás hegyén-hátán rendezik a gesztenyefesztiválokat, ahol minden formában megtalálható ez a finomság.



De legyünk igazságosak, hazánkban is számtalan helyen lehet kapni sült gesztenyét, most már egyre több helyen gesztenyelisztet is.

Minden része értékes

A gesztenye mindamellett, hogy nagyon finom, kifejezetten egészséges, és minden része felhasználható. Fájából csodaszép és illatos bútorokat lehet készíteni, hiszen 10%-os tanin tartalmának köszönhetően könnyen munkálható fa, aminek nagyon szép a színe.

Leveleinek 95%-os tannin és K-vitamin tartalmának köszönhetően a gyógyszeripar teák és orvosi szirupok készítésénél tudja hasznosítani. Házi felhasználásnál pedig a kiszárított leveleket, ha teaként megfőzzük és citromot valamint kakukkfüvet adunk hozzá, kiváló természetes gyógymód tud lenni a köhögésre, hasmenésre, hátfájásra, és segít a megfázás idején a nehéz légzés könnyítésében. 

Hiába hasznosítható a gesztenyefa törzsétől egészen az utolsó ágaskodó kis levelecskééig, mégis a legismertebb, legkeresettebb és legfinomabb a termése, vagyis a gesztenye. De mielőtt termés válna belőle, virág formájában is fontos szerepet tölt be. Júniusban, amikor virágba borulnak a gesztenyefák, bódító illatuk vonzza a méheket. A gesztenyefa jóval később virágzik, mint a többi gyümölcsfa, ezért a méhek utolsó táplálékforrása is egyben.

Aztán elérkezik a szeptember közepe, s megjelennek a várva várt termések. Attól függően, hogy melyik országban keressük a gesztenyét, szeptember közepe-végétől október közepéig juthatunk hozzá ehhez a finomsághoz. A gesztenye olajszintje alacsony, max. 1,8%-2%-ig terjed, s kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a dió. Alacsony zsírszintjének köszönhetően ajánlott fogyókúrás étrendhez, s betegségekkor kedvező tápértéke miatt. Elmondható tehát, hogy nagyszerű energiaforrás, mely egyben erősíti az immunrendszert is. Mivel nem lehet ehhez a különleges finomsághoz egész évben hozzájutni, ajánlott előre főzve, pucolva lefagyasztva tárolni, hiszen ebben a formában egy évig is eláll.

Cikkünk következő részében, egy hagyományos, olasz gesztenyés focaccia receptet hozunk nektek. Addig is próbáljátok ki ezt az egyszerű, olasz "receptet".  

Pecorino sajt gesztenyemézzel és édes borral

A gesztenyeméz kellemes, a toszkán ősz illatára emlékeztető ízvilága nagyon jótékonyan hat az emberi emésztőszervrendszerre és a légutakra. Különleges ízét leginkább a sajtok emelik ki. Hideg őszi estéken nem ritka, hogy a család egy nagy adag pecorino sajtra csorgat egy kis mézet, s a meleg kandalló mellett tölti az estét ezzel a finom desszert és egy pohár édes bor – pl. vino santo – kíséretében.

A cikk szerzője Riedl Annamária. Blogján, a Rozmaring és Csokoládén számtalan hagyományos, olasz gesztenyés receptet találtok.

A dióról (diós receptekkel) itt írtunk.



Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok blog szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.

Fotók: Bede Anna, Vegasztrománia 




100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog