Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Bizonyára mindenki életében volt már olyan, hogy a barátnő, barát, szomszéd, családtag telefonált, hogy átugrana, de ha már ő jön, hozná magával még a Lajosékat is, és a végén egy kisebb traccspartira elegendő ember jött össze. Mit lehet ilyenkor tenni, főleg, ha hó végével a pénztárcánk is megcsappant már? Vacsora, két-három fogás, 2000 forintból 6 főre, és még nézzen is ki valahogy? És persze legyen olyan finom, hogy megnyalják utána a vendégek minden ujjukat!

Alap/Leves

Leveses összeállításunkat jó szívvel ajánljuk minden konyhai kezdőnek, ezeket ugyanis tényleg nem lehet elrontani. Ráadásul egy jó leves szükség esetén elmegy főételnek is. A leves mindig hálás téma, és mi magyarok nagyon szeretjük. Ebben a hideg időben pedig még a szokásosnál is jobban esik.

Minestrone leves, Fotó: Mandulasarok

Kezdőkészlet - Indiai konyha

Hasonlóan múltkori japán gasztrotúránkhoz, most az indiai ételek rajongóihoz szólunk. Az indiai konyha az egyik nagy kedvencem, talán két dolog miatt: az egyik, hogy a fűszerezése egyedülálló és annak sem kell hanyagolnia, aki nem szereti a csípőset, a másik pedig, hogy rengeteg zöldséget használnak, de olyan formában, hogy a kevésbé zöldségrajongók is örömmel fogyasztják és csodálkozva hümmögnek: "hmm, ez ilyen is lehet?".

Fotó: Mandulasarok

Rólunk

100fok. Gőzölög, forr a víz, párás a konyhaablak. Első gyerekkori emlékek a konyhából. Lobogó vízbe egy csipet só. Elkezdünk főzni...

Most lépésről-lépésre bevezetünk titeket ebbe a misztikusnak tűnő, ám mégis egyszerű, ösztönös világba. Szeretnénk nektek átadni a főzés örömét, hogy ráérezzetek ti is, milyen jó dolog a saját ételünket fogyasztani, tudni, hogy amit eszünk az honnan jön és milyen hatással van a szervezetünkre. Megérteni a főzés-sütés és az étkezés folyamatait, tudatosan és örömmel enni, lenni, főzni.

2012 februárjában Alapkonyha néven indult az Indexen (Díványon) a 2012. november óta 100fok néven működő gasztro blog. A Maki Stevenson japán séf és a Makifood Főzőiskola által támogatott és mentorált blog gasztronómia iránt elkötelezett bloggereket, konyhaművészeket, szakembereket, tanárokat, séfeket, cukrászokat és újságírókat tömörít.

Mentor:

Maki Stevenson - szakács, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára, a 100fok blog csapatának szakmai mentora.

Szakács képesítését a New York-i Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts-on szerezte, majd rögtön a diploma megszerzése után a modern japán konyhát képviselő Megu étteremben kezdett dolgozni, majd a Craft étterem szakácsa lett. 2007-ben indította el Budapesten saját főzőiskoláját.

Cikkeink, illetve a Makifood Főzőiskola kurzusainak tananyaga is Maki ételfilozófiáját tükrözik: egyszerű, könnyen elkészíthető, ugyanakkor igényes és egészséges ételek, amennyire csak lehetséges, helyi és szezonális alapanyagokból, néha egy-egy különleges, távoli tájakról származó hozzávalóval megbolondítva.

Maki célja, hogy a magyar konyhákba is becsempéssze étkezéssel kapcsolatos hitvallását és rávilágítson, mekkora fontossággal bír és mennyi mindent meghatároz a kiegyensúlyozott és igényes táplálkozási szokások kialakítása mindennapjainkban.



Felelős szerkesztők:

Bakóczy Szilvia és Chilembu Krisztina

Korábbi szerkesztő:

Illés Zsófia Szonja
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.

Állandó szerzőink:

Andrási Nóra - a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.  

Kósa Gabriella - a Rakottkert blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Nagy Zita
 - a Zizi kalandjai blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.

Túry Amália - a Colors in the Kitchen blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Ludvig Nicolette - a Zöld Múzsa blog szerzője

A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Riedl Annamária - a Rozmaring és Csokoládé blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.

Selectfood - Alíz 100 fok számára írt cikkeit itt olvashatod.

Korábbi szerzőink:

Farkas Viktória - az Étel, ital, kicsi Vú blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Vida Katalin - a Babramegy blog szerzője 
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Szegedi Annamari - a Szárnyalj és a felhők felett nem érhet baj... c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Papp Éci - az Eztettem blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Jéger Angéla - a Biomisszió szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Kusztor Csaba
 - a Gyömbér szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Herczeg Gabriella - a Flatcat blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Szabó Noémi
 
- a Mandula Sarok blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Damásdi Eszter - a Befőzök blog szerzője

A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Gabriella Piazza - a Tarka bárka blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Bede Anna - a vegasztrománia blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod. 

Terei-Vígh Krisztina
 - az A'la carte Kulinária blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.


Kontakt: szerk100fok@gmail.com

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog