Házilag füstölt halak, saját kezűleg bontott mangalica, frissen (na jó, aznap hajnalban) sült kenyerek... sorozatunk első részében összegyűjtöttünk néhány olyan termelőt, akiket jó szívvel ajánlunk, ha az északi parton jársz. És ha fontos, kitől és mit vásárolsz, amíg nyaralsz.
Búzalelke Pékesség
Kovács Bea a Liliomkert Piacon árulja aznap hajnalban sütött kenyereit, "pocakjait" (ciabatta) és más finomságait. Még sötét van, amikor felkel, mégis mindig mosolyog. Pékműhelye a Szent György-hegy lábánál, Kisapátiban található.
Elkezdődött a medvehagymaszezon! Hamarosan itt lesznek a friss zöldségek, zöldek is, de addig is, következzen egy olyan recept, amiben a medvehagyma lehet az egyik főszereplő.
A Selectfood receptjében szereplő sós lepény nagyon jó alternatíva a maradék főtt burgonya felhasználására, de megéri külön ezért is főzni pár szemet. Bármelyik étkezéskor megállja a helyét, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora.
"A vadon termő zöldek mennyiségét lehet növelni, nekem sebtében ennyit sikerült szednem, ezért ennyi került bele. A csalánnal természetesen kesztyűs kézzel kell bánni, de megéri a fáradozást. A fiatal hajtásokat szedjük. Alapos hideg vizes átmosással már ártalmatlanná lehet tenni a csalán hangyasavtartalmú mirigyszőreit, de egy rövid hőkezelés után garantáltan nem bánt. Még az ártalmatlanítás előtt a konyhában kézenfekvőbb konyhai csipesszel hozzányúlni."
Burgonyás tönkölylepény lazaccal, kecskesajttal és vadon termő növényekkel töltve
A pizzáról a legtöbb embernek a sajt, paradicsomszósz és sonka jut az eszébe, pedig a feltéteknek csak a fantázia szab határt. Selectfood például kecskesajttal és ehető virágokkal turbózta fel a vegetáriánus pizzáját, az eredmény pedig nemcsak szép, hanem egészséges is.
"A cukkinit és a tökvirágot mi inkább a szépségéért szeretjük, mintsem az ízéért, hiszen az nem túl jellegzetes. Ennek viszont előnye is van, mivel így tökéletesen alkalmas édes és sós ételek készítésére egyaránt. Érdemes próbálkozni vele. A virágokhoz most vegetáriánus feltétet képzeltem el, s a jól bevált mozzarellát kecskesajtra cseréltem le" -írja a Selectfood.
Ha unjátok a szokásos feltéteket, érdemes tehát körülnézni a réten! Nem vicc, meg fogtok lepődni, mennyi virág kínálkozik a tányérunkra a kertünkből, rétekről, erdőkből. Az ehető virágokról korábbi posztunkbban olvashattok, aki pedig ragaszkodik a klasszikus paradicsomos pizzaszószhoz, itt találja a tökéletes receptet!
Cukkinivirágos-kecskesajtos vega pizza
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g búzafinomliszt
- 5 g finom tengeri só
- 25 g friss élesztő
- 1 tk méz
- 2,5 dl kézmeleg víz (ami nem égeti a kezünket, kb. 40 Celsius fok)
Hozzávalók a feltéthez:
- 2-2,5 dl paradicsomszósz
- 3 db jó nagy csiperkegomba felszeletelve
- 1 cső roppanósra főzött csemegekukorica, a szemek a csőről levágva
- 6-8 db aszalt paradicsom felaprítva
- 1 maréknyi friss bazsalikomlevél
- 10-12 db cukkini- vagy tökvirág, akár bébicukkinivel vagy bébitökkel együtt, óvatosan megmosva kívül-belül
- 150 g natúr, lágy kecskesajt
- tengeri só, frissen őrölt fekete bors, chili vagy cayenne-bors ízlés - opcionális
Elkészítése:
1) Oldjuk fel az élesztőt a mézzel együtt a meleg vízben. Keverjük össze a lisztet a sóval, és többszöri adagolással öntsük hozzá az élesztős folyadékot, és gyúrjunk belőle sima, rugalmas, nem ragadós tésztát.
Tegyük egy tálba vagy deszkára, fedjük le egy tiszta konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük a duplájára.
2) Miután szépen megkelt a tészta, gyúrjuk át, majd lisztes felületen nyújtsuk ki kör vagy négyszög alakúra. Egy 38×32 cm-es tepsiben megfelelő méretre lehet nyújtani, így a tészta közepesen vastag lesz. Azonban ebből a mennyiségből kijön 2 db nagyobb vagy akár 4 db vékony tésztájú pizza is.
3) Kenjük ki vékonyan olívaolajjal a tepsit, mielőtt beletennénk a tésztát. Kenjük meg a paradicsomszósszal, osszuk el rajta a gombaszeleteket, hintsük meg a kukoricával és az aszalt paradicsommal, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint. Morzsoljuk rá a kecskesajtot, majd tegyük fel a bazsalikomlevelek egy részét és a cukkinivirágokat/bébicukkiniket is.
4) 200°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25 perc alatt süssük készre.
(Vékonyabb tésztánál a sütési idő lerövidül.)
Közvetlenül tálalás előtt tegyük fel a pizzára a félretett bazsalikomleveleket.
Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit és mennyit eszik. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóhely van a Balatonon, ahol nemcsak az infralámpával melegen tartott hekk, az olajban tocsogó növényi "sajttal" megszórt lángos és a mélyhűtött sült krumpli az alternatíva. Ha az úti cél a Balaton északi partja, mindenképp ejtsük útba valamelyik termelői piacot. Önmagában már a hangulat miatt megéri. És akkor még nem beszéltünk a kínálatról.
Már legendának számít ez a Badacsonytól 7 km-re levő hely, a nyaralóknak amolyan kötelező vasárnap délelőtti program. Szinte minden kapható, a híres kecskesajtosok (Pettenkoffer Viki Bácshegyről, Kalláék Sümegprágáról, Tekeresvölgyi Manufaktúra, stb.) mellett házi szörpök, hidegen sajtolt olajok, zöldségek, gyümölcsök, kenyerek, lekvárok, és házi sütemények közül lehet válogatni.
"A kecskehús még mindig méltatlanul kevés figyelmet kap, és általában nem is becsülik sokra - állítja Selectfood, akinek a receptet is köszönhetjük. Pedig a közhiedelemmel ellentétben a kecskehús nem kellemetlen szagú vagy ízű. Épp ellenkezőleg. Igen ízletes. (Feltéve, hogy ivartalanított kecskéről beszélünk.) A kecske húsa nagyon értékes; hasonlóan a vadhúshoz, csekély mennyiségű zsírt tartalmaz. Szemben a sertés átlagos 22%-os zsírtartalmával, a kecskehúsé csupán 3%.
Itt is igaz, hogy nagyon jó végeredményt csak kiváló minőségű alapanyagból kaphatunk, ami nálam egyet jelent az állatok jó körülmények között való szabadon tartásával.
A Donum Terrae áfonyaecetét ehhez a fajta húshoz szereztem be, majd ezt a receptet e köré a két alapanyag köré építettem. Az áfonya gyümölcsös vonalát egészítettem ki almával, amihez viszont jól passzol a hagyma, így abba burkoltam a húst. Az ízesítés többi része pedig adta magát. Többször készíttem már így el, és aki csak kóstolta, mindenki a rajongója lett. Még azok is, akik nem tudták magukról, hogy szeretik a kecskehúst..."
Íme a recept.:
Hagymás almakabátban sült omlós kecskecomb
1 db mellső csontos kecskecomb (8-9 hónapos, ivartalaníttott kecske)
1-1 db nagyobb fehér hagyma és vöröshagyma felkarikázva
3-4 db közepes alma kicsutkázva, meghámozva és felszeletelve (kb. 0,5x2cm szeletekre)
1 kk. fekete bors, 1 ek sárga mustármag és 3-3 szem borókabogyó és szegfűszeg mozsárban nagyjából összetörve
tengeri só
kb. 2 ek. kacsazsír
kb. 0,5 dl Donum Terrae áfonyaecet (ennek a receptnek az áfonyaecet adja a pikantériáját, de működik más gyümölcsecettel is, pl. málnaecet, gránátalmaecet. Ha valakinek csak fehérborecete vagy almaecete van, tegyen bele valamilyen érett gyümölcspürét, hagyja állni pár napig, szűrje le és úgy használja fel.)
3-4 ág rozmaring (kb. 10 cm/db)
burgonya ízlés szerint feldarabolva
Elkészítés:
1. A durvára tört fűszerkeverékkel és sóval alaposan dörzsöljük be a kecskecombot.
2. Keverjük össze az almaszeleteket és a hagymakarikákat. Tegyük egy megfelelő méretű tepsi aljára a keverék felét 2 ág rozmaringgal együtt, majd fektessük rá a befűszerezett húst. Erre tegyük a többi rozmaringot és oszlassuk el rajta egyenletesen az alma-hagymakarikák másik felét.
3. Több kis részben tegyük rá a húsra a kacsazsírt, és locsoljuk meg az áfonyaecettel.
4. Fedjük be alufóliával a tepsit úgy, hogy a keletkező gőz a fólia alatt maradjon, s benne meg tudjon szépen párolódni a hús. 175 °C-os sütő középső szintjén süssük így lefedve 2 órán keresztül, majd vegyük le róla az alufóliát - ekkor már látható ahogy a hús elkezd leválni a csontról -, helyezzük el a tepsiben a burgonyát, sózzuk meg kissé és süssük további egy órán keresztül az egészet.
A sütési idő értelemszerűen a hús korától függően változik. Mint minden más húsra, a kecske húsára is igaz: fiatalabbét rövidebb ideig, idősebbét hosszabb ideig kell sütni-főzni.
Tipp: A burgonya mellett, vele egyidőben egyéb (gyökér)zöldségeket is süthetünk, főleg ilyenkor télvíz idején.