l
Szeretnél egy jót enni és egyben segíteni a rászorulóknak? Akkor vasárnap irány a Szimpla Piac, ugyanis Maki is részt vesz a már hagyományosnak mondható vasárnapi ebéd elkészítésében.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett ebédnek szabott ára nincs, a támogatói kassza bevételét a szervezet működésére fordítja. Mivel nem veszik, hanem "mentik" az ételt, az élelmiszeriparban és kereskedelemben jelentkező felesleget gyűjtik össze, 1 Ft működési költségből 30 Ft értékű élelmiszersegélyt tudnak a rászorulókhoz eljuttatni.
forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület, facebook
Ez a hétvége valószínűleg nem lesz a nagy főzések ideje, mindenki utazik, családot látogat, vagy egy Halloween-partit próbál kipihenni. Ezért egy gyorsan elkészíthető mexikói fogást ajánlunk, amit a nap bármely szakában és a lakás bármelyik szegletében lehet fogyasztani. Mindössze annyi tervezést igényel, hogy a babot egy napra be kell áztatni éjszakára.
A quesadilla tésztája egyébként mindig búzalisztből készül, és leginkább egy melegszendvicshez hasonlít. A belsejében megolvadt sajt egyesíti a különféle hozzávalókat, és négy részre vágva szokás tálalni.
Először is tisztázzuk, hogy a naphal nem ugyanaz, mint az Ázsiából importált, vitatható körülmények között tenyésztett pangasius, vagyis cápaharcsa. (Akkor sem, ha az üzletekben el akarják hitetni velünk ennek az ellenkezőjét.) Míg a mirelitpultokban kapható cápaharcsákat annak idején szerves hulladékkal és más borzasztó dolgokkal etették, addig a receptünkben szereplő naphal (napkárásznak és japánkárásznak is hívják) ízletes, a hazai édesvizekben is élő hal. Nem őshonos, az észak-amerikai halfaj egy 1905-ös import során érkezett egy magyarországi tógazdaságba, ahonnan megszökött, és eljutott a Balatonba, a Drávába, és a Duna egész vízrendszerében elszaporodott.
Tombol a padlizsánszezon! A magyar konyha viszont nem ismer túl sok verziót a padlizsánra. A megszokott padlizsánkrém és zakuszka helyett Maki most egy közel-keleti, fűszeres verziót hozott nektek - előételként (pürésítve, mártogatva) és főételként (egyben hagyva, pitával, salátával) is megállja a helyét.
Mi nem azért használjuk fel a zöld paradicsomot - ahogy a Nagyi tanította -, hogy ne vesszen kárba, hanem vadászunk rá a piacok kistermelői kínálatában. Most Chef Maki mutatja meg egyik kedvenc zöld paradicsomos receptjét.