"A kecskehús még mindig méltatlanul kevés figyelmet kap, és általában nem is becsülik sokra - állítja Selectfood, akinek a receptet is köszönhetjük. Pedig a közhiedelemmel ellentétben a kecskehús nem kellemetlen szagú vagy ízű. Épp ellenkezőleg. Igen ízletes. (Feltéve, hogy ivartalanított kecskéről beszélünk.) A kecske húsa nagyon értékes; hasonlóan a vadhúshoz, csekély mennyiségű zsírt tartalmaz. Szemben a sertés átlagos 22%-os zsírtartalmával, a kecskehúsé csupán 3%.
Itt is igaz, hogy nagyon jó végeredményt csak kiváló minőségű alapanyagból kaphatunk, ami nálam egyet jelent az állatok jó körülmények között való szabadon tartásával.
A Donum Terrae áfonyaecetét ehhez a fajta húshoz szereztem be, majd ezt a receptet e köré a két alapanyag köré építettem. Az áfonya gyümölcsös vonalát egészítettem ki almával, amihez viszont jól passzol a hagyma, így abba burkoltam a húst. Az ízesítés többi része pedig adta magát. Többször készíttem már így el, és aki csak kóstolta, mindenki a rajongója lett. Még azok is, akik nem tudták magukról, hogy szeretik a kecskehúst..."
Íme a recept.:
Hagymás almakabátban sült omlós kecskecomb
1 db mellső csontos kecskecomb (8-9 hónapos, ivartalaníttott kecske)
1-1 db nagyobb fehér hagyma és vöröshagyma felkarikázva
3-4 db közepes alma kicsutkázva, meghámozva és felszeletelve (kb. 0,5x2cm szeletekre)
1 kk. fekete bors, 1 ek sárga mustármag és 3-3 szem borókabogyó és szegfűszeg mozsárban nagyjából összetörve
tengeri só
kb. 2 ek. kacsazsír
kb. 0,5 dl Donum Terrae áfonyaecet (ennek a receptnek az áfonyaecet adja a pikantériáját, de működik más gyümölcsecettel is, pl. málnaecet, gránátalmaecet. Ha valakinek csak fehérborecete vagy almaecete van, tegyen bele valamilyen érett gyümölcspürét, hagyja állni pár napig, szűrje le és úgy használja fel.)
3-4 ág rozmaring (kb. 10 cm/db)
burgonya ízlés szerint feldarabolva
Elkészítés:
1. A durvára tört fűszerkeverékkel és sóval alaposan dörzsöljük be a kecskecombot.
2. Keverjük össze az almaszeleteket és a hagymakarikákat. Tegyük egy megfelelő méretű tepsi aljára a keverék felét 2 ág rozmaringgal együtt, majd fektessük rá a befűszerezett húst. Erre tegyük a többi rozmaringot és oszlassuk el rajta egyenletesen az alma-hagymakarikák másik felét.
3. Több kis részben tegyük rá a húsra a kacsazsírt, és locsoljuk meg az áfonyaecettel.
4. Fedjük be alufóliával a tepsit úgy, hogy a keletkező gőz a fólia alatt maradjon, s benne meg tudjon szépen párolódni a hús. 175 °C-os sütő középső szintjén süssük így lefedve 2 órán keresztül, majd vegyük le róla az alufóliát - ekkor már látható ahogy a hús elkezd leválni a csontról -, helyezzük el a tepsiben a burgonyát, sózzuk meg kissé és süssük további egy órán keresztül az egészet.
A sütési idő értelemszerűen a hús korától függően változik. Mint minden más húsra, a kecske húsára is igaz: fiatalabbét rövidebb ideig, idősebbét hosszabb ideig kell sütni-főzni.
Tipp: A burgonya mellett, vele egyidőben egyéb (gyökér)zöldségeket is süthetünk, főleg ilyenkor télvíz idején.
Még van néhány hét a tavaszig, most különösen fontos, hogy elég sok vitamint és színes, tápláló zöldséget fogyasszunk. Egy indiai étel ilyenkor (is) jó választás. Melegít, táplál, és már a színeitől jobban érezzük magunkat. A Zizi kalandjai blog szerzőjének megjegyzései a recepthez: "A sütőtök szezonja lassan lejár, tudom. Ha már nem kaptok sütőtököt, készítsétek el padlizsánból vagy karfiolból, ha egy kis indiaira vágytok. Én jázmin rizst főztem hozzá, de ha több időtök van varázsoljatok az asztalra házi naan kenyeret. Hétköznapokon szeretem a gyorsan elkészülő recepteket ebédre. Noha ez a recept is megvan 35-40 perc alatt, nekem biztosan eltart vagy másfél óráig az elkészítése, mert főzés közben játszanom kell a kisfiammal. Többek közt fel kell emelnem, hogy lássa a tűzhelyen fortyogó ételt ő is, és még számtalan nem várt esemény közbeszól. Viszont látni a kisfiam arcán, hogy ízlik neki anya főztje, mindenért kárpótol."
Vegán sütőtök csicseriborsó curry
Ma Portugália felé vesszük az irányt, és Selectfood segítségével megmutatjuk, milyen a hagyományos halleves. "Sűrű textúrájú, kissé paradicsomos, főként vegyes tengeri halak felhasználásával készülő, kellemesen pikáns leves. Portugáliában mind karácsonykor, mind a hétköznapokon nagy népszerűségnek örvendő étel. Készülhet egész halból vagy halfiléből, de kitűnő felhasználási módja a halaprólékoknak, mint a fej vagy a farokrész is."
Könnyen elkészíthető, nagyon laktató leves, főételként is kiváló.
Portugál halleves
Egy mediterrám recepttel folytatjuk a virtuális gasztronómiai utazást. Selectfood receptje következik:
"Egy egyszerű és egészséges receptet hoztam mára. A tonhalnyársakkal alig van munka, viszont nagyon ízletesek, a gnocchik formázása tart talán a legtovább, de azért az sem túl megerőltető.
Én a nem túl szokványos pézsmatököt, más néven pitetököt próbáltam ki ehhez a recepthez, ami tökéletes választásnak bizonyult, ugyanis ez a sütőtökfajta jóval tömörebb, nehezebb és szárazabb a hokkaido vagy a sonkatöknél. Sütőben sütve abszolút nem ereszt maga alá levet, serpenyőben pedig kell alá önteni egy kis vizet, mert anélkül könnyen megég. Nem mállik szét, állaga a burgonyáéhoz hasonló marad. Érdemes felkutatni belőle, mert többek között süteményekben is remekül alkalmazható."
A gnocchi elkészítésének több variácója van. Van, ahol tojás is kerül a tésztába, és van, ahol ez kimarad.
Kapribogyós tonhal nyárson, szarvasgombás olívaolajjal locsolt sütőtökös gnocchival
Mindössze három érvet szeretnénk felsorakoztatni Maki séf fogása mellett:
1. körülbelül 20 perc alatt elkészíthető,
2. egészséges, (és követi a Húsmentes Hétfő hagyományát is)
3. remek munkahelyi ebéd mindazok számára, akik valami könnyű ételre vágynak, ráadásul nem kell melegíteni, mert tésztasasalátának is kiváló!
Hideg capellini tésztasaláta sült koktél paradicsommal és bazsalikommal
Hozzávalók:
- 500 g koktél paradicsom
- 8 bazsalikom levél, apróra vágva
- 1 evőkanál aprított snidling (opcionális)
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 evőkanál aprított kapribogyó
- 10-12 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1/2 citrom leve
- reszelt parmezán
- só, bors
- 400 g capellini tészta, al dente-re főzve, lehűtve hideg vízben és leszűrve
Elkészítés:
Állítsuk be a sütőt 180 fokra. Tegyük a paradicsomokat egy sütőtálba és locsoljuk meg 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal és süssük, amíg megpuhulnak és a héjuk ráncos lesz (20-25 perc). Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten. Keverjük a paradicsomokhoz (+ a paradicsomok levéhez) a bazsalikomot, snidlinget, fokhagymát, kapribogyót, a maradék olajat, citromlevet és ízesítsük sóval és borssal. Adjuk hozzá a megfőzött és lehűtött tésztát, jól keverjük össze és szórjuk meg reszelt parmezánnal.