AJÁNLÓ
 
14:08
2014. 05. 12.
A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog...
A bejegyzés folyatódik
 
14:08
2014. 05. 12.
A New York Times egyik szerzője szerint alapszabály, hogy egy-egy ízletes étel elkészítése vagy...
A bejegyzés folyatódik
 
14:08
2014. 05. 12.
Előző cikkünk epres-bodzás duója, európai ízelőbimbóinkat kielégítő harmonikus páros...
A bejegyzés folyatódik
 
14:08
2014. 05. 12.
Húsmentes Hétfői receptnek most egy igazán őszi és melengető levest hoztunk nektek, szerzőnk,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:08
2014. 05. 12.
Előző cikkünkben a tavaszi étkezésről írtunk, a májtisztító étkezéshez adtunk néhány...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve vacsorasorozatunkat a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: elsősorban a rántott sajt, rántott gomba, saláta. Pedig ha körülnézünk a piacon, a zöldségekből és gyümölcsökből sokkal szélesebb - a szívárvány minden színében pompázó - választék áll rendelkezésükre. Tanuljuk meg őket kreatívan használni! Maki most következő receptje egyszerű, könnyű, tavaszias válasz a krumplipürére.

Májusi Húsmentes Hétfői Vacsoránkon ez a karfiolpüré helyettesítette a hagyományos krumplipürét Maki egyik fogásában. A sült zöldségeket tálaltuk ezzel a könnyű, üde, tavaszi körettel. Karfiol egész télen kapható, de tavasszal hozzájuthatunk a legzsengébb, leglédúsabb és édesebb, első darabokhoz. A tél és hideg véget ért, így a nehéz ételeket is szívesen lecseréljük valami üdére és frissre. 

Hozzávalók (kb. 4 főre):

1 nagy fej karfiol, nagy rózsákra szedve
friss kakukkfűágacska
fekete bors
fehér bors
tengeri só
zsíros tej (3% fölötti zsírtartalommal)
kevés hideg vaj a tálaláshoz 

Helyezzük a rózsáira szedett karfiolt - a vajon kívül - az összes hozzávalóval egy egy edénybe. Öntsük fel annyi vízzel és tejjel (fele-fele arányban) az edényt, hogy félig ellepje a karfiolt.

Takarjuk le cartouche-sal*, majd közepes lángon főzzük puhára (míg hústűvel könnyedén át nem tudjuk szúrni a karfiolrózsákat). A megfőtt karfiolt robotgépben pépesítsük a tejes főzőlé egy részével (éppen csak annyival, hogy a robotgép még könnyedén pépesíteni tudja).
Tálaljuk melegen, tengeri sóval, frissen őrölt fehér borssal, és hideg vajjal.
(Megjegyzés: fokhagymával és szarvasgombaolajjal is ízesíthetjük.)

*cartouche: sütőpapírból kivágott kerek forma (a közepén egy lyukkal), melyet azért helyeznek az - általában a kis mennyiségű folyadékban párolt - étel tetejére, hogy megakadályozza a gyors párolgást.

A karfiolpüréhez köretként ajánljuk például ezt - az áprilisi Húsmentes Hétfői Vacsoránkon elkészített - tahinis sült zsenge sárgarépát.

Húsmentes Hétfői sorozatunk további receptjeit itt olvashatjátok.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola

Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra minden hónap első hétfőjén szeretettel várunk titeket! Regisztráció itt.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog