Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Húsvéti lakoma bűntudat nélkül

Bár elmarad a karácsonytól, húsvétkor is nagy a kísértés, hogy a kelleténél több kalóriát fogyasszunk el. A családi összejöveteleken, a közös nagy reggelik és ebédek alkalmával nehéz nemet mondani. A megoldás: egy olyan menü, amit lelkiismeret-furdalás nélkül végig lehet enni. Desszerttel együtt.

A legközelebbi kurzusunkon, amelyet Rezi György tart, el is lehet sajátítani azokat a trükköket, amelyeknek köszönhetően egészséges, mégis elképesztően finom fogások kerülhetnek az ünnepi asztalra.

Kocsonya állatok nélkül

Mivel az időjárás egyelőre tavaszt csak nyomokban tartalmaz, még utoljára egy téli ételt posztolunk. Egy olyan kocsonya következik a Zizi kalandjai blogról, ami semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmaz.

"Imádom a mindent bele zöldségleveseket, ez egy ilyen, csak kocsonyásított változatban" - írja a szerző. "Főzés közben, ahogy puhultak a zöldségek egyre többet ettem belőlük. Imádom a levesben főtt zöldségeket. Gondolatban felidéztem gyerekkorom kocsonyáját és nagyon hasonló hozzá. Egyedül az állaga lett kicsit keményebb, valahogy a húsos verzió puhább, omlósabb, ha lehet ilyet mondani. Az íze viszont nagyon finom, a titok a jó sok zöldség és egy kis extra fűszerezés. A zselés állagot az agar-agar biztosítja, ami tengeri vörösmoszatokból nyert keverék, sűrítő- és gélképző anyagnak használják. Érdekesség, hogy az agar-agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya."

Vegán kocsonya

Lazaccal a téli depresszió ellen

Február utolsó napjai az év legnehezebb napjainak számítanak. Mindjárt itt a tavasz, de azért még kell várni néhány hetet arra, hogy ne csak a naptár szerint köszöntsön be a következő évszak és a napsütés, a reggelek borúsak, a szervezetünk pedig ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.

A "szezonális depresszión" - amely egy egyesült államokbeli kutatás szerint az emberek 14 százalékát érinti - , az édességek és a nassolás nem segítenek, sőt, ezek inkább rontják a helyzetet, van viszont egy olyan tápanyagforrás, ami igenis javíthat a hangulatunkon. Ez pedig a hal.

Forrás: Flickr.com: D Robert Wolcheck

A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz cukrot, tejterméket, és még glutént sem, és valószínűleg nem kell sokat enni belőle, mert üres kalóriák helyett koncentráltan tartalmazza a tápanyagokat. Repka Ági, a RépaKonyha blog szerzője és a Nyers édességek kurzusunk oktatója mesél a nyers vegán édességek előnyeiről.

"Az egyszerű, kevés hozzávalót tartalmazó, gyorsan elkészíthető olaszos tésztaételek minden évszakban nagy segítséget jelentenek a sietős hétköznapi ebédek, vagy vacsorák tervezésekor. Az alábbi recept egy kicsit eltér a szokásos paradicsomos változatoktól, ellenben jól illeszkedik a téli zöldség-kínálathoz, ráadásul a bab miatt kicsit tartalmasabb is - írja a Rakottkert szerzője.

A babos tészta egyébként nem idegen a hazai hagyományoktól, sőt, találkozhatunk vele a sváb és a tradicionális cigány konyhában is.

Az olasz tésztafőzés sikerének egyik trükkje a főzőlé hozzáadása a már leszűrt, mártáshoz kevert tésztához. A roppanósra főzött tészta ennek az ízes lének egy részét még magába szívja, ettől lesz igazán finom és szaftos a végeredmény."


Babos – édesköményes orecchiette

Hozzávalók:

400 g orecchiette, vagy farfalle
1 doboz konzerv fehérbab (400 g)
1 kisebb édeskömény
1 kis fej hagyma
1 db zellerszár
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
30 g frissen reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A hagymát, a zellerszárat és az édesköményt vágjuk azonos méretű kockákra. Tegyük nagy serpenyőbe, vagy lábasba az olívaolajjal együtt. Közepes tűzön pároljuk puhára, közben sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a lecsöpögtetett, átöblített babot.

A tésztát lobogva forró, sós vízben harapható puhaságúra főzzük. Leszűrjük, egy pohárnyi főzővizet a babos mártáshoz adunk. A jól lecsöpögtetett tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, elkeverjük, elzárjuk alatta a tüzet. Belekeverjük a parmezán felét, ha szükséges sózzuk.

Azonnal tálaljuk. A tányérokon megszórjuk frissen őrölt borssal és a maradék parmezánnal.

(Ha szereted az olasz konyhát, ezt a bejegyzésünket mindenképp olvasd el!)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog