Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Csokoládékocka eperrel 15 perc alatt

Csokoládé és eper. Az egyik létező legjobb, legintenzívebb ízkombináció. Kevesen is vannak, akik nem rajonganak érte. Selectfood receptjének még egy különleges összetevője van, ez pedig a japán matcha, a zöldteapor. Ezt lehetőség szerint nem érdemes kihagyni, a zöldteánál tízszer nagyobb ugyanis az antioxidánstartalma. Az utóbbi években kifejezetten sokat használják, piskótához, fagylalthoz, süteményhez keverve. Esetünkben ez utóbbiról van szó.

Ördögi matchás csokoládékocka eperrel sütve

Hozzávalók:

- 360 g min. 60%-os étcsokoládé
- 6 db tojás
- 10 g matcha (zöldtea-por)
- 25 g olvasztott teavaj
- 1 dl zsíros tejszín /nem felverve
- eper ízlés szerint (legalább 0,5kcs kg)csokoládé eper selectfood sütemény zöldteapor

Elkészítés:

Kapcsoljuk be a sütőnket 175 fokra. Készítsük elő a tepsiket, edényeket. Szükségünk lesz egy kisebb (18x24 cm-es magas falú) és egy nagyobb tepsire, egy nagy méretű lábosra a vízforraláshoz, egy nagyobb műanyagtálra a tojásfehérjéhez és egy üvegtálra a csokoládé felovasztásához.  

Forraljunk fel vizet a nagy edényben, tegyük a tetejére az üvegtálat, és ebben olvasszuk meg a csokoládét. Hagyjuk langyosra kihűlni.

A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgákat keverjük hozzá a kihűlt csokimasszánkhoz. A fehérjéket egy kis csipet sóval, gépi habverővel verjük fel habosra, de ne túl keményre. 

Óvatosan forgassuk bele a csokimasszába a tojásfehérjehabot. 

Olvasszuk fel a vajat, nagyon alacsony hőfokon.

Csorgassuk a masszába a vajat és a tejszínt is. Keverjük simára, majd szitáljuk hozzá a matchát is, csomómentesre keverve vele.

A kisebb tepsit béleljük ki sütőlappal. Öntsük bele a masszát egyenletesen elosztva, tetejére fektessünk sok-sok felszeletelt epret.

Egy nagyobb tepsibe tegyük a megtöltött kis tepsit és öntsük fel annyi vízzel, amennyivel majdnem eléri a kisebb tepsi tetejét. 175°-os előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt. 

Egy nagyon jól szeletelhető, tömör, de mégis könnyű állagú süteményt fogunk kapni. Melegen és hidegen is egyaránt kiváló. 

(Megjegyzés: Bár az étcsokoládé miatt nem tűnik ki a matcha szép zöld színe, az íze érződik.)

Répatorta cake pop

A répatorta örök kedvenc, megunhatatlan, és számtalan variációban elkészíthető. Írtunk már a gluténmentes változatról, és azt is megírtuk, hogy ha az alaptortánk megvan, ízlés szerint cserélgethetjük benne a zöldségeket. Répa helyett vagy mellett mehet bele cékla, sütőtök, vagy akár cukkini is. Fűszerezésben is el lehet szállni, jó a friss reszelt gyömbérrel, a citrusokkal, a fahéjjal, stb. Érdemes kísérletezni!

Az Édesem blog szerzője, Márk Szonja pedig megalkotta a sütinyalóka változatot.
"Elmondhatatlanul imádom a jó répatortát" - írja a blogon. "Az édes, fűszeres, narancssárgás tortarétegeket, és közte a fanyar krémsajt mázat. "Ebbe az egyharapásnyi sütinyalókába ezt az érzést igyekeztem belesűríteni".

Répatorta cake pop

desszert cake pop répatorta sütemény sütinyalóka édesem márk szonja recept répa

Ha szereted a mandulát és a pisztáciát, akkor ezt a receptet neked találta ki Homebisztro, a 100 fok gasztrobloggere. Elég egy jó aprítógép hozzá, és akkor tényleg kész van negyedóra alatt.teasütemény homebisztro mandula pisztácia

Hozzávalók:

- 80g puha teavaj

- 60g nádcukor

- 100g fehér búzaliszt

- 30g pisztácia (finomra darálva)

- 30g mandula (finomra darálva)

- 1 kiskanál vanília aroma

- 1 lime héja (vagy 1 kisebb citrom héja)

- fél kiskanál fahéj (elhagyható) 

teasütemény homebisztro mandula pisztácia

Elkészítés:

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Keverjük habosra a vajat a cukorral, körülbelül 3-5 perc alatt. Adjuk hozzá lassan a lisztet, majd a darált pisztáciát és mandulát is. A végén pedig öntsük bele a vanília kivonatot, és adjuk hozzá a citromhéjat. Keverjük az egészet atehomogénre.

Formázzunk 12 db ping-pong labda nagyságú golyót (szükség esetén enyhén lisztes kézzel), és tegyük őket szilikon lapra, vagy sütőpapírra egymástól körülbelül 2-3 centire. 13-15 percig süssük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat!

Közeledik a karácsony, sokan már tervezgetik az ünnepi menüt. Homebisztro gasztrobloggerünk egy olyan kuglófot ajánl, melynek elkészítése nem több 25 percnél. Ha van kedvünk, ünnepek előtt kipróbálhatjuk a receptet, bár, ha pontról pontra követjük az utasításokat, biztosan nem fogunk mellé akkor sem, ha karácsonykor készítjük el először.

karácsony reggeli sütemény kuglóf

Hozzávalók:

- 230g puha teavaj

- 250g barna cukor

- 20g fehér cukor

- 6 tojás (M-es méret)

- 1 narancs reszelt héja

- 420g sima búzaliszt (átszitálva)

- 1 evőkanál + 1 tk (20ml) speculoos fűszerkeverék (hasonló a mézeskalács fűszerkeverékhez, készen is kapható, lásd megjegyzések)

- fél tk.fahéj

- 50g mandula kissé megtörve (elhagyható)

- 50g aszalt meggy (elhagyható)

- 1 rúd vanília

- ¼ kiskanál sütőpor

- ¼ kiskanál szódabikarbóna

- 250g (250ml) natúr joghurt

A legfinomabb francia desszertek

A francia vajas, mandulás, gyümölcsös, stb. süteményekért szinte mindenki rajong. Nemcsak nagyon finomak, hanem a szemet is gyönyörködtetik, ráadásul elég laktatóak. Kevésbé ismert tény, hogy a világ leghíresebb desszertjei közül néhány konyhai baleset és meggondolatlan fogadás eredménye - természetesen úgy, hogy profik tökéletesítették az egykori recepteket.

Patisserie-k és boulangerie-k

Ez a két intézmény alapvetően fontos a franciáknál. A patisserie cukrászdát és a péksüteményt is jelent egyben. A cukrászat művészet, évszázados hagyományokkal rendelkezik, a cukrászdák pedig ennek megfelelően elegáns helyek, ahol nemcsak az ízek és a textúrák fontosak, hanem a látvány is.

A világ minden részén hódítanak - fotó: Flick.com - .imelda

 

A francia cukrászat története a középkorig nyúlik vissza. A croissant, a crepes (palacsinta) és flan (puding) már több száz éve boldogítja a péksüteményekek kedvelőit, de a francia cukrászat igazán a 19. században indult nagyobb fejlődésnek, amikor Antonin Carême kiadta a "le Pâtissier royal" (Királyi cukrászat) című könyvét.

A 21. században aztán jött Pierre Hermé, és új időszámítás kezdődött a patisserie történetében. Ő vitte tökélyre a macaron receptjét, és a hagyományos francia desszertekből felejthetetlen kulináris élményt varézsolt. A cukrászpápa párizsi butikja a deszertrajongók Mekkája, és nehezebb interjút készíteni vele, mint egy popsztárral.

Meg kell említenünk a boulangerie-t is, ami pékséget jelent. Ez sok esetben egyszerre fordul elő a patisserie-vel, és egy olyan üzletet jelent, ahol nemcsak ellenállhatatlan desszertek, ahnem helyben sütött pékárut is kínálnak A franciák ezt nagyon komolyan veszik, törvény írja elő, hogy csak a helyben sütött pékárut kínáló üzlet viselheti ezt a nevet.

Nehéz ellenállni egy patisserie kínálatának (fotó: Flickr.com - Doug Joubert)

Ikonikus torta konyhai balesetből

A gombamód szaporodó francia pékségeknek és cukrászdáknak köszönhetően már Magyarországon is találkozhatunk az eredeti receptek alapján készülő tortácskákkal, linzetrésztákkal és egyéb édességekkel.

Az egyik legnépszerűbb a macaron, amit senkinek nem kell bemutatni. Eredetileg olasz sütemény, mégis a franciák tették világhírűvé. Elkészítése egyáltalán nem egyszerű, sok kísérlezetés és türelem kell hozzá.

A millefeuille, vagyis a franciák krémese, háromrétegű krémmel töltött, mázas levelestészta-torta, manduláva és procukorral. Állítólag egy fiatal párizsi szakács találta fel: fogadást kötött, hogy ezer rétegből álló süteményt készít, és veszített. De amit elkészített, az kitűnő alap volt, és ezt tökéletesítve már benne volt a klasszikus alapműben, Piere de Varenne 1651-ben megjelent szakácskönyvében.

A tarte tatin karamellizált almatorta, ami egy konyhai balesetnek köszönheti a létezését: a Tatin-nővérek, Caroline és Stéphanie almatortát sütöttek a Lamotte-Beuvron (Sologne) nevű éttermükben, a sütőben felejtették a tortát, és megégett. A karamellizálódott almára tettek még egy kis tésztát.

Az éclair tejszínhabbal vagy pudinggal tölthető, égetett tésztás sütemény, amelynek tetejére csillogó máz kerül, ami igazodik a fánkszerű sütemény töltelékéhez.

Az eclair egyik legnépszerűbb verziója (fotó: Krman Communications)

Szintén a klasszikusok közé tartozik a fraisier, a mandulás tészta cseresznyepálinkűval átitatva, vajkrémmel, eperlekvárral és eperrel. Az Opéra-szelet mandulalisztes joconde piskótalapokból, kávés francia vajkrémből és étcsokoládé ganache-ból áll, rétegezve, a Saint-Honoré pedig körkörösen elrendezett kis fánkokat jelent vaníliakrémmel, vaníliás tejszínnel és mandulával.

Fraisier - szezonális kedvenc (fotó: Flickr.com - Isabelle Hurbain Palatin)

Ha szeretnéd elsajátítani a francia cukrászok trükkjeit, még last minute jelentkezhetsz Stephane Gerphagnon szeptember 19-ei kurzusára! A cukrász egyenesen Franciaországból érkezett,és olyan fantasztikus desszertek készítésébe avatja be a részvevőket, mint az éclairs, a créme brulée, és megtanulhatod az igazi francia puding titkait is!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog