Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Így készíts zöldségalaplevet!

Sokszor olvassuk egy-egy receptben, hogy "és öntsük fel zöldségalaplével" vagy "vegyünk elő egy liter zöldségalaplevet". A Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője kitalálta, hogy az ő hűtőjében márpedig mindig lesz ilyen. "Ilyenkor mindig elgondolkodtam, hogy vajon csak az én hűtőmben nem lapul tartalékban néhány liter zöldség alaplé? Különben is, hogyan készül az?

Igaz, ami igaz, egy fárasztó nap végén sokszor jólesne egy tálka forró leves. Semmi extra, csak tápláló, ízletes lé. Biztosan nem vagyok ezzel egyedül, hiszen úgy hallottam, New Yorkban nyílt egy étterem, ahol elviteles papírpoharakban kínálnak alapleveket, és a városlakók imádják.

Forrás: http://tva.canoe.ca

Azt hiszem, hogy minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez egy csodás cannellonirecept" - írja a Selectfood blog szerzője. "A töltelék adta magát az itthon fellelhető alapanyagokból, a halas ízesítésű mascapronés öntet ötlete pedig Jamie Oliver egyik könyvéből való. Könnyű elkészíteni, csak a cannellonik megtöltésére kell némi időt szánni, de mindenképpen érdemes kipróbálni.
Ha nem lenne benne hal, még vegatariánus jelzővel is illethetném".

Halas mascarponeszószban sült spenótos-medvehagymás-paradicsomos cannelloni

 

Hozzávalók:
25 db (1 doboz) cannellonicsőhöz

650 g blansírozott, lecsepegtetett spenót és medvehagyma keveréke felaprítva (vagy bármilyen más zöld növénykeverék; csalán, tyúkhúr, komló, mángold, pak choy - ami éppen van)
2 db (100 g) lilahagyma nagyon finomra aprítva
25 g szárított shiitake gomba forró vízbe áztatva, majd miután megszívta magát, feldarabolva (helyettesíthető más szárított, vagy akár friss gombával is)
5 dl házi paradicsomszósz 
olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió

400 g mascarpone
2 dl főzőtejszín
25 g reszelt parmezán
1 db 200 g-os halkonzerv, alaposan lecsepegtetve (nálam paradicsomos hering, összesen 130 g)
1 maréknyi oregano finomra aprítva
tengeri só

reszelt parmezán a cannelloni tetejére


Elkészítése:

1) Egy serpenyőben kevés olívaolajon futtassuk meg a lilahagymát, adjuk hozzá a shiitake gombát, a zöldeket, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, végül öntsük fel a paradicsomszósszal. Forraljuk fel, majd közepes hőfokon főzzük néhány percig, míg besűrűsödik egy kicsit. 
Tegyük félre hűlni.


2) Közben keverjük össze a tejszínt a mascarponéval és a reszelt parmezánnal, enyhén sózzuk meg és adjuk hozzá az oreganot is. A halat villával törjük össze és dolgozzuk simára a sajtkrémben (vagy egyszerűen morzsoljuk bele).


3) Egy megfelelő méretű jénai tálba öntsük a halas sajtkrém felét, majd - ha a paradicsomos töltelék már nem túl forró - töltsük meg vele a cannellonikat és fektessük őket a krémre. 


4) Ha végeztünk a csövekkel, öntsük egyenletesen a tetejükre a krém másik felét, reszeljünk rá parmezánt, majd  200°C-ra előmelegített sütőben a középső rácson, 30 perc alatt, fedetlenül süssük készre.

Citrusos-szardellás spagetti

Egy hűvös februári napot is fel lehet dobni: például egy nyarat idéző mediterrán étellel. Rakottkert receptje azért nagyon izgalmas, mert az "ötödik ízt", az umamit tartalmazó szardellával készül. És nagyon könnyen elkészíthető.

De mi is az az umami? A négy alap íz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett van egy ötödik, amit többek között a szardella kóstolásakor lehet érezni. Valójában egy aminosav (L-glutamát), amelyet nem önmagában érzünk, hanem más ízmolekulákkal együtt fokozza az ízek intenzitását. Tartalmazza a paradicsom, a parmezán, a szójaszósz és az anyatej is.

A szardella pedig az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. A heringfélék családjába tartozó, 2-40 cm hosszúságú halak a langyos tengerekben élnek, és "fűszerként" is funkcionálnak. Friss szardellát itthon egyelőre nagyon nehéz találni, meg kell elégednünk az olajban eltett szardellaszeletekkel. Így is nagyon ízletes és különleges ételek készülhetnek - mint például ez a narancshéjat is tartalmazó tészta. (Fontos, hogy olyan narancsot vegyünk, aminek a héját nem kezelték vegyszerekkel.)



Citrusos-szardellás tészta

Hozzávalók:
400 g spagetti, vagy bavette
8-10 olajban eltett szardellafilé
1 csokor újhagyma
2 bio citrom, vagy 2 narancs reszelt héja
1 citrom, vagy narancs leve
1 dl extraszűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

Az újhagymát a zöld részével együtt vágjuk karikákra.

A tésztát tegyük lobogva forró, sós vízbe.

Egy nagy serpenyőben, amibe majd a tészta is belefér, melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a szardella filéket, keverjük el, amíg szétoszlanak. Adjuk hozzá az újhagyma karikákat.

Amikor a tészta harapható puhaságúra főtt, szűrjük le, de egy pohárnyi főzővizet őrizzünk meg. A lecsöpögtetett tésztát tegyük a szardellás-újhagymás olajra, adjuk hozzá a félretett főzővizet és a citrom-, vagy narancslevet. Keverjük jól össze, ha szükséges, sózzuk. 

Egy perc főzés után zárjuk el alatta a gázt, locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Szórjuk meg a reszelt citrom-, vagy narancshéjjal.  Azonnal fogyasztjuk.

Tálaláskor frissen őrölt borssal fűszerezzük.

Bajban vagy a karácsonyi ajándékok miatt? És nem szeretnéd órákon keresztül a zsúfolt bevásárlóközpontokat járni? Készíts valami finomságot a konyhában! Az ehető ajándéknak számos előnye van, például: 1. megúszod a tömeget 2. nem megy kárba, hisz jóízűen elfogyasztják az utolsó cseppig 3. személyesebb, mint a legtöbb tárgy, amit megvásárolsz a boltban. A chutney ráadásul azért remek ötlet, mert általában nem egyszerre fogy el, így több étkezés alkalmával fogják imába foglalni a neved. Íme két különleges recept a bloggereinktől. Hétfőn pedig jön a folytatás!

Chutney? Csatni?

A chutney (csatni) egy zöldségből vagy gyümölcsből készült, erősen fűszeres mártás, a dél-ázsiai konyha egyik alapfogása. Lehet pürészerű és van, amelyik inkább a dzsemekre hasonlít. A leggyakoribb alapanyagai a hagyma, a mangó, a barack, de készülhet sütőtökből és körtéből is, a mesés ízeket pedig a só, a cukor, a gyömbér, a kömény, a csili, a citrom és néha az ecet biztosítja.

Körtés chutney (Rakottkert receptje)

Melegítő levesek a mínuszok ellen

Nemsokára támadnak a mínuszok, eljött a melegítő levesek ideje. Most rögtön két izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető receptet is kipróbálhattok.

Ugye mindenki járt már úgy, hogy nagy lelkesen hazaszállított néhány szép sütőtököt, a konyhában viszont elfogyott az ihlet? Természetesen van élet a karamellizált sütőtökön és az alap krémlevesen túl is: most egy egzotikus, pikáns leves receptjét osztjuk meg veletek, Mindenmentes Nóri konyhájából.

A thai konyhával kapcsolatban általában nem egy sütőtökből készült fogásra gondolunk, pedig a thai fűszerek és a kókuszos alaplé nagyon jól működik együtt az ősz egyik legnépszerűbb hozzávalójával. Ez az egzotikus ízvilágú leves akár egy munkanap végén is összedobható: kb. 30-40 perc alatt készül el. Egy esős őszi nap után igazi lélekmelegítő!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog