AJÁNLÓ
 
17:15
2012. 04. 17.
Egyre hűvösebbek az esték, ezért jól jön valamilyen táplálóbb fogás, persze olyan, ami...
A bejegyzés folyatódik
 
17:15
2012. 04. 17.
Először is tisztázzuk, hogy a naphal nem ugyanaz, mint az Ázsiából importált, vitatható...
A bejegyzés folyatódik
 
17:15
2012. 04. 17.
Ahogyan beköszönt a hűvösebb idő, a szervezetünknek is szüksége van melengető ételekre....
A bejegyzés folyatódik
 
17:15
2012. 04. 17.
Előző cikkünkben bemutattuk az édeskömény izgalmas konyhai felhasználási lehetőségeit....
A bejegyzés folyatódik
 
17:15
2012. 04. 17.
Az édeskömény mostoha sorsú, fura egzotikus zöldségként néz ránk a piacok és szupermarketek...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Bizonyára mindenki életében volt már olyan, hogy a barátnő, barát, szomszéd, családtag telefonált, hogy átugrana, de ha már ő jön, hozná magával még a Lajosékat is, és a végén egy kisebb traccspartira elegendő ember jött össze. Mit lehet ilyenkor tenni, főleg, ha hó végével a pénztárcánk is megcsappant már? Vacsora, két-három fogás, 2000 forintból 6 főre, és még nézzen is ki valahogy? És persze legyen olyan finom, hogy megnyalják utána a vendégek minden ujjukat!


Kivitelezhető ? Kihívás, tudom, de nem lehetetlen. Erre a nem épp könnyű feladatra vállalkozunk most. Facebook oldalunkon kommentben mondjátok el nekünk, ti mit főztök, ha hó végén kell vendégeket etetni!

Gondolkodjunk. Mik az olcsó alapanyagok? Liszt, zöldségek, tojás, tészta, rizs, hüvelyesek, babfélék. Nekem ezek jutnak eszembe elsőre. És mi az, ami drágább? Hús, hal, sajtok, magvak, egzotikus alapanyagok.

Kezdjünk tehát úgy hozzá, hogy az előbbi alapanyagokból legyen több, az utóbbi pedig csak inkább mutatóba kerüljön az ételbe. Fontos szempont, hogy jól nézzen ki az, amit a vendégek elé teszünk. Ez alapvetően csak marketing kérdése.



Előétel

1. Krémlevesek

A krémlevesek gyorsan elkészülnek, levesbetétekkel még izgalmasabbá tehetők, a lehetőségek tárháza pedig végtelen (szezonális hozzávalóktől, kamránk, mélyhűtőnk tartalmától függően). Egyik nagy kedvenc nálunk a brokkoli krémleves, amit én úgy szoktam készíteni, hogy egy brokkolit, rózsáira szedve megfőzök annyi vízben, ami ellepi, sóval , borssal, petrezselyemmel, majd összeturmixolom, teszek bele 2 dl tejszínt/joghurtot/tejfölt és utóízesítem, ha szükséges. Pirított kenyérkockát adok mellé, pirított magvakkal, friss zöldfűszerrel is tálalhatjuk. (kb. 300-400Ft)

Néhány recept inspirációnak:
Currys sárgarépakrémleves
Vöröslencse krémleves
Mentás zöldborsókrémleves
Téli fehérrépakrémleves
Zöldalmás céklakrémleves
Sültpaprika krémleves


Korábbi leves összeálíltásunkban még több receptet találtok!


2. Hideg előételek, saláták

Előétel lehet a például töltött tojás is.
Megfőzzük a tojást, megpucoljuk, majd kettévágjuk és a sárgákat kivesszük. Egy tálban sóval, borssal, kevés mustárral, pici tejföllel elkeverjük (ez nálam mindig van itthon) és visszatöltjük a fehérjékbe egy nyomózsák segítségével. Friss kenyérrel tálaljuk. Ha van otthon esetleg friss salátalevelünk, lecsíphetünk belőle néhány szép levelet, amin tálalhatjuk a tojásokat. Megszórhatjuk friss petrezselyemmel, snidlinggel. (Kb. 350-400Ft)

Még néhány előétel-ötlet:
Sült paprikás-rikottás palacsinta
Narancsos-pisztáciás sültcékla saláta
Bazsalikomos humusz
Sültpaprika-krém kenyérlepénnyel
Zöldséges quinoa fasírt

Tönköly saláta sült zöldségekkel

Főétel

Látványos tésztaételek:

1. Frittata
Főétel lehet például a frittata, ami egy olasz tésztás-tojásos étel.
Ehhez kb.750 gr spagetti tésztát (másfél zacskó tészta/6fő) főzzünk meg, szűrjük le. 10 tojást verjünk fel és adjunk hozzá egy joghurtot, sózzuk meg. 10 dkg száraz kolbászt vágjunk vékony szeletekre és serpenyőben pirítsuk meg. Tegyük rá a tésztát, öntsük rá a tojást, szórjuk meg reszelt sajttal és alacsony hőfokon süssük meg, de úgy, hogy a teteje még lágy maradjon. Serpenyőben tálalhatjuk, chilivel. A tojásmérgezés elkerülése végett emellé a főétel mellé ne a töltött tojást válasszuk előételnek. (Kb. 1000Ft)

2. Tejszínes-lazacos tészta
Másfél zacskó durumtészta (750 gr) mellé - ez lehet penne vagy fusilli - vegyünk 15dkg filézett, bőr nélküli lazacot (ez nagyjából 450-500 forintba fog kerülni). Vágjuk el kis darabkákra, egy fej megpirított hagymával villámgyorsan süssük át, adjunk hozzá 2 dl tejszínt és egy gerezd fokhagymát, esetleg csilit. Frissen őrölt borssal, zöldfűszerekkel tálalhatjuk. (Kb.1100Ft)

Még olcsóbban kihozhatjuk a tésztaételeket ha húsmentes receptekben gondolkodunk. És ezt a megoldást nem csak a spórolás miatt ajánljuk. A lehetőségek és csodálatos kombinációk tárháza végtelen!

Néhány recept inspirációnak:
Spaghetti alla trapanese (paradicsom, bazsalikom, parmezán)
Citromos-parmezános spagetti
Spenótos-diós penne
Ricottás-pestós zöldborsós spagetti
Sütőtökös-mángoldos (vagy spenótos) penne

Érdemes lehet korábbi tészta összeálíltásunkból is ihletet meríteni!



Ínycsiklandó (és költséghatékony) zöldségételek:

Legtöbbet, leglátványosabban, legolcsóbban egyértelműen a zöldségekből-hüvelyesekből (lencse- és borsófélék) tudjuk kihozni. A köreteket is számtalan módon variálhatjuk: a zöldségragukhoz és currykhez különféle kenyérlepényeket készíthetünk, a wok ételek pedig sült rizzsel vagy tésztával kiválló párost alkotnak. A rizottók önmagukban is kitesznek akár egy teljes étkezést, és sokféleképpen, sokféle zöldséggel elkészíthetők (gomba, parmezán, sütőtök - csak néhány kedvenc).

Néhány lehengerlő zöldségragu/curry recept:
Curry abból ami éppen otthon van (ezúttal: sütőtök, gomba, cukkini)
Tálalhatjuk indiai naan lepénnyel
Paradicsomos padlizsán ragu (itt éppen kukorica polentával)
Sütőtökös csicseriborsó curry
Karfiol curry kenyérlepénnyel
Gombás rizottó

Sütőtökös rizottó
Marokkói zöldséges csicseriborsó

Desszertek

Ha takarékosan akarunk desszerthez jutni, sajnos mellőznünk kell a sok vajat, mascarponét, drága olajos magvakat, étcsokoládét használó recepteket. (Vagy ezekből csak mutatóba használjunk.) Ennek ellenére számtalan lehetőségünk van káprázatos, egyszerű és olcsó desszertek készítésére.

1. Tejberizs, gyümölcsrizs, rizspuding variációk
A tejberizs könnyű, és sokféleképpen elkészíthető, variálható desszert. Számtalan "kiegészítővel" tehetjük mutatósabbá (készülhet kókusszal, szezonális gyümölcsökből készített forró mártással, olajos magvakkal, hideg gyümölcssalátával, stb.)
A tejberizsnél a rizst először 2 dl vizzel tesszük fel, ha azt elfőtte, öntjük rá a tejet, amikor nagyjából felitta, elzárjuk, különben kemény lesz. A cukror nagy részét praktikus a főzés végén beletenni, hogy ne égjen le könnyen.
Készíthetjük gabona tejekkel is, főzhetjük kókusztejjel, kókuszreszelékkel.
Ha a rizst szétfőzzük vagy szétturmixoljuk, kicsit tovább főzve rizspudinggá sűríthetjük. (A diós vagy kókuszos rizspudingnál nincs finomabb dolog!)

Receptötletek:

Tejberizs étcsokival, szilvával
Tejpuding pisztáciával
Sült joghurtpuding

2. Panna Cotta
Szintén sokféleképpen variálható (szezonális és otthon található alapanyagoktól függően) az olasz panna cotta:
Elkészítéséhez (6 főre) szükséges 2 kis doboz habtejszín, 2dl tej, 3,5 lap zselatin, 3 ek vaníliás esetleg levendulás cukor.
A tejet és a tejszínt forraljuk össze a cukorral, majd alaposan keverjük el, oldjuk fel benne a zselatint. Hagyjuk hűlni hagyni, majd langyosan még egyszer nagyon alaposan keverjük el, öntsük tálkákba, és két-három órára hűtsük be.
Illenek hozzá a savanykás lekvárok, vagy gyümölcsszószok (különösen eper, rebarbara, ribizli, málna).

3. Gyors gyümölcsös pite
Ezt a pitetésztát sokféle gyümölccsel, feltéttel elkészíthetjük. Az alma nagy klasszikus, és egész évben elérhető áron hozzájuthatunk, de szezonban érdemes más gyümölcsökkel is kísérleteznünk: őszibarackból, pirosgyümölcsökből, körtéből, szilvából is rendkívül finom pitéket készíthetünk. A fűszerezést is variálhatjuk: szilvához nagyon jól illik pl. a szegfűszeg és fahéj, őszibarackhoz a kardamon, eperhez a rebarbara és vanília. Tálalhatjuk forrón, vagy hidegen - esetleg fagylalttal.

Alap pitetészta:
20 dkg liszt, 10 dkg vaj/kókuszzsír, 3 ek cukor, ½ dl víz

Ha almás - a feltét/szósz:
A tetejére 3-4 alma,
szósz: 2 dl tejszín, 1 tojás, 1 vaniliás cukor, 1 ek liszt.

A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fél órára behűtjük. Kerek piteforma aljára lapogatjuk, rá a vékony szeletekre vágott alma. Be a 200 fokos sütőbe, amikor a széle pirulni kezd, rá az összekevert szósz. Addig kell sütni, amíg nagyon pirulni nem kezd, nagyjából 15 perc.

Még több egyszerű és gyors tortareceptet két korábbi összeállításunkban találtok:
Gyors, sütés nélküli torták

Csokoládé, cékla- és répatorták

A cikket Terei-Vígh Krisztina, az A'la carte kulinária blog szerzője łrta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog