Szezonális sorozatunkban most egy kicsit szőrös, kicsit szúrós, kicsit mostoha sorsú gyümölcsöt szeretnénk újra az érdeklődés központjába helyezni. Az egrest a vele egy időben érő sok, népszerű pirosbogyós társa mellett, szinte észre sem vesszük a piacon. Általában ötlettelenül állunk előtte, pedig jópár alapanyaggal tud nagyon szépen együttműködni a tányéron (pl.: egres-rebarbara, egres-bodza). Az IKEA lekvárjai között talán már próbáltuk, egresszósz formájában pedig gyerekkéntnem igazán rajongtunk érte. Ezzel a desszerttel viszont garantáltan belopja magát a szívünkbe a piszke!
Az indiaiak is tudják, hogy a gyümölcsök és a joghurt kombinációja az egyik leghatásosabb hűsítő nagy melegben. Az ő gyümölcsös-joghurtos lassijukból kiindulva gyors és egyszerű fagylaltot készítettünk 3 alapanyagból (szezonális gyümölcsből, sűrű joghurtból és mézből). Ráadásul biztos, hogy E-betűs hozzávalóktól mentes!
Igen, mostanában elég sok borsós és epres receptet kaptatok tőlünk, de nem bírjuk ki, hogy még egy (két!) reggeli recepttel meg ne ajándékozzunk titeket. Jön a hosszú hétvége, lehet komótosan reggelizni. Ehhez pedig egy édes epres és egy sós, borsós palacsinta receptet is kaptok inspirációnak. Ne felejtsétek el, eper és cukorborsó szezon van, egész évben ez után sóvárgunk!
A tárkony a francia és az erdélyi konyha egyik sokat használt fűszere, savanykás, tejfölös ételek kiegészítője. Métatlanul száműztük ragulevesekbe, pedig hagyhatnánk komolyabb szerepekben is kibontakozni. Friss, különlegesen fűszeres íze ugyanis nagyon jól passzol halakhoz és szárnyasokhoz, tojásételekhez, zöldségek közül pedig szinte mindenhez. Mi most üde, kora nyári ízeket csalogattunk elő segítségével, citromos-tárkonyos csirke, és egy friss, paradicsomos újburgonya saláta formájában.
Előző cikkünk epres-bodzás duója, európai ízelőbimbóinkat kielégítő harmonikus páros volt. Most viszont szofisztikáltabb recepteket hoztunk, ahol az édes és sós ízek egyensúlyára építünk, valamint a nyitottságotokra. Mivel ezúttal az eper sós ételekben szerepel majd!