AJÁNLÓ
 
09:08
2014. 08. 25.
Múlt héten megtudtunk mindent a közel-keleti konyháról és felszereltük a kamrákat egy ezeregyéjszaka...
A bejegyzés folyatódik
 
09:08
2014. 08. 25.
A rizottókat rengetegen szeretik, még akkor is, ha a mezei párolt rizshez képest némileg macerásabb...
A bejegyzés folyatódik
 
09:08
2014. 08. 25.
A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú...
A bejegyzés folyatódik
 
09:08
2014. 08. 25.
Ez történik, ha egy gasztroblogger körülnéz a hűtőjében, és ezeket az alapanyagokat fedezi...
A bejegyzés folyatódik
 
09:08
2014. 08. 25.
Kevés népszerűbb előétel van manapság, mint a padlizsánkrém. Többségünk ezen kívül...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Tombol a padlizsánszezon! A magyar konyha viszont nem ismer túl sok verziót a padlizsánra. A megszokott padlizsánkrém és zakuszka helyett Maki most egy közel-keleti, fűszeres verziót hozott nektek – előételként (pürésítve, mártogatva) és főételként (egyben hagyva, pitával, salátával) is megállja a helyét.

A baba ghanoush  (ejtsd: "baba ganus") eredetileg sült padlizsánból készülő közel-keleti padlizsánkrém, előételként fogyasztják. Fő összetevői a padlizsán, az olívaolaj és ízlés szerint az alábbi fűszerek: fokhagyma, kömény, menta, petrezselyem, friss koriander, citromlé. Maki receptje főétellé emeli a baba ghanoush-t, egészben hagyva a grillezett padlizsánt, tahini öntettel, pitával (recept itt) és salátával (például ilyen arab kenyérsalátával vagy tabuleh-vel) tálalva.

A közel-keleti konyháról (sok recepttel) itt írtunk.

Maki baba ghanoush receptje

Hozzávalók (2 főre):

1 db nagy padlizsán, hosszában félbe vágva
4 evőkanál + 2 teáskanál extra szűz olívaolaj
tengeri só
2 evőkanál tahini
2 evőkanál aprított friss koriander vagy petrezselyem
2 teáskanál frissen facsart citromlé
1/4 teáskanál római kömény
citrom reszelt héja, tálaláshoz
szezámmag, tálaláshoz
sűrű görög vagy török joghurt (vegán opció a tahini szósz: tahini + víz + citromlé)
harissa (opcionális)

Melegítsük elő a sütőt 200C-ra. Egy üvegtepsit béleljünk ki sütőpapírral és helyezzük bele a padlizsánt. Egy éles késsel vágjunk kereszteket (kb. 1 cm-re egymástól) a padlizsán húsába. Locsoljuk meg olívaolajjal a tetejét, szórjuk meg egy-egy csipet sóval és süssük kb. 35-40 percig.
Közben keverjük össze egy tálkában a felaprított fűszert a citromlével, 2 teáskanál extra szűz olívaolajjal, a köménnyel és a sóval, majd tegyük félre. Ha a padlizsánok megsültek, kenjük meg a tetejüket tahinivel, tegyünk rá joghurtot, locsoljuk meg a fűszeres olajkeverékkel, szórjuk meg citromhéjjal, szezámmaggal, petrezselyemmel és korianderrel.

Pisztáciás pitával és arab tabuleh salátával tökéletes főfogás!

Húsmentes Hétfői sorozatunk további receptjeit itt olvashatjátok.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola

Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra szeptembertől újraindulnak! Szeretettel várunk titeket minden hónap első hétfőjén. Regisztráció itt.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog