Előző cikkünben mindent leírtunk a cékláról: előnyös hatásairól, felhasználásáról (sütibe, chipsnek, stb.), különböző fajtáiról. Most pedig egy szezonális, gyors, hétköznap is könnyen elkészíthető receptet hozott nektek Maki. Egy meleg sültcékla salátát - pont ilyen hideg napokra.
Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként Chef Maki most egy gyorsan elkészíthető, csupa szezonális zöldségből és izgalmas ázsiai alapanyagból álló melengető, őszi zöldségwok receptjét hozta el nektek. Mi most őszi alapanyagokból: gombából, brokkoliból, kínai kelből készítettük, de varáljátok bátran a zöldségeket a szezonnak megfelelően.
Miután előző cikkünkben a libasütés minden csínját-bínját kiveséztük, ma, Márton nap alkalmából a liba legkedveltebb részének, a libamájnak az elkészítését mutatjuk be lépésről-lépésre. Ezt a különleges alkalmakra tartogatott csemegét sokféle módon elkészíthetjük: süthetjük egészben, szeletekben, és készülhet belőle pástétom, terrine, májkrém is. Mindegyik verzióhoz hoztunk részletes leírást és recepteket.
Tudjátok, hogy elsősorban a zöldségételeket részesítjük előnyben, ám a flexiteriánus étkezésbe néhanapján belefér a húsfogyasztás is (erről itt írtunk részletesen). És mivel a hagyomány szerint Márton napját követően negyven napos böjti időszak következik, ilyenkor kell belakmározni. A liba az egyik legfinomabb húsfélék egyike lehet ha megfelelően készítjük el. Ehhez kaptok útmutatót szerzőnktől, Herczeg Gabriellától (Flat-cat gasztro blog), aki a Márton napi hagyományokba is bevezet titeket.
Az egyik utolsó őszi gyümölcs a birsalma. Mintha a nyár összes napsugarát és zamatát begyűjtené, parfümös ízével igazi különlegesség. De tudni kell vele bánni, ezeket a napfényes ízeket előcsalogatni a nyersen egyébként fanyar gyümölcsből. Leggyakrabban lekvár, kompót, birsalmasajt készül belőle, de érdemes sós ételekkel is kísérleteznünk, mert a birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül más zöldségek, például a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában. Szerzőnk, Kósa Gabriella (a Rakottkert blog szerzője) most ebből a különleges őszi alapanyagból készített Húsmentes Hétfői menüt. Ebből a birsalma hummuszból pitával, zöldségekkel, pirított magvakkal tálalva, könnyű őszi ebéd vagy vacsora válhat.