Friss nyári zöldségek, zöldfűszerek, joghurt, pirított pita és fűszerek. Ez a fattoush. Fantáziánk – és a szezonális zöldségek kínálata - szerint variálhatjuk a belekerülő zöldségeket. Tökéletes nyári ebéd vagy vacsora!
A receptre ebben az esetben különösen vonatkozik, hogy nem szentírás, minden változtatható benne, kivéve két dolgot: legyen benne kenyérféle és szumák, mert ezektől fattoush a fattoush. Persze az érett paradicsom is fontos, de hogy milyen fajtájút, színűt használunk, csak a választékon múlik. Vékonyra vágott retket is lehetne bele tenni, de nálunk az tavasz után egy időre eltűnik a választékból. Mehet bele friss salátalevél, répa, fejes- vagy lila káposzta, zöldpaprika, olajbogyó, gránátálmamag, esetleg chili. A fattoush annyiféle, ahány helyen és ahány ember készíti. Nyugodtan hagyatkozzunk az érzékeinkre!
Mi a szumák?
A sötétvörös szumák a cserszömörce szárított és őrölt formája, fanyar íze miatt a citrom előtti időkben savanyításra használták. Ez a fűszer az arab-török konyha meghatározó alapanyaga. Ázsia Boltból, Culinarisból, török delikáteszből könnyen beszerezhető. (Forrás szerzőnk: Babramegy)
A közel-keleti konyha alapanyagairól és fűszereiről itt olvashattok többet.
Hozzávalók (2 főre):
4dl író (vagy 200gr görög joghurt összekeverve 2 dl tejjel vagy vízzel)
2 pita (ha nincs, kovászos kenyér is megfelel)
3 nagy érett paradicsom
1 fürtös uborka (vagy kb. ½ kígyóuborka)
2 szál újhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 ek citromlé
4 ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
1 tk só
frissen őrölt bors
1 ek szumák
zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselym, kapor, menta, snidling, koriander)
Grillsütőben (vagy serpenyőben olíva olajon) világosra pirítunk, majd falatnyi darabokra tépkedünk 2 pitát. 3 nagy, érett paradicsomot, vagy ennek megfelelő mennyiségű koktélparadicsomot nagyobb darabokra vágunk. 1 fürtös uborkát (vagy 3 db kisméretű, kovászolni való uborkát) meghámozunk, felkockázunk, a 2 újhagymát vékonyan felszeleteljük, 1-2 gerezd fokhagymát nagyon apróra vágunk. Ízlés szerint zöldfűszereket aprítunk:petrezselymet, kaprot, mentát, snidlinget, koriandert.
A kenyérdarabokat nagy salátástálba tesszük és összekeverjük a joghurtos, vagy írós öntet felével. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Meglocsoljuk 3 evőkanál citromlével, 4 evőkanál olívaolajjal, 2 evőkanál fehérborecettel. Megszórjuk 1 teáskanál sóval és frissen őrölt borssal. Ráöntjük a maradék öntetet, jól összekeverjük. Rászórjuk az összevágott zöldfűszereket, végül 1 evőkanál szumákkal fűszerezzük.
Lazán összekeverjük, majd 5-10 percig állni hagyjuk. Önállóan vagy grillezett ételek mellé is tálalhatjuk.
Kapcsolódó cikkek/receptek:
A közel-keleti konyha alapanyagairól és fűszereiről
Közel-keleti konyha alapreceptek
Recept: Falafel mentás joghurttal
A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerzője írta.
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.