Húsmentes Hétfői receptnek most egy igazán őszi és melengető levest hoztunk nektek, szerzőnk, Túry Amália (Colors in The Kitchen) konyhájából. Ilyenkor könnyen beszerezhető a karfiol és már friss diót is kaphatunk (vagy szedhetünk). Gondoltátok volna, hogy ez a két alapanyag milyen jól kiegészíti egymást? Könnyű, harmonikus ízvilágú, selymes levest kapunk.
Diós karfiolkrémleves
Hozzávalók (4 főre)
1 kisebb karfiol
1+1 tk só
1 tk szódabikarbóna
frissen őrölt bors
3-4 ek dióolaj
100 ml tejszín
zöldségalaplé (vagy víz)
1-2 marék darált dió felapirítva
néhány szem pirított dióbél (díszíteni)
A karfiolt rózsáira szedjük és alaposan megmossuk. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Beleszórjuk a szódabikarbonát és 1 teáskanálnyi sót. Amint forr, beletesszük a karfiolt és puhára főzzük. Leszűrjük, átmossuk majd pürésítjük a karfiolt. Fűszerezzük (só, bors) és felöntjük zöldségalaplével. Hozzáadjuk a dióolajat és tejszínt majd felforraljuk. Végül a pirított darált diót is beleszórjuk - száraz serpenyőben pirítsuk. Tálaláskor megszórjuk pirított dióbéllel.
A gesztenyéről (gesztenyés receptekkel) itt írtunk.
Hogy dióra hangolódjatok, szerzőink konyhájából összegyűjtöttünk még nektek diós recepteket.
Ebéd/vacsora
Zellerkrémleves pirított dióval
Zölddiós bébispenót saláta
Diós vega lencsesült
Diótoros (vega "hurka")
Diós-gránátalmás karfiolsaláta
Diósült ementálival
Reggeli/uzsonna
Sült kápiás-diós kence/mártogatós
Sütőtökös-diós zabkása
Édességek
Kenyérpuding csipkével, dióval
Erdélyi keksz szalámi
Mákos-diós-kandírozott gyümölcsös erdélyi kalács
Vegán fügés pohárdesszert diós morzsával
Következő cikkünkből mindent megtudhattok a dió jó hatásairól, felhasználási területeiről.
Korábbi Húsmentes Hétfői receptjeinket itt találjátok.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!
A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola. Következő Húsmentes Hétfői Vacsoraklubunkat október 7-én tartjuk.