AJÁNLÓ
 
16:04
2011. 12. 08.
Tombol a padlizsánszezon! A magyar konyha viszont nem ismer túl sok verziót a padlizsánra. A...
A bejegyzés folyatódik
 
16:04
2011. 12. 08.
Friss nyári zöldségek, zöldfűszerek, joghurt, pirított pita és fűszerek. Ez a fattoush....
A bejegyzés folyatódik
 
16:04
2011. 12. 08.
Ezentúl havonta egy alkalommal húsmentes hétfői recepttel (vagy menüvel) jelentkezünk. Szezonális...
A bejegyzés folyatódik
 
16:04
2011. 12. 08.
Az arab ételeket alig ismerjük, pedig elszánt húsevőtől elszánt vegáig mindenki talál köztük...
A bejegyzés folyatódik
 
16:04
2011. 12. 08.
Ahogyan beköszönt a hűvösebb idő, a szervezetünknek is szüksége van melengető ételekre....
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Alaprecept - Közel-keleti konyha

Múlt héten megtudtunk mindent a közel-keleti konyháról és felszereltük a kamrákat egy ezeregyéjszaka meséibe illő főzőcskézésre. Miután ismertettük az elveket, alapanyagokat, fűszereket, most bemutatjuk a legautentikusabb - és otthon is könnyedén elkészíthető - recepteket.




Tabulé

A tabulé rusztikus bulgur-petrezselyem saláta, közel-keleti specialitás, Libanon egyik kedvelt nemzeti étele.

Hozzávalók 8 főre: 12 csokor petrezselyem felaprítva; 1 kis csokor menta felaprítva; 200 g bulgur; 500 g paradicsom felkockázva; 1 csomag újhagyma felaprítva; 3 dl extra szűz olívaolaj; 2,5 dl frissen facsart citromlé; só; bors

A bulgurt sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Az összes hozzávalót felaprítjuk. Egy nagy tálba tesszük a petrezselymet, a paradicsomot, a mentát, az újhagymát, majd a bulgurt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük és hozzáöntjük a citromlevet és az olívaolajat. A citromtól enyhén savanykásnak kell lennie. Folpackkal lefedjük és egy napra (vagy legalább 4-5 órára) a hűtőbe tesszük állni, ez alatt összeérnek az ízek.

Humusz

Kenyérre, pitára kenhető krém - zöldségeket is mártogathatunk bele. Ha van időnk készítsük szárított csicseriborsóból, amit előtte egy éjszakára beáztattunk. Ha gyorsabb változatot szeretnénk, használjunk jó minőségű konzerv változatot.

Hozzávalók, egy nagyobb adaghoz: 250 g száraz csicseriborsó, egy éjszakára beáztatva 150 ml (kb. 2/3 csészényi) tahini (szezámmag krém), 2 gerezd fokhagyma; 2 db citrom kifacsart leve, só, olívaolaj, ízlés szerint őrölt római kömény. Opcionális: keverhetünk bele petrezselymet, koriandert, szórhatunk a tetejére pirospaprikát, chilit, őrölt borsot.

A beáztatott csicseriborsóról öntsük le az áztató vizet, tegyük egy lábasba, öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel és főzzük 1,5-2 órán keresztül, amíg megpuhul (akkor jó, ha a csicseriborsót szét tudjuk nyomni az ujjainkkal), majd szűrjük le. A főtt csicseriborsót tegyük robotgépbe, adjuk hozzá a tahinit, fokhagymát, citromlevet, ízlés szerint fűszereket és sót. Pürésítsük krémesre. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá egy kevés vizet/citromlevet. Tálaláskor locsoljuk meg olívaolajjal és szórjuk meg pirospaprikával/chilivel.

Baba ghanoush (padlizsánkrém)

(Elliot Prag receptje, aki a Natural Gourmet Institute egyik tanára, és 2011-ben tartott közel-keleti vegetáriánus órát a Makifood Főzőiskolában.)

Hozzávalók 10 főre: 2 kg padlizsán, 2 fej fokhagyma, mindkettő keresztben félbe vágva és alufóliába csomagolva, 200 ml tahini szósz, 4 db citrom leve, só, bors.

Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Süssük meg a fokhagymákat egy tepsiben, amíg puhák lesznek (kb. 45-60 perc). Amikor elkészült, tegyük félre kihűlni, majd nyomjuk ki a héjukból a már pürésedett fokhagyma krémet. Miközben a fokhagyma sül, nyílt lángon süssük minden oldalán feketére a padlizsánokat, amíg megpuhulnak és összeesnek. (Erős szükségben grillezős sütőben is meg lehet sütni, de akkor nem lesz füstös íze.) Tegyük a padlizsánokat egy tálba, fedjük le egy tányérral 15-20 percre, majd vegyük le a fedőt, és hagyjuk kihűlni. Szűrjük le a felesleges folyadékot, és távolítsuk el a megfeketedett padlizsánhéjakat. A padlizsán húsát, fokhagymát, tahinit és citromlevet tegyük egy konyhai robotgépbe és pürésítsük simára. Sózzuk, borsozzuk.

Bárány kebab

A kebab számos ételféleség neve, jelenthet pálcikákra szúrt kisebb-nagyobb húsdarabokat, darált húsból készült pogácsákat egyaránt. Az alábbi siskebab egy felhasználóbarát recept, a bárány akár más húsfélével is helyettesíthető.

Hozzávalók: 1 kg szép bárányhús, 2 centis kockákra vágva, 2 nagy kaliforniai paprika, szűk kiló koktélparadicsom, 2 hagyma. A páchoz: 2 ek citromlé, 1,25 dl olivaolaj, 1 tk összezúzott fokhagyma, 1/2 tk római kömény, 1/4 tk kurkuma, egy csipet csipős pirospaprika vagy cayenne bors.

A húst legalább egy fél napig pácoljuk, de akár egy napig is maradhat a pácban. Először keverjük össze a pác hozzávalóit, forgassuk jól össze a felkockázott hússal, és tegyük a hűtőbe, lezárva. Sütés előtt a hagymát és a paprikát is vágjuk két centis kockákra. Fapálcikákra szúrjuk fel a hús-, paprika-, hagymadarabokat és a paradicsomokat. Oldalanként 5-7 percig grillezzük, baba ganoush-sal és hummusszal, a grillen átmelegített pitával tálalhatjuk.

Mandulával töltött datolya
(Elliot Prag receptje)
Hozzávalók 10 főre: 20 db szárított datolya, hosszában bevágva, kimagozva 20 szem mandula Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Tegyük a mandulát egy tepsire és pirítsuk meg 7-8 perc alatt, amíg illatos lesz. Hagyjuk kihűlni. Minden datolyába tegyünk egy-egy darab mandulát.

További receptjeink:
Aszalt paradicsomos humusz pitával
Za’atar fűszeres sült padlizsán görög joghurttal

Baklava
Pirított padlizsán és za’atar pizza
Gránátalma, za’atar bárányborda
Ma’amoul (közel-keleti keksz pisztáciával, datolyával és dióval töltve)
Datolyatorta pisztáciával és szezámmaggal
Arabos terülj-terülj asztalkám

Alapanyagokkal és beszerzési árakkal kapcsolatban olvassátok el előző cikkünket!


A cikket Nagy Zita, a Zizi Kalandjai blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog