AJÁNLÓ
 
12:34
2014. 03. 21.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve...
A bejegyzés folyatódik
 
12:34
2014. 03. 21.
Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként Chef Maki most egy gyorsan elkészíthető, csupa...
A bejegyzés folyatódik
 
12:34
2014. 03. 21.
Aki nem vegetáriánus, viszont hús csak nagy ritkán kerül a tányérjára, na, neki tud jól...
A bejegyzés folyatódik
 
12:34
2014. 03. 21.
Számos ismerősünk szereti a nemzeti konyhákat (indiai, kínai, török, mexikói, olasz, stb.),...
A bejegyzés folyatódik
 
12:34
2014. 03. 21.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A 100fok és a Makifood Főzőiskola csapata hétfőn Bécsbe látogatt Chef Makival, hogy végigjárjuk Maki kedvenc alapanyag-beszerzőhelyeit és a helyeket, ahová ő is szívesen beül, mikor Bécsben jár. Bécsi kávé helyett habos matchát ittunk cseresznyevirágos-zöldteás gőzgombóccal, és az is kiderült, hogy egy 5 négyzetméteres kis sushibárban adják állítólag "Közép-Európa legjobb sushiját". Nem klasszikus bécsi gasztroélmények következnek!

Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára rendszeresen Bécsből szerzi be japán óráihoz az alapanyagokat. Elmondta, hogy Bécsben népes japán közösség él, így ott könnyebb (és olcsóbb) beszerezni a hagyományos japán konyha alapanyagait (ezekről itt írtunk). Hétfői beszerzőkörútján csatlakoztunk hozzá, és végigjártuk vele a legjobb japán és ázsiai boltokat - és persze a kihagyhatatlan Naschmarkt-ot, a hatalmas bécsi piacot. 

A bevásárlókörutat a Naschmarkt mellett egy kis utcában, a Cha No Ma japán teaházban kezdtük, ahol Maki javaslatára tradicionális japán matchát (porított zöldtea forró vízzel felhabosítva) ittunk. A hely kínálatában egyébként - a tradicionális japán zöldteák mellett - még rengeteg különlegesség szerepel: többek között szójatejes matcha latte, matchás-szójás smoothie és matcha frappé is.

A matchát nem édesítik, a kesernyés-krémes-habos ital mellé yókan-t, édes adzuki bab zselét tálalnak.

A matchához Maki kétféle mochit (rizslisztes, gőzölt, édes gombócot) rendelt: édes adzuki babbal töltött zöldtea mochit és édes zöldteakrémmel töltött sakura mochit (japán cseresznyevirággal ízesítették a mochi tésztáját). 

A teaház mindkét oldalán (sőt, talán még a teaházzal szemben is) japán és koreai élelmiszerüzletek sorakoznak, Maki a teaháztól balra található japán élelmiszerboltban szokott alapanyagot vásárolni a Makifood Főzőiskola japán óráira. Mi innen most különleges japán teákkal (pl. Genmaicha - pörkölt, puffasztott rizses Sencha zöldtea - és Tokusen Hoji-Cha - pörkölt zöldtea) és gyönyörű machás kerámiapoharakkal ("macha bowl") megpakolva tértünk haza.

A japán boltok után, az utca végében található hatalmas Naschmarkt (a bécsi piac) felé vettük az irányt, ahol a különleges sajtoktól és ecetektől, olajoktól, magvaktól, friss tengeri halaktól és déli gyümölcsöktől és zöldségektől kezdve minden megtalálható. Maki személyes kedvence a patinás Gegenbauer olaj és ecetüzlet, ahol mindent meg lehet kóstolni.
Ezeket ne hagyjátok ki:
- balsamic quince (birsalmás balzsamecet)
- asparagus vinegar (spárga ecet) 
- és a Noble Sour névre hallgató balzsamecet (Maki egyik kedvence)

 

A piac után visszatértünk a japán boltokkal zsúfolt utcába, itt majdnem a piac és az utca sarkán található egy kis sushi bár, a Kojiro, amiről a bécsiek állítják, hogy nemhogy a városban, de egész Közép-Európában itt készítik a legjobb sushit. Az biztos, hogy a hal - szemben a halpiac - a lehető legfrisebb, és hatalmas adag, kiadós sushitálat kaptunk elfogadható áron (a borzasztó forint árfolyam ellenére is az itthoninál jobb áron). Az apró sushibárban körülbelül 8 ember tud leülni, így ebédidőben körülbelül 10-15 percet kellett az 5 négyzetméteres boltba zsúfolódva várnunk, mire felszabadult egy asztal. De a helyiek is kivárják a sorukat, mert tudják, hogy megéri. Várakozás közben több vendég is biztosított minket róla, hogy valóban a legjobb helyen vagyunk.

"Gross sushi" (nagy sushi) tálat rendeltünk. Ez 2db lazacos, 2db marinált makrélás, 2db tonhalas, 2db vajhalas nigiriből, 4 makiból, egy kaviáros makiból (ennek valószínű, van saját japán neve is) és inari sushiból állt. Az inari sushi (a képen egy bundás, rántott csomag) enyhén édes ránott tofuba csomagolt édeskés sushi rizs, az obentok (és makifood susi workshopok) egyik népszerű fogása. Megfőzött és fűszerezett sült tofuból  ("abura age") készül, majd megtöltik sushi rizzsel - szigorúan szójaszósz nélkül fogyasztják.

Ha legközelebb Bécsben jártok, fényképes beszámolónk alapján ti is könnyen megtaláljátok majd a Maki által javasolt helyeket.

Játék!

És végül egy bécsi szuvenírrel kedveskedik nektek Maki. Március 26-án este 8kor három fűszersót (lsd. a fotón) sorsolunk ki azok között, akik addig a 100fok facebook oldaláról megosztják ezt a cikkünket, és kommentben megírják, melyik a kedvenc Makifood órájuk. A játék részleteit a 100fok facebook oldalán olvashatjátok.

Kapcsolódó cikkeink a japán konyháról:

Mindent a japán konyháról - Konyhai kezdőkészlet
Izakaya - japán tapasbár Makival 
Maki gőzgombóc receptje

 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog