A lecsókészítésre valószínüleg mindenkinek megvan a saját megfellebbezhetetlen receptje, hagyma- és paprikavágási módszere, ízesítési szokásai. A jó lecsó alapja természetesen a jó minőségű hagymán, az ízes paprikán, napon érett paradicsomon múlik legfőképpen, ezekből pedig szerencsére bőven válogathatunk most a piacokon. Talán pont ezen összetevők kézenfekvő elérhetőségén múlik, hogy a lecsóféléknek annyi változata létezik a mediterrán, az észak-afrikai és a közel-keleti konyhákban. Mindegyik tájegység hozzáteszi a maga jellegzetességeit, fűszereit. Vonatkoztassatok el és fűszerezzetek bátran ti is!
Szerb dzsuvecs
Van egy közeli ismerőse a mi lecsónknak, a szerb dzsuvecs, amit cserépedényben, rizzsel - és nem ritkán hússal - rétegezve készítenek. Ebbe is kerülhet a paprika-hagyma-paradicsom állandóságán kívül padlizsán, sőt zöldbab, zöldborsó is.
Francia ratatouille
Kicsit távolabbi, de talán a legismertebb rokon. Titka, hogy körülbelül egyenlő arányban kerül bele padlizsán, cukkini, vastag húsú sárga, zöld és piros színű paprika. Ezeket nagyobb kockákra vágják és külön-külön megpirítják, végül dinsztelt hagymán és fokhagymán a hámozott paradicsommal és kakukkfűvel, bazsalikommal, rozmaringgal, babérlevéllel fűszerezve összefőzik. A ratatouille-t sokszor csak másnap fogyasztják, akár hidegen is és inkább köretként, mint főételként halak, húsok mellé.
Közel-keleti shakshuka
Az észak-afrikai és izraeli shakshukára is lecsóként csodálkozhatunk rá, annál is inkább, mert leggyakrabban benne sült tojással tálalják - ami ugye nálunk is sokak által kedvelt változat, ha nem is pontosan ebben a formában. Népszerű és rengeteg változatban készülő étel, amit rendkívül tetszetősen lehet felszolgálni egyszemélyes serpenyőkben. Az előre elkészített csípős, paradicsomos mártást felforrósítva csak a tojást kell belesütni és kész is a tartalmas reggeli vagy gyors ebéd.
A mi verziónk - Padlizsános shakshuka tojással
Hozzávalók:
3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál erőspaprika-krém vagy harissza
2 teáskanál sűrített paradicsom
5 nagy, érett paradicsom
2 nagy kápia paprika
1 padlizsán
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
4 tojás
só
A padlizsánt kockákra vágjuk, besózzuk, tít percig állni hagyjuk, majd leöblítjük és konyhai papírtörlőn megszárítjuk. A parikákat félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, bőrüket lehúzzuk, szárvégeiket kivágjuk, magjukat kinyomjuk, felkockázzuk.
Az olajat serpenyőben felmelegítjük. Hozzáadjuk az erőspaprika-krémet vagy harisszát, a paradicsompürét, az apróra vágott fokhagymát, a római köményt és kb. fél teáskanál sót. Elkeverjük, majd rátesszük a padlizsánt, öt percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, közepes tűzön, időnként megkeverve addig főzzük, míg a padlizsán és a paprika is megpuhul. Akkor hozzákeverjük a paradicsomkockákat és még 10 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Ha szükséges még sózzuk, felhasználásig félretesszük. Ebben az állapotában, forrón, sterilizált üvegekben el is tehetjük. (Korábbi befőzős cikkünkben találjátok a tartósítószermentes befőzés menetét.)
Tálalás előtt a sűrű szószt újra felforrósítjuk és egy kanál segítségével négy mélyedést készítünk, helyet csinálva a tojásoknak. A mélyedésekbe ütünk egy-egy tojást. Villával kicsit meglazítjuk a fehérjét, enyhén összekeverve a körülötte lévő mártással. Alacsony lángon addig főzzük, amíg a tojások fehérje átsül, de a sárgája még lágy marad. Adagokra osztva tesszük a tányérokra. Megszórhatjuk friss, vágott petrezselyemmel és/vagy korianderrel.
A Makifood Főzőiskola szeptember 20-ai Befőzés óráján a lecsót is megtanulhatjátok eltenni télire.
Az órán a következő finomságokat főzhetitek majd be Sárdi Danival, a Prezi séfjével:
Chili lekvár, Lecsó, Rumos szilvadzsem, Vaníliás körtedzsem, Gyömbéres almachutney
A cikkünket lájkolók között pedig kisorsolunk egy helyet szeptember 20-ai (péntek) Befőzés órára, ahová a nyertes fél áron hozhat magával még egy vendéget.
Kérjük, hogy csak olyanok vegyenek részt a játékban, akik el is tudnak jönni a szombati órára - vagy oda tudják ajándékozni azt valakinek, aki bizotosan részt venne.
Sorsolás: csütörtök du. 3 óra
A cikket Kósa Gariella, a Rakottkert blog szerzője írta.
A fényképeket Bede Anna, a vegasztromania blog szerzője készítette. Blogján további lecsó, ratatouille és shakshuka recepteket találhattok.
Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.