Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve vacsorasorozatunkat a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: elsősorban a rántott sajt, rántott gomba, saláta. Pedig ha körülnézünk a piacon, a zöldségekből és gyümölcsökből sokkal szélesebb - a szívárvány minden színében pompázó - választék áll rendelkezésükre. Tanuljuk meg őket kreatívan használni! Maki most következő receptje egyszerű, könnyű, tavaszias válasz a krumplipürére.
Májusi Húsmentes Hétfői Vacsoránkon ez a karfiolpüré helyettesítette a hagyományos krumplipürét Maki egyik fogásában. A sült zöldségeket tálaltuk ezzel a könnyű, üde, tavaszi körettel. Karfiol egész télen kapható, de tavasszal hozzájuthatunk a legzsengébb, leglédúsabb és édesebb, első darabokhoz. A tél és hideg véget ért, így a nehéz ételeket is szívesen lecseréljük valami üdére és frissre.
Hozzávalók (kb. 4 főre):
1 nagy fej karfiol, nagy rózsákra szedve
friss kakukkfűágacska
fekete bors
fehér bors
tengeri só
zsíros tej (3% fölötti zsírtartalommal)
kevés hideg vaj a tálaláshoz
Helyezzük a rózsáira szedett karfiolt - a vajon kívül - az összes hozzávalóval egy egy edénybe. Öntsük fel annyi vízzel és tejjel (fele-fele arányban) az edényt, hogy félig ellepje a karfiolt.
Takarjuk le cartouche-sal*, majd közepes lángon főzzük puhára (míg hústűvel könnyedén át nem tudjuk szúrni a karfiolrózsákat). A megfőtt karfiolt robotgépben pépesítsük a tejes főzőlé egy részével (éppen csak annyival, hogy a robotgép még könnyedén pépesíteni tudja).
Tálaljuk melegen, tengeri sóval, frissen őrölt fehér borssal, és hideg vajjal.
(Megjegyzés: fokhagymával és szarvasgombaolajjal is ízesíthetjük.)
*cartouche: sütőpapírból kivágott kerek forma (a közepén egy lyukkal), melyet azért helyeznek az - általában a kis mennyiségű folyadékban párolt - étel tetejére, hogy megakadályozza a gyors párolgást.
A karfiolpüréhez köretként ajánljuk például ezt - az áprilisi Húsmentes Hétfői Vacsoránkon elkészített - tahinis sült zsenge sárgarépát.
Húsmentes Hétfői sorozatunk további receptjeit itt olvashatjátok.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra minden hónap első hétfőjén szeretettel várunk titeket! Regisztráció itt.