Tombol a padlizsánszezon! A magyar konyha viszont nem ismer túl sok verziót a padlizsánra. A megszokott padlizsánkrém és zakuszka helyett Maki most egy közel-keleti, fűszeres verziót hozott nektek – előételként (pürésítve, mártogatva) és főételként (egyben hagyva, pitával, salátával) is megállja a helyét.
A baba ghanoush (ejtsd: "baba ganus") eredetileg sült padlizsánból készülő közel-keleti padlizsánkrém, előételként fogyasztják. Fő összetevői a padlizsán, az olívaolaj és ízlés szerint az alábbi fűszerek: fokhagyma, kömény, menta, petrezselyem, friss koriander, citromlé. Maki receptje főétellé emeli a baba ghanoush-t, egészben hagyva a grillezett padlizsánt, tahini öntettel, pitával (recept itt) és salátával (például ilyen arab kenyérsalátával vagy tabuleh-vel) tálalva.
A közel-keleti konyháról (sok recepttel) itt írtunk.
Maki baba ghanoush receptje
Hozzávalók (2 főre):
1 db nagy padlizsán, hosszában félbe vágva
4 evőkanál + 2 teáskanál extra szűz olívaolaj
tengeri só
2 evőkanál tahini
2 evőkanál aprított friss koriander vagy petrezselyem
2 teáskanál frissen facsart citromlé
1/4 teáskanál római kömény
citrom reszelt héja, tálaláshoz
szezámmag, tálaláshoz
sűrű görög vagy török joghurt (vegán opció a tahini szósz: tahini + víz + citromlé)
harissa (opcionális)
Melegítsük elő a sütőt 200C-ra. Egy üvegtepsit béleljünk ki sütőpapírral és helyezzük bele a padlizsánt. Egy éles késsel vágjunk kereszteket (kb. 1 cm-re egymástól) a padlizsán húsába. Locsoljuk meg olívaolajjal a tetejét, szórjuk meg egy-egy csipet sóval és süssük kb. 35-40 percig.
Közben keverjük össze egy tálkában a felaprított fűszert a citromlével, 2 teáskanál extra szűz olívaolajjal, a köménnyel és a sóval, majd tegyük félre. Ha a padlizsánok megsültek, kenjük meg a tetejüket tahinivel, tegyünk rá joghurtot, locsoljuk meg a fűszeres olajkeverékkel, szórjuk meg citromhéjjal, szezámmaggal, petrezselyemmel és korianderrel.
Pisztáciás pitával és arab tabuleh salátával tökéletes főfogás!
Húsmentes Hétfői sorozatunk további receptjeit itt olvashatjátok.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra szeptembertől újraindulnak! Szeretettel várunk titeket minden hónap első hétfőjén. Regisztráció itt.