AJÁNLÓ
 
05:40
2014. 06. 30.
Tombol a padlizsánszezon! A magyar konyha viszont nem ismer túl sok verziót a padlizsánra. A...
A bejegyzés folyatódik
 
05:40
2014. 06. 30.
Ezentúl havonta egy alkalommal húsmentes hétfői recepttel (vagy menüvel) jelentkezünk. Szezonális...
A bejegyzés folyatódik
 
05:40
2014. 06. 30.
Múlt héten megtudtunk mindent a közel-keleti konyháról és felszereltük a kamrákat egy ezeregyéjszaka...
A bejegyzés folyatódik
 
05:40
2014. 06. 30.
Az arab ételeket alig ismerjük, pedig elszánt húsevőtől elszánt vegáig mindenki talál köztük...
A bejegyzés folyatódik
 
05:40
2014. 06. 30.
A lecsókészítésre valószínüleg mindenkinek megvan a saját megfellebbezhetetlen receptje,...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Friss nyári zöldségek, zöldfűszerek, joghurt, pirított pita és fűszerek. Ez a fattoush. Fantáziánk – és a szezonális zöldségek kínálata - szerint variálhatjuk a belekerülő zöldségeket. Tökéletes nyári ebéd vagy vacsora!

A receptre ebben az esetben különösen vonatkozik, hogy nem szentírás, minden változtatható benne, kivéve két dolgot: legyen benne kenyérféle és szumák, mert ezektől fattoush a fattoush. Persze az érett paradicsom is fontos, de hogy milyen fajtájút, színűt használunk, csak a választékon múlik. Vékonyra vágott retket is lehetne bele tenni, de nálunk az tavasz után egy időre eltűnik a választékból. Mehet bele friss salátalevél, répa, fejes- vagy lila káposzta, zöldpaprika, olajbogyó, gránátálmamag, esetleg chili. A fattoush annyiféle, ahány helyen és ahány ember készíti. Nyugodtan hagyatkozzunk az érzékeinkre!

Mi a szumák?
A sötétvörös szumák a cserszömörce szárított és őrölt formája, fanyar íze miatt a citrom előtti időkben savanyításra használták. Ez a fűszer az arab-török konyha meghatározó alapanyaga. Ázsia Boltból, Culinarisból, török delikáteszből könnyen beszerezhető. (Forrás szerzőnk: Babramegy)

A közel-keleti konyha alapanyagairól és fűszereiről itt olvashattok többet.

Hozzávalók (2 főre):

4dl író (vagy 200gr görög joghurt összekeverve 2 dl tejjel vagy vízzel)
2 pita (ha nincs, kovászos kenyér is megfelel)
3 nagy érett paradicsom
1 fürtös uborka (vagy kb. ½ kígyóuborka)
2 szál újhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 ek citromlé
4 ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
1 tk só
frissen őrölt bors
1 ek szumák
zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselym, kapor, menta, snidling, koriander)

Grillsütőben (vagy serpenyőben olíva olajon) világosra pirítunk, majd falatnyi darabokra tépkedünk 2 pitát. 3 nagy, érett paradicsomot, vagy ennek megfelelő mennyiségű koktélparadicsomot nagyobb darabokra vágunk. 1 fürtös uborkát (vagy 3 db kisméretű, kovászolni való uborkát) meghámozunk, felkockázunk, a 2 újhagymát vékonyan felszeleteljük, 1-2 gerezd fokhagymát nagyon apróra vágunk. Ízlés szerint zöldfűszereket aprítunk:petrezselymet, kaprot, mentát, snidlinget, koriandert.
A kenyérdarabokat nagy salátástálba tesszük és összekeverjük a joghurtos, vagy írós öntet felével. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Meglocsoljuk 3 evőkanál citromlével, 4 evőkanál olívaolajjal, 2 evőkanál fehérborecettel. Megszórjuk 1 teáskanál sóval és frissen őrölt borssal. Ráöntjük a maradék öntetet, jól összekeverjük. Rászórjuk az összevágott zöldfűszereket, végül 1 evőkanál szumákkal fűszerezzük.

Lazán összekeverjük, majd 5-10 percig állni hagyjuk. Önállóan vagy grillezett ételek mellé is tálalhatjuk.

Kapcsolódó cikkek/receptek:
A közel-keleti konyha alapanyagairól és fűszereiről
Közel-keleti konyha alapreceptek 
Recept: Falafel mentás joghurttal

A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerzője írta. 

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog