l
Szeretnél egy jót enni és egyben segíteni a rászorulóknak? Akkor vasárnap irány a Szimpla Piac, ugyanis Maki is részt vesz a már hagyományosnak mondható vasárnapi ebéd elkészítésében.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett ebédnek szabott ára nincs, a támogatói kassza bevételét a szervezet működésére fordítja. Mivel nem veszik, hanem "mentik" az ételt, az élelmiszeriparban és kereskedelemben jelentkező felesleget gyűjtik össze, 1 Ft működési költségből 30 Ft értékű élelmiszersegélyt tudnak a rászorulókhoz eljuttatni.
forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület, facebook
Márk Szonja bölcsész és cukrász, most elsősorban az utóbbi. Nem készült erre a hivatásra, első gyereke születése után döntött úgy hogy, inkább azzal foglalkozik, amit igazán szeret csinálni. Elindította az Édesem blogot és cukrász szakmunkás képzettséget szerzett. A Makifood Főzőiskolában a különleges csokoládés sütik és gluténmentes desszertek világába avatja be legújabb kurzusa, a Csokigyár résztvevőit.
A New York Times egyik szerzője szerint alapszabály, hogy egy-egy ízletes étel elkészítése vagy sok idővel és kevés munkával, vagy egy kicsivel több munkával jár, ebben az esetben viszont félórán belül az asztalon lehet az étel. Valljuk be őszintén, a szerző a szívünkből beszél, hiszen kinek van ideje (és sokszor kedve) órákig a konyhában pepecselni? Kivéve persze a "nagy napokat"...
A cikk szerint tehát a főzéshez szükséges idő és energia mennyisége nagyjából fordítottan arányos. Ha rövid időn belül akarjuk, hogy a vacsora elkészüljön, több energiát kell ráfordítanunk, ha viszont hajlandóak vagyunk várni, akkor a hő végzi el helyettünk a munka nagy részét. Persze ahhoz, hogy tényleg hatékonyak legyünk, jól megírt receptek is kellenek, na és némi rutin, hogy a holtidőket kitöltsük. Nem kell például mindent előkészíteni, felvághatjuk a hagymát, amíg a serpenyő felmelegszik, és foglalkozhatunk a fokhagymával, amíg a hagyma megpirul, satöbbi.
Mindezt figyelembevéve, íme egy olyan recept Colors in the Kitchentől, ami viszonylag gyorsan elkészül, mivel a munka jelentős részét a sütő végzi el.
(A képen a pulykamelles változat szerepel, lehet adni hozzá bulgurt is.)
Citromos, zöldfűszeres csirkemell, sütőben sült zöldségekkel
Hozzávalók 4-6 főre:
700 g csirkemellfilé vékony szeletekre vágva (6 szelet)
1 tk. koriandermag
1 tk. római kömény
3 g fokhagyma
3-4 szál petrezselyem
1 kis csokor koriander
1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
1 tk só
50 ml olívaolaj
1 nagy karfiol
4-6 répa
1 méretes pasztinák (legalább fél kilós darab)
olívaolaj
só
fűszerek ízlés szerint (római kömény, koriandermag, füstölt paprika)
bulgur (opcionális): fejenként 30-40 gramm
Elkészítése:
A húst alaposan megmossuk és szárazra töröljük konyhai papírtörlőkendővel. A koriandermagot és a római köményt száraz forró serpenyőben megpirítjuk, mozsárban összetörjük. A fokhagymát, a megmosott és megszárított zöldfűszereket is felaprítjuk. A
sóval bedörzsöljük a hússzeleteket. Az olajban elkeverjük a mozsárban összetört fűszert, a fokhagymás zöldfűszereket, a citromhéjat és a citromlevet. Alaposan beledolgozzuk a húsba a pácot, és éjszakára lefedve hűtőbe tesszük.
A zöldségeket is este készítjük elő: a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és egy dobozban a hűtőbe tesszük. A répát és pasztinákot is megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk és vízzel teli edényben hűtőbe tesszük.
Másnap a zöldségek sütésével kezdünk ebéd előtt. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A répa-pasztinákról leöntjük a vizet. Meglocsoljuk a zöldségeket egy kevés olívaolajjal, és alaposan bedolgozzuk. (A karfiolt lehet koriandermag-római kömény keverékkel fűszerezni, vagy egy kevés füstölt paprikát is adhatunk hozzá, ízlés szerint.) Majd a sütőpapírra szedjük a zöldségeket és előmelegített 210-220 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük őket.
Ha bulgurt is szeretnénk készíteni hozzá, azt bő sós vízben megfőzzük. Hozzákeverünk egy kisebb csokorpetrezselymet apróra vágva, és adunk hozzá 1-2 evőkanálnyi olívaolajat is.
A húst elővesszük a hűtőből és száraz forró serpenyőben gyorsan megsütjük. Elég, ha mindkét oldala néhány percig sül.
Azonnal tálaljuk.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve vacsorasorozatunkat a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: elsősorban a rántott sajt, rántott gomba, saláta. Pedig ha körülnézünk a piacon, a zöldségekből és gyümölcsökből sokkal szélesebb - a szívárvány minden színében pompázó - választék áll rendelkezésükre. Tanuljuk meg őket kreatívan használni! Maki most következő receptje egyszerű, könnyű, tavaszias válasz a krumplipürére.
Előző cikkünkben a tavaszi étkezésről írtunk, a májtisztító étkezéshez adtunk néhány jótanácsot. Ehhez a témához illeszkedik mai húsmentes receptünk is, melyet Poór Balázs, a kínai gyógyító konyha szakértője készített el a Makifood Főzőiskola "Tavaszi nagytakarítás" kurzusán.