A francia vajas, mandulás, gyümölcsös, stb. süteményekért szinte mindenki rajong. Nemcsak nagyon finomak, hanem a szemet is gyönyörködtetik, ráadásul elég laktatóak. Kevésbé ismert tény, hogy a világ leghíresebb desszertjei közül néhány konyhai baleset és meggondolatlan fogadás eredménye - természetesen úgy, hogy profik tökéletesítették az egykori recepteket.
Patisserie-k és boulangerie-k
Ez a két intézmény alapvetően fontos a franciáknál. A patisserie cukrászdát és a péksüteményt is jelent egyben. A cukrászat művészet, évszázados hagyományokkal rendelkezik, a cukrászdák pedig ennek megfelelően elegáns helyek, ahol nemcsak az ízek és a textúrák fontosak, hanem a látvány is.
A világ minden részén hódítanak - fotó: Flick.com - .imelda
A francia cukrászat története a középkorig nyúlik vissza. A croissant, a crepes (palacsinta) és flan (puding) már több száz éve boldogítja a péksüteményekek kedvelőit, de a francia cukrászat igazán a 19. században indult nagyobb fejlődésnek, amikor Antonin Carême kiadta a "le Pâtissier royal" (Királyi cukrászat) című könyvét.
A 21. században aztán jött Pierre Hermé, és új időszámítás kezdődött a patisserie történetében. Ő vitte tökélyre a macaron receptjét, és a hagyományos francia desszertekből felejthetetlen kulináris élményt varézsolt. A cukrászpápa párizsi butikja a deszertrajongók Mekkája, és nehezebb interjút készíteni vele, mint egy popsztárral.
Meg kell említenünk a boulangerie-t is, ami pékséget jelent. Ez sok esetben egyszerre fordul elő a patisserie-vel, és egy olyan üzletet jelent, ahol nemcsak ellenállhatatlan desszertek, ahnem helyben sütött pékárut is kínálnak A franciák ezt nagyon komolyan veszik, törvény írja elő, hogy csak a helyben sütött pékárut kínáló üzlet viselheti ezt a nevet.
Nehéz ellenállni egy patisserie kínálatának (fotó: Flickr.com - Doug Joubert)
Ikonikus torta konyhai balesetből
A gombamód szaporodó francia pékségeknek és cukrászdáknak köszönhetően már Magyarországon is találkozhatunk az eredeti receptek alapján készülő tortácskákkal, linzetrésztákkal és egyéb édességekkel.
Az egyik legnépszerűbb a macaron, amit senkinek nem kell bemutatni. Eredetileg olasz sütemény, mégis a franciák tették világhírűvé. Elkészítése egyáltalán nem egyszerű, sok kísérlezetés és türelem kell hozzá.
A millefeuille, vagyis a franciák krémese, háromrétegű krémmel töltött, mázas levelestészta-torta, manduláva és procukorral. Állítólag egy fiatal párizsi szakács találta fel: fogadást kötött, hogy ezer rétegből álló süteményt készít, és veszített. De amit elkészített, az kitűnő alap volt, és ezt tökéletesítve már benne volt a klasszikus alapműben, Piere de Varenne 1651-ben megjelent szakácskönyvében.
A tarte tatin karamellizált almatorta, ami egy konyhai balesetnek köszönheti a létezését: a Tatin-nővérek, Caroline és Stéphanie almatortát sütöttek a Lamotte-Beuvron (Sologne) nevű éttermükben, a sütőben felejtették a tortát, és megégett. A karamellizálódott almára tettek még egy kis tésztát.
Az éclair tejszínhabbal vagy pudinggal tölthető, égetett tésztás sütemény, amelynek tetejére csillogó máz kerül, ami igazodik a fánkszerű sütemény töltelékéhez.
Az eclair egyik legnépszerűbb verziója (fotó: Krman Communications)
Szintén a klasszikusok közé tartozik a fraisier, a mandulás tészta cseresznyepálinkűval átitatva, vajkrémmel, eperlekvárral és eperrel. Az Opéra-szelet mandulalisztes joconde piskótalapokból, kávés francia vajkrémből és étcsokoládé ganache-ból áll, rétegezve, a Saint-Honoré pedig körkörösen elrendezett kis fánkokat jelent vaníliakrémmel, vaníliás tejszínnel és mandulával.
Fraisier - szezonális kedvenc (fotó: Flickr.com - Isabelle Hurbain Palatin)
Ha szeretnéd elsajátítani a francia cukrászok trükkjeit, még last minute jelentkezhetsz Stephane Gerphagnon szeptember 19-ei kurzusára! A cukrász egyenesen Franciaországból érkezett,és olyan fantasztikus desszertek készítésébe avatja be a részvevőket, mint az éclairs, a créme brulée, és megtanulhatod az igazi francia puding titkait is!
A macaron-őrület még mindig tart. Ha te is függő vagy a franciák egyik legfinomabb desszertjétől, ne hagyd ki ezt a lehetőséget!
Idén már a negyedik alkalommal ünnepelhetjük a macaront, ami nemcsak desszert, hanem a lehetőségek és a kreativitás tárháza is egyben. A március 20-ai. Akvárium Klubban megrendezésre kerülő Macaron Napon kiderül, hol tartanak 2015-ben az első "úttörő" cukrászdák és cukrászok, akik már ott voltak a 2012-es Macaron Napon is, és mit tudnak az újak. Gyönyörű macaronokat kóstolhattok és vásárolhattok meg különböző színekben és ízekben.
Lesz macaron-verseny, ahol a Makifood Főzőiskola egyik oktatója, Stephane Gerphagnon is zsűrizik, és meghallgathattok egy izgalmas előadást is, ahol a macaron-trendek is szóba kerülnek.
Nyerj két belépőjegyet a Makifood-dal az idei Macaron-napra! Csak annyit kell tenned, hogy megosztod a poszt linkjét a facebook-oldaladon.
További információk a Macaron Napról: itt és itt találhatók.
A Makifood Főzőiskola egyik új tanára, Stephane Gerphagnon, Franciaországból érkezett és a francia cukrászat rejtelmeibe (cukrászat alapvető ismérvei, cukrász kifejezések, elnevezések franciául) fogja beavatni azokat, akik ellátogatnak óráira.