Még akkor sem vagytok elkésve semmivel, ha csak most, egy nappal karácsony előtt kezdtek el az ünnepi menün agyalni! Húsmentes Hétfő van, így a karácsony sem tántorít el minket attól, hogy húsmentes receptekkel lepjünk meg titeket. Méghozzá nem is eggyel, hanem egy teljes ünnepi vega menüsorral! Még 24-én délelőtt is nyitva tartanak a piacok, így mindent időben be tudtok szerezni. Ráadásul a karácsonyi húsételek nagy részével szemben, ezek a fogások egyszerűbben, gyorsabban is elkészíthetők, és kicsivel sem kevésbé ünnepiek!
Két vega szerzőnk, Bede Anna (vegasztrománia) és Nagy Zita (Zizi kalandjai) ünnepi húsmentes receptjeiből, illetve a 100fokon korábban publikált őszi-téli receptekből válogattunk össze nektek egy teljesen húsmentes ünnepi menüsort - minden fogásra több variációs lehetőséggel.
Levesek
A karácsonyi menü tervezésekor is a szezonális, téli alapanyagokat és ízeket részesítjük előnyben. A leves legyen könnyű, harmonikus, letisztult ízvilágú, készítse elő az ízlelőbimbókat és a gyomrot a főfogásra, de ne nyomja el annak az ízét és jeletőségét. (Tehát a menü tervezésekor itt is vegyük figyelembe a "crescendo" elvét - amiről előző cikkünkben olvashattok.)
Diós karfiolkrémleves
Fehérboros téli krémleves (lsd. a fotón)
Gesztenyekrémleves zsályás birsalmával
Zöldalmás-kakukkfüves céklakrémleves
Saláták, előételek, köretek
Nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a leveshez, készíthetünk salátát is, illetve a salátákat köretként is felszolgálhatjuk. Előbb a főételt válasszuk ki, és ahhoz találjuk meg a megfelelően harmonizáló köretet. Illetve - ahogyan az ünnepi menü összeállításáról szóló cikkünkben is kiemeltük -, figyeljünk rá, hogy ne ismételgessük a menüsorban az alapanyagokat. Tehát ha céklalevest választottunk, ne céklasaláta vagy céklafasírt legyen a következő fogás.
Diós-kecskesajtos sültcéklasaláta (lsd. a fotón)
Narancsos sült kelbimbó
Sütőtökös-rozmaringos burgonyapüré
Paszternákos-kakukkfüves burgonyapüré
Főételek
Néhány szezonális, őszi-téli alapanyagokból készülő, főételnek kellően jelentőségteljes, ízvilágában pedig ünnepi fogást gyűjtöttünk össze nektek. (Mégtöbb vega fasírt és saláta receptjét megtaláljátok piknik receptjeink között. )
Diós-gombás kuszkusszal töltött sütőtök
Diósült
Mázas diós lencsesült
Vörösáfonyás pisztácia-mandulasült (lsd. a fotón)
Édesburgonyás céklafasírt
Desszertek
Karácsonyi sorozatunk korábbi részeiben már számos sütemény és keksz receptjét összegyűjtöttünk nektek.
Gyors és egészséges kekszek
Diós fügetorta
Klasszikus sütőtökpite
És a kihagyhatatlan bejgli
Karácsonyi italok
Karácsonyi sorozatunkban már írtunk forró téli italokról. Ha valami különlegeset szeretnétek az ünnepre, ezek közül válasszatok egyet, mely menühöz leginkább illik. Alkoholmentes, gyerekbarát forró karácsonyi ital is szerepel a receptek között!
Kardamos-grántalmás almapuncs, forraltbor és grog receptekért klikk ide!
***************************************************************************
Karácsonyi sorozatunkat korábbi cikkeit itt olvashatjátok:
Halvásárlás mindentudó/1.: Milyen a megbízható halas?
Halvásárlás mindentudó/2.: Milyen a friss hal?
Karácsonyi halas menü tervezése
Egyszerű és szép gasztro-ajándékokat készítettünk (trüffel, nutella, szaloncukor, birs-gumicukor)
Gasztroajándék tippek karácsonyra
Forró karácsonyi italok
Bejglikészítés lépésről-lépésre
Egyszerű, egészséges kekszek - ajándékba is
***************************************************************************
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!
És nagyon szép karácsonyt kívánunk nektek!