Egyre hűvösebbek az esték, ezért jól jön valamilyen táplálóbb fogás, persze olyan, ami még véletlenül sem idézi, hogy közeledik az ősz. A töltött paprika pont ilyen, ráadásul ízlésének és vérmérsékletének megfelelően mindenki alakíthat az alaprecepten.
Erre buzdít a vegán, olaszos ízvilágú változat szerzője, Zöld Múzsa is. Posztjában írja, hogy gyerekkora óta imádja a töltött paprikát, de a darált húsos verziót "átlényegítette" egy kicsit.
Töltött paprika (vegán)
Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki az év 365 napján képes lenne lecsót enni, a legtöbb lecsórajongó is eljuthat arra a pontra, amikor egy kicsit unalmassá válik a dolog.
Ez a recept, ami Zöld Múzsa blogjáról származik, tulajdonképpen egy töltött padlizsán receptje, izgalmas, köleses-lecsós töltelékkel.
Fontos, hogy az ételhez ne nyers paradicsomot, hanem concassét használjunk fel.
A concasse a meghámozott, kimagozott és apró kockákra (0,5 x 0,5 cm-es) vágott paradicsomot jelenti. És hogy miért van erre szükség? Mert a friss paradicsomok magja egy kis keserű ízt csempészhet az ételbe, ezenkívül a concasséval készített ételek ételek kevésbé lesznek "vizesek", mint azok, amelyekhez nyers paradicsomot használunk. A concasse szószokba, omlettekbe, hűtve salátákba, stb. kerül.
Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a hal mennyire jó alternatíva a nehéz, zsíros ételekkel szemben (és nemcsak nyáron). Az omega 3-zsírsavak áldásos hatásairól korábban már írtunk, a lényeg, hogy az alapvető zsírsavakhoz tartoznak, nélkülözhetetlenek az egészséghez, vagyis a szervezetünknek mindenképp hozzá kell jutnia ezekhez, mivel nem képes őket előállítani.
Nemcsak az agyi működésre és a hangulatra vannak pozitív hatással, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, csökkentik a magas vérnyomást és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.
A tengeri halak általában kitűnő omega-3 forrásnak számítanak. Többféle izgalmas ízvilágot érdemes kipróbálni, amíg megtaláljuk az igazit. Ez a recept a portugál gasztronómiai kultúrát alaposan ismerő Selectfood blog szerzőjétől származik.
Egzotikus sült hal
Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit és mennyit eszik. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóhely van a Balatonon, ahol nemcsak az infralámpával melegen tartott hekk, az olajban tocsogó növényi "sajttal" megszórt lángos és a mélyhűtött sült krumpli az alternatíva. Ha az úti cél a Balaton északi partja, mindenképp ejtsük útba valamelyik termelői piacot. Önmagában már a hangulat miatt megéri. És akkor még nem beszéltünk a kínálatról.
Már legendának számít ez a Badacsonytól 7 km-re levő hely, a nyaralóknak amolyan kötelező vasárnap délelőtti program. Szinte minden kapható, a híres kecskesajtosok (Pettenkoffer Viki Bácshegyről, Kalláék Sümegprágáról, Tekeresvölgyi Manufaktúra, stb.) mellett házi szörpök, hidegen sajtolt olajok, zöldségek, gyümölcsök, kenyerek, lekvárok, és házi sütemények közül lehet válogatni.
Az egyik leginkább megosztó étrend a nyers vegán. Akik így étkeznek, nem vesznek magukhoz semmilyen állati eredetű táplálékot, és nem hevítik az ételt 42 fok fölé. Korábbi posztunkból kiderült, hogy a nyers vegánok nemcsak salátán és magokon élnek, Repka Ági, a Répakonyha blog szerzője és a Makifood főzőiskola oktatója a saját tapasztalait is megosztotta a témában.
Ha mindezt túl szélsőségenek érettük, akkor is érdemes beiktatni egy-egy nyers vegán étkezést vagy napot, a szervezetünknek kész felüdülés az élő, növényi táplálék. És hogy ez nemcsak nyers zöldségeket jelent, arra itt a bizonyíték.
Az ételt Repka Ági Nyers vegán főzőkurzusán is elkészítettük, és akármilyen hihetelen, nagyon laktató volt.
Zöldségrakottas diópástétommal és tyúkhúrpestóval