Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig nagyon unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: rántott sajt, rántott gomba, esetleg valami zöldsaláta. Pedig ha körülnézünk a piacon, a zöldségekből és gyümölcsökből sokkal szélesebb - a szívárvány minden színében pompázó - választék áll rendelkezésükre mint a húsfélékből, mégsem tanultuk meg őket kreatívan használni. Mit jelent tehát az "új vegetáriánus" konyha? Chef Makival beszélgetünk erről, aki egy Japánban tradicionális, "új vegetáriánus" étel receptjét is elhozta.
A 100fok és a Makifood Főzőiskola csapata hétfőn Bécsbe látogatt Chef Makival, hogy végigjárjuk Maki kedvenc alapanyag-beszerzőhelyeit és a helyeket, ahová ő is szívesen beül, mikor Bécsben jár. Bécsi kávé helyett habos matchát ittunk cseresznyevirágos-zöldteás gőzgombóccal, és az is kiderült, hogy egy 5 négyzetméteres kis sushibárban adják állítólag "Közép-Európa legjobb sushiját". Nem klasszikus bécsi gasztroélmények következnek!
Cukrász ABC sorozatunkban most egy kis konyhai tudomány következik, hogy megértsük a tésztában és sütőben zajló folyamatokat. Lehet, hogy ha kémia, biológia és fizika óra keretében az iskolában kenyérsütéssel is foglalkoznánk, ezeket az elvonatkoztatott tudományokat sokkal közelebb éreznénk magunkhoz.
Kevés télen is tárolható zöldség és gyümölcs áll frissen, szezonálisan rendelkezésünkre ilyenkor a piacokon. A télen is beszerezhető zöldségekről (káposztáról, savanyú káposztáról, sütőtökről, cékláról, stb.) és gyümölcsökről (citrusfélékről és piros bogyókról) "Téli vitainforrások" c. sorozatunkban már sokat írtunk. Most egy olyan színes és szezonális téli salátát állítottunk össze nektek, melyben egy téli-tavaszi zöldség - a retek -, és egy téli (déli-) gümölcs - a narancs - játssza a főszerepet. Vitaminbomba!
A téli hónapokban nagyon jóleső egy-egy üde színfoltot látni a piacon - és a tányérunkon. Szerencsére ilyenkor lehet igazán finom narancsot, citromot és mandarint kapni (nem is beszélve a cékláról és sütőtökről, melyekről korábban már itt és itt szót ejtettünk). A napsütötte vidékekről ilyenkor érkeznek hozzánk a legfrissebb citrusfélék: narancs, vérnarancs, grapefruit, pomelo, mandarin, citrom és lime. Sokat ezek közül csak ebben a pár hónapban (a vérnarancsot pedig csak egy rövid 1-1,5 hónapig) lehet elérhető áron, frissen, szezonjukban beszerezni a hazai piacokon. Nézzük, mit kezdhetünk a különböző citrusfélékkel a konyhában, melyik alapanyaggal és fűszerrel érdemes párosítani őket.