Előző cikkünben mindent leírtunk a cékláról: előnyös hatásairól, felhasználásáról (sütibe, chipsnek, stb.), különböző fajtáiról. Most pedig egy szezonális, gyors, hétköznap is könnyen elkészíthető receptet hozott nektek Maki. Egy meleg sültcékla salátát - pont ilyen hideg napokra.
Előételként, salátaként, köretként, és főételként is megállja a helyét. És variálhatjuk is: megszórhatjuk pirított magvakkal (pl. tökmaggal, dióval), a tárkony helyett kipróbálhatjuk friss korianderrel, kombinálhatjuk friss gyümölcsökkel (almával, naranccsal vagy gránátalmával) is.
Céklasaláta tárkonnyal és kecskesajttal
Hozzávalók:
- 4-6 közepes cékla, megmosva
- olívaolaj
- friss tárkonylevelek
- 1 kis tömb érlelt kecskesajt, felszeletelve (ha nincs, friss sajtot is morzsolhatunk rá)
- só és bors
- vörösborecet
Dörzsöljük be a céklákat olívaolajjal, sóval és borssal. Csomagoljuk őket alufóliába és süssük a sütőben 180 fokon, amíg megpuhulnak. Húzzuk le a héjukat és vágjuk a céklákat kb. fél centiméter vastag szeletekre, valamint a végeit közepes kockákra. Fűszerezzük a céklakockákat és szeleteket, majd locsoljuk meg az ecettel és a durvára vágott tárkonnyal. Tálaljuk szeletekre vágott, vagy morzsolt kecskesajttal.
Érdemes minél több céklát fogyasztanunk az őszi-téli időszakban. Előnyös hatásairól olvashattok előző cikkünkben - mégtöbb izgalmas céklás recepttel (pl. chips, brownie).
Itt találtok mégtöbb Húsmentes Hétfői receptet!
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola. Húsmentes Hétfői vacsoráinra az iskola oldalán tudtok regisztrálni!
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!