Még akkor sem vagytok elkésve semmivel, ha csak most, egy nappal karácsony előtt kezdtek el az ünnepi menün agyalni! Húsmentes Hétfő van, így a karácsony sem tántorít el minket attól, hogy húsmentes receptekkel lepjünk meg titeket. Méghozzá nem is eggyel, hanem egy teljes ünnepi vega menüsorral! Még 24-én délelőtt is nyitva tartanak a piacok, így mindent időben be tudtok szerezni. Ráadásul a karácsonyi húsételek nagy részével szemben, ezek a fogások egyszerűbben, gyorsabban is elkészíthetők, és kicsivel sem kevésbé ünnepiek!
A karácsonyi menü megtervezése nem könnyű feladat. Mindannyian szeretnénk a lehető legkevesebb idő alatt olyan ételsort varázsolni az asztalra, mellyel minden vendégünk elégedett, sőt, az sem baj, ha sokáig emlegetik. A statisztikák szerint Magyarországon az egy főre jutó elfogyasztott évi halmennyiség negyedét a karácsonyi időszakban fogyasztjuk el. Így fontos szót ejteni arról, hogy a ritkán (és leginkább karácsonykor) fogyasztott halételekből hogyan állítsunk össze egy teljes és ünnepi menüsort.
Ezüst hévége van, így már biztos, hogy mindenki karácsonyi ajándék, karácsonyi menü és süteménylázban ég. Karácsonyi sorozatunk következő részeként összegyűjtöttünk nektek pár izgalmas, érdekes, ötletes gasztro karácsonyi ajándék tippet - saját készítésű ajándékok receptjeivel kiegészítve. És hoztunk nektek egy-két szép, karácsonyi olvasnivalót is - ha éppen inspirálódnátok. Mert az ünnepi hangulathoz a nyugodt, hétvégi közös sütés-főzések is hozzá tartoznak.
Karácsonyi cikk- és receptsorozatunkból kihagyhatatlan, a puszedlik, mézeskalácsok és fahéjas csillagok köréből kiemelkedő, nagy karácsonyi klasszikus: a bejgli. Minden családban akad egy megörökölt recept - örökítsétek tovább ezeket ti is! Most Szabó Noémi, többek között cukrász ABC sorozatunk és a Mandulasarok blog szerzője, hozta el nektek saját verzióját erre a csodálatos ünnepi süteményre. A hétvégén már tesztelhetitek is a receptet, mert - ha addig el nem fogy - karácsonyig eláll, és egyre finomabb lesz...
Húsmentes Hétfői sorozatunk részeként ezúttal egy abszolut vega interjúval kedveskedünk nektek. Két vega blogger beszélget a szakácskönyvírás-készítés érdekes folyamatáról. Szerzőnk, Nagy Zita (a Zizi kalandjai vegetáriánus blog szerzője) kérdezi másik szerzőnket, Bede Annát (Vegasztrománia) most megjelent első szakácskönyvéről. A 100fok facebook oldalán játszhattok Anna dedikált, és csodálatos fotókkal illusztrált vegetáriánus szakácskönyvéért!